TVP3 Środa, 01.05.2024 Zmiany z dnia 17.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 10.04.2024 (dodano pozycję programową) 06:45 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PODKARPACKA CEBULA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa wyrusza na Podkarpacie, aby na swój kulinarny warsztat wziąć cebulę. To obecnie jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Pierwsze ślady jej uprawy pochodzą sprzed siedmiu tysięcy lat z obszaru zachodniej Azji. W starożytnym Egipcie cebula jako symbol życia wiecznego wkładana była do grobowców razem z mumiami faraonów. Rzymski historyk Pliniusz Starszy szeroko opisywał zalety cebuli uprawianej między innymi w antycznych Pompejach. Pliniusz zginął w wybuchu wulkanu, który zniszczył Pompeje, ale dwa tysiące lat później archeolodzy odkryli ślady opisywanych przez Pliniusza upraw cebuli w odkopanym mieście. W Polsce cebula występuje od wczesnego Średniowiecza, a przez wieki była silnie kojarzona z polską kuchnią. Marx Rumpolt, autor pierwszej profesjonalnej niemieckiej książki kucharskiej z 1581 roku, zawarł w niej całą serię przepisów potraw "po polsku" i napisał, że Polacy kochają jeść wszystko z cebulą. Istnieje mnóstwo odmian cebuli, począwszy od tej najbardziej popularnej żółtej, poprzez czerwoną, słodką białą, a kończąc na wykwintnej w smaku, tak lubianej we Francji, szalotce. Cebula to składnik wielu sławnych dań, na przykład francuskiej zupy cebulowej, włoskiej konfitury z czerwonej cebuli czy angielskiego chutneyu cebulowego. Cebula marynowana w occie jest przekąską znaną na całym świecie. Znakomicie nadaje się do pieczenia, duszenia czy grillowanie, a na surowo jest nieodzownym dodatkiem do sałatek czy do śledzia w oleju. A jakie propozycje z cebulą w roli głównej przygotuje nasz kucharz? Proponowane dania: 1/Potrawa inspirowana rzeszowskim żurkiem - kwaśna cebulowa z twarogiem; 2/ Pieczony łosoś w cebulowej marynacie, podany z glazurowaną cebulką perłową i sałatką z kopru włoskiego; 3/Żeberka wieprzowe pieczone z cebulowym sosem BBQ, podane z serowo - cebulowymi kluseczkami. (dodano pozycję programową) 09:25 REPORTAŻ Z REGIONU - 20 LAT W UNII Reportaż, 23 min, Polska, 2024 1 maja 2004 roku. Instytut meteorologii zapowiada wtedy, że pogoda będzie "w kratkę". I rzeczywiście. Tak było. Tego dnia TVP realizuje kilkadziesiąt wejść telewizyjnych z miejscowości, które jeszcze do 30 kwietnia były granicą pomiędzy Polską a krajami Unii Europejskiej. Wielka radość, nadzieje - to wszystko widać od Słubic przez Zgorzelec aż po Świnoujście i Szczecin. Nawet dzisiaj, gdy oglądamy te archiwalne materiały, to radość przebija na każdym kroku. Mieszają się języki, zwyczaje, kultura. Głos zabierają różni ludzie, mieszkańcy terenów przygranicznych. Mija dwadzieścia lat. Co stało się z nimi? Jak potoczyły się ich losy? Dokąd zaprowadziła ich Unia Europejska? Czy nadal mają w sobie radość, która towarzyszyła wszystkim tamtego dnia? (dodano pozycję programową) 12:30 TRENING CZYNI MISTRZA - 4/24 MARIKA POPOWICZ Magazyn, 13 min, Polska, 2023 By rozpocząć karierę sportowca, już jako nastolatka, musiała rzucić się na głęboką wodę - przeprowadzając się kilkadziesiąt kilometrów od domu. Marika Popowicz - Drapała, jak sama mówi, właśnie przeżywa swój