Program 1 Piątek, 10.05.2024 Zmiany z dnia 26.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 18.04.2024 (dodano pozycję programową) 11:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNE PĘDY CHMIELU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyrusza na Lubelszczyznę na plantację chmielu. Dziś chmiel, a w zasadzie chmielowe szyszki kojarzą się wyłącznie z produkcją piwa. Ale dla naszych przodków młode pędy chmielu były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Oczywiście były to głównie pędy dzikiego chmielu. Co ciekawe, jadalne są młode pędy chmielu, listki, a nawet chmielowe szyszki. Opisywał je w swoim zielniku z 1613 roku polski botanik Szymon Syreniusz. Pisał on, że "chmielu młodego używają miasto potrawy warzonego przed innemi potrawami na wiosnę". Bo młode pędy chmielu, traktowano jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Jak piszą inni staropolscy autorzy młodziutkie pędy chmielu podawano tak jak szparagi, wspominano też o przypiekanych pędach chmielu oraz zupie z młodego chmielu. Przepisy na potrawy z pędami chmielu podaje także tworzący w pierwszej połowie XIX wieku kucharz Jan Szyttler. Z czasem o pędach chmielu zapomniano w Polsce. Ale na przykład w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. To jedna z pierwszych tamtejszych nowalijek, choć dziś bardzo kosztownych. Ich wygórowaną cenę tłumaczy pracochłonność pozyskania. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy to wygrzebuje się je dosłownie z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Ponieważ są niesłychanie delikatne, można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Nasz kucharz pokaże, jak zrywa się pędy chmielu zarówno te zielone znad powierzchni ziemi, jak i te białe, ukryte w korzeniach rośliny pod ziemią. A także przygotuje z nich trzy potrawy. Dania: 1/ Smażony pstrąg tęczowy, podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli; 2/ Orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu: 3/ Zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu. (dodano pozycję programową) 14:00 ZŁOTY CHŁOPAK - ODC. 175 (YALI CAPKINI) Serial obyczajowy, 45 min, Turcja, 2022 Reżyseria: Alptekin Bozkurt, Burcu Alptekin Scenariusz: Gülseren Budayicioglu, Mehmet Baris Günger Aktorzy: Çetin Tekindor, Diren Polatogullari, Mert Ramazan Demir, Afra Saracoglu, Beril Pozam Kazim przyjeżdża po Seyran, żeby ją zabrać do szpitala, gdzie leży Esme. Kobietę czeka operacja. Ferit prosi Abidina, żeby mu znalazł dziewczynę popularną w mediach społecznościowych. W ten sposób chce naprawić swoją reputację i zniszczyć Seyran. Ifakat sprowadza wróżkę, która ma oczyścić dom ze złej energii. Suna słyszy od niej ważne słowa. Ferit przedstawia dziadkowi swoje projekty biżuterii.