TVP3 Sobota, 11.05.2024 Zmiany z dnia 01.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 24.04.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 06:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNE PĘDY CHMIELU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyrusza na Lubelszczyznę na plantację chmielu. Dziś chmiel, a w zasadzie chmielowe szyszki kojarzą się wyłącznie z produkcją piwa. Ale dla naszych przodków młode pędy chmielu były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Oczywiście były to głównie pędy dzikiego chmielu. Co ciekawe, jadalne są młode pędy chmielu, listki, a nawet chmielowe szyszki. Opisywał je w swoim zielniku z 1613 roku polski botanik Szymon Syreniusz. Pisał on, że "chmielu młodego używają miasto potrawy warzonego przed innemi potrawami na wiosnę". Bo młode pędy chmielu, traktowano jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Jak piszą inni staropolscy autorzy młodziutkie pędy chmielu podawano tak jak szparagi, wspominano też o przypiekanych pędach chmielu oraz zupie z młodego chmielu. Przepisy na potrawy z pędami chmielu podaje także tworzący w pierwszej połowie XIX wieku kucharz Jan Szyttler. Z czasem o pędach chmielu zapomniano w Polsce. Ale na przykład w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. To jedna z pierwszych tamtejszych