TVP Kobieta Środa, 01.05.2024 Zmiany z dnia 24.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 11.04.2024 (dodano pozycję programową) 10:00 WINNICE MIŁOŚCI - SEZON III ODC. 15/193 (BROUSKO) Serial obyczajowy, 50 min, Grecja, 2013 Reżyseria: Vana Dimitriou Melina wyjeżdża na Kretę. Nie chce towarzyszyć Achilleasowi w podróży do Florencji. Patroklos mówi Diamantisowi o wypadku Anny. Informuje też żonę, że jedzie do Dimitry. Babcia Andriani wyrzuca Anastasię, obarczając jej rodzinę odpowiedzialnością za wypadek i śmierć swojego syna. Mattheos nie rozpoznaje swojego oprawcy na żadnym z zaprezentowanych zdjęć. Stefania zwierza się, że nie lubi Olgi - boi się, że może zabrać jej Sifisa. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 14:50 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SOS HOLENDERSKI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o sosie holenderskim, robionym na bazie sklarowanego masła, żółtek, cytryny, białego wina lub octu winnego. Jeden z wielkich francuskich szefów kuchni Auguste Escoffier, w początkach XX wieku zaliczył ten sos do piątki najważniejszych, jak to ładnie nazywano, sosów - matek, bazowych sosów, z których powstają wszelkie inne warianty. Wynalazca sosu holenderskiego, jak to w przypadku odkryć kulinarnych bywa, chowa się przed nami w mrokach dziejów. Co ciekawe, sos holenderski nie pochodzi z Holandii, ale najprawdopodobniej z północy Francji, gdzie królowało masło, a nie oliwa. Emulsja z żółtek i oliwy, jest również znanym sosem, czyli majonezem. W 1651 roku Franois de La Varenne wydał swoją przełomową książkę kucharską "Le Cuisinier Francois" - czyli "Kucharz francuski". Opisał w niej sos podobny do holenderskiego zrobiony: "z dobrym świeżym masłem, odrobiną octu, soli i gałki muszkatołowej oraz żółtkiem jaja do związania sosu". Ta książka wywarła bodaj największy wpływ nie tylko na kuchnię francuską, lecz także europejską, w tym polską, doczekując się do początku XIX wieku ponad 250 wydań. W eleganckiej kuchni polskiej XIX i XX wieku sosy holenderskie towarzyszyły młodym jarzynom, w szczególności szparagom, jajkom po benedyktyńsku czy daniom z ryb. A jakie sosy przygotuje nasz kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie stek z dyni z orzechowym sosem holenderskim. Druga to smażona makrela z ziołową salsą i sosem holenderskim na palonym maśle. A trzecia to pieczona bułka z sałatką z kurczaka i konopnym sosem holenderskim. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 18:35 WINNICE MIŁOŚCI - SEZON III ODC. 16/193 (BROUSKO) Serial obyczajowy, 50 min, Grecja, 2013 Reżyseria: Vana Dimitriou Diamantis rozmawia z adwokatem, który mówi mu, że Anastasia kupiła jego dom, aby nie wpadł w obce ręce. Olga i Sifis spotykają się w winnicy i rozmawiają o sprawach zawodowych. Patroklos w dalszym ciągu obwinia Annę. Jednocześnie czuje się zagubiony, mówi Nektariosowi o wyjeździe do Włoch i o tym, że będzie namawiał Dimitrę, aby wróciła do domu. Chrysanthi po raz kolejny rozmawia z Pavlosem, który deklaruje chęć bycia z nią, ale w sposób dyskretny. Konstantina rozważa związanie się z kimś w swoim wieku.