TVP3 Środa, 08.05.2024 Zmiany z dnia 01.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 24.04.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 11:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNE PĘDY CHMIELU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyrusza na Lubelszczyznę na plantację chmielu. Dziś chmiel, a w zasadzie chmielowe szyszki kojarzą się wyłącznie z produkcją piwa. Ale dla naszych przodków młode pędy chmielu były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Oczywiście były to głównie pędy dzikiego chmielu. Co ciekawe, jadalne są młode pędy chmielu, listki, a nawet chmielowe szyszki. Opisywał je w swoim zielniku z 1613 roku polski botanik Szymon Syreniusz. Pisał on, że "chmielu młodego używają miasto potrawy warzonego przed innemi potrawami na wiosnę". Bo młode pędy chmielu, traktowano jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Jak piszą inni staropolscy autorzy młodziutkie pędy chmielu podawano tak jak szparagi, wspominano też o przypiekanych pędach chmielu oraz zupie z młodego chmielu. Przepisy na potrawy z pędami chmielu podaje także tworzący w pierwszej połowie XIX wieku kucharz Jan Szyttler. Z czasem o pędach chmielu zapomniano w Polsce. Ale na przykład w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. To jedna z pierwszych tamtejszych nowalijek, choć dziś bardzo kosztownych. Ich wygórowaną cenę tłumaczy pracochłonność pozyskania. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy to wygrzebuje się je dosłownie z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Ponieważ są niesłychanie delikatne, można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Nasz kucharz pokaże, jak zrywa się pędy chmielu zarówno te zielone znad powierzchni ziemi, jak i te białe, ukryte w korzeniach rośliny pod ziemią. A także przygotuje z nich trzy potrawy. Dania: 1/ Smażony pstrąg tęczowy, podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli; 2/ Orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu: 3/ Zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu. (dodano pozycję programową) 12:30 TRENING CZYNI MISTRZA - 4/24 MARIKA POPOWICZ Magazyn, 13 min, Polska, 2023 By rozpocząć karierę sportowca, już jako nastolatka, musiała rzucić się na głęboką wodę - przeprowadzając się kilkadziesiąt kilometrów od domu. Marika Popowicz - Drapała, jak sama mówi, właśnie przeżywa swój najlepszy, sportowy czas. W rozmowie z Kingą Wasilewską sprinterka Zawiszy Bydgoszcz opowiada nie tylko o biegowych początkach, ale też sukcesach, porażkach i o tym, jak ważna w sporcie jest pokora. (dodano pozycję programową) 12:45 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - WISŁA MOJA KOCHANA Cykl reportaży, 9 min, Polska, 2023 Z pasji i miłości do Wisły ponad 130 lat temu zrodziło się Włocławskie Towarzystwo Wioślarskie. Do dzisiaj codziennie młodzi wioślarze trenują na królowej polskich rzek we Włocławku. Krzysztof Gabryelewicz z towarzystwem związany jest od młodych lat. Najpierw był zawodnikiem dziś pokazuje innym siłę tego sportu i zaraża swoja pasją. Opowieść o miłości trenera do wioślarstwa, o jego trudach i przeżyciach w pracy, sukcesach i marzeniach na przyszłość. To też opowieść o tęsknocie za dawną Wisłą, która tętniła życiem i ściągała na swoje brzegi włocławian. Dziś bulwary są puste. (dodano pozycję programową) 14:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - OBIEKT 3001 Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2022 Nawet CIA nie wiedziało, co dokładnie jest na zdjęciach satelitarnych wykonanych nad Polską po 1969 roku na styku dzisiejszych województw zachodniopomorskiego, wielkopolskiego i lubuskiego. Trzy duże składy broni atomowej były dla nich zagadką, bo nikt nie chciał uwierzyć, że zwykły satelita szpiegowski jest w stanie je wykryć. One powinny być doskonale zakamuflowane. Dopiero archeolog, doktor Grzegorz Kiarszys z Uniwersytetu Szczecińskiego odkrył, jakim dokładnie materiałem dysponowało CIA. Gdyby zrealizował się tworzony w czasach zimnej wojny scenariusz, Armia Czerwona miała przekazać Ludowemu Wojski Polskiemu 178 głowić z przeznaczeniem do wystrzelenia w kierunku celów na Zachodzie.