Program 2 Poniedziałek, 06.05.2024 Zmiany z dnia 26.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 16.04.2024 (dodano pozycję programową) 06:20 DOBRE HISTORIE - ARKA W BYDGOSZCZY Magazyn, 23 min, Polska, 2024 Autor: Małgorzata Castro Reżyseria: Grzegorz Sadurski Prowadzący: Dominika Szczawińska, Anna Pacho Sztuka potrafi poruszyć ludzi, zmienić ich i sprawia, że nie krzywdzą innych i siebie. Cytat ten doskonale pasuje do bydgoskiej Fundacji Arka, gdzie stanęło mobilne studio Dobrych historii. To w tej fundacji osoby z niepełnosprawnością wyrażają się i integrują poprzez działania twórcze. (dodano pozycję programową) 11:15 DLA NIESŁYSZĄCYCH - OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNE PĘDY CHMIELU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyrusza na Lubelszczyznę na plantację chmielu. Dziś chmiel, a w zasadzie chmielowe szyszki kojarzą się wyłącznie z produkcją piwa. Ale dla naszych przodków młode pędy chmielu były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Oczywiście były to głównie pędy dzikiego chmielu. Co ciekawe, jadalne są młode pędy chmielu, listki, a nawet chmielowe szyszki. Opisywał je w swoim zielniku z 1613 roku polski botanik Szymon Syreniusz. Pisał on, że "chmielu młodego używają miasto potrawy warzonego przed innemi potrawami na wiosnę". Bo młode pędy chmielu, traktowano jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Jak piszą inni staropolscy autorzy młodziutkie pędy chmielu podawano tak jak szparagi, wspominano też o przypiekanych pędach chmielu oraz zupie z młodego chmielu. Przepisy na potrawy z pędami chmielu podaje także tworzący w pierwszej połowie XIX wieku kucharz Jan Szyttler. Z czasem o pędach chmielu zapomniano w Polsce. Ale na przykład w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. To jedna z pierwszych tamtejszych nowalijek, choć dziś bardzo kosztownych. Ich wygórowaną cenę tłumaczy pracochłonność pozyskania. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy to wygrzebuje się je dosłownie z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Ponieważ są niesłychanie delikatne, można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Nasz kucharz pokaże, jak zrywa się pędy chmielu zarówno te zielone znad powierzchni ziemi, jak i te białe, ukryte w korzeniach rośliny pod ziemią. A także przygotuje z nich trzy potrawy. Dania: 1/ Smażony pstrąg tęczowy, podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli; 2/ Orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu: 3/ Zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 14:35 NA SYGNALE - ODC. 568 "DUCHY PRZESZŁOŚCI" Serial fabularyzowany TVP, 24 min, Polska, 2024 Reżyseria: Grzegorz Waller Scenariusz: Magdalena Millingen Zdjęcia: Wojciech Oleksiejuk Aktorzy: Paulina Zwierz, Anna Wysocka – Jaworska, Tomasz Piątkowski, Kamil Wodka, Wojciech Zygmunt, Jarosław Gruda Britney dostaje prezent od Sławka – przyjaciela z dzieciństwa, który postanowił przypomnieć jej o romantycznej obietnicy sprzed lat. Na dyżurze Julka trafia razem z Basią na kolizję, w której są poszkodowane dwie osoby, w tym dziewczyna ze stłuczeniem ręki. Kolejnym pacjentem ratowniczek zostaje mężczyzna, który cierpi na amnezję i silny ból głowy, a do tego ma problemy z oddychaniem. Gdy dzwoni na numer alarmowy, nie potrafi nawet powiedzieć, gdzie dokładnie się znajduje. Kiedy dziewczyny próbują go odszukać, okazuje się, że oba przypadki są ze sobą powiązane. Tymczasem zespół doktora Góry musi pomóc choremu, który ma objawy udaru cieplnego. Ratownicy próbują ocalić mężczyznę i sami wpadają w pułapkę. Zostają odcięci od świata. Artur znajduje jednak sprytny sposób na ucieczkę. Później zyskuje także szansę na zarobienie milionów.