najlepszy, sportowy czas. W rozmowie z Kingą Wasilewską sprinterka Zawiszy Bydgoszcz opowiada nie tylko o biegowych początkach, ale też sukcesach, porażkach i o tym, jak ważna w sporcie jest pokora. (dodano pozycję programową) 13:50 ETNO PO LUBELSKU - MOTANKI, MAGICZNE LALECZKI Cykl reportaży, 13 min, Polska, 2023 Autor: Monika Pietraszkiewicz Zdjęcia: Grzegorz Kozak Muzyka: Sławomir Kozyrski W kolejnym odcinku serii Etno po lubelsku poznamy techniki robienia motanek, a w ten magiczny świat wprowadzi nas Lilia Potonia - znawczyni motanek, arteterapeutka, psycholożka i psychoterapeutka. Motanka to tradycyjna lalka wschodniosłowiańska o funkcji magicznej. Dawniej były formą talizmanu. Motane z nici i skrawków materiału, wypełniane słomą lub ziarnem miały strzec domowników przed złymi duchami, pomagać matkom w opiece nad dziećmi, ochraniać podróżnych, wspierać gospodynie w prowadzeniu domu. Tę symboliczną treść łączy się z bardzo łatwym sposobem wykonania (bez szycia, bez użycia igieł i nożyczek) laleczki. (dodano pozycję programową) 14:15 POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ODC. 25 - NIECH SIĘ ŚWIĘCI 1 MAJA Magazyn, 9 min, Polska, 2015 1 Maja to najbardziej kolorowe widowisko w kalendarzu PRL - owskich świąt. Choć tu jeszcze w wydaniu czarno - białym. Bo tradycja to stara. Niech się święci 1 Maja! Tym hasłem przywódcy narodu entuzjastycznie otwierali ten wielki propagandowy spektakl komunizmu. Zanim jednak kurtyna poszła w górę, trzeba było przygotować scenografię. (dodano pozycję programową) 22:45 PRZYSIĘGA S.III - ODC. 469 (YEMIN) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2020 Reżyseria: Ayhan Özen, Serkan Mut Scenariusz: Nazmiye Yilmaz Aktorzy: Özge Yagiz, Gökberk Demirci, Can Verel, Munise Özlem, Berkant Müftüler, Gül Arcan, Ali Dereli, Tugce Ersoy Emir próbuje się zbliżyć do Feride, żeby ją przeprosić. Pomaga mu w tym Cemre, która uważa, że Feride należą się przeprosiny i pomoc. Narin dowiaduje się, że Kumru nie kłamała w sprawie ciąży. Jest zaskoczona, ale podejrzewa, że Kumru coś knuje. Nie wierzy, że to dziecko Kemala. Kumru znów wprowadza się do ich domu i zachowuje się jak pani domu. Cavidan odwiedza Feride w jej nowym domu. Levent wyznaje Kumru miłość, ale ona go odpycha. Emir jedzie z synem do Feride, licząc, że w ten sposób zmiękczy jej serce. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 01:15 DZIEDZICTWO - ODC. 233 (EMANET) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2020 Reżyseria: Serkan Mut, Ayhan Özen Scenariusz: Basak Yazi Odasi Aktorzy: Melih Ozkaya, Halil Ibrahim Ceyhan, Sila Türkoglu, Berat Rüzgar Özkan Seher, zauroczona listem od Yamana, postanawia odwdzięczyć mu się tym samym. Również pisze do ukochanego. Sultan nie może dłużej wytrzymać chaosu i bałaganu w domu. Neslihan proponuje pomoc - oferuje, że będzie przyjeżdżać po kursie i pomagać w prowadzeniu domu. Firat nie kryje zadowolenia. Yaman szykuje dla Seher niespodziankę. Zainspirowany jej rozmową z Neslihan w jednym z domowych pomieszczeń aranżuje wnętrze cukierni, w której poznali się rodzice Seher. Dziewczyna nie może uwierzyć, że Yamanowi udało się nawet odtworzyć smak budyniu z jej dzieciństwa. Yaman i Seher spędzają romantyczne chwile. Tymczasem Ikbal zleca zabójstwo Seher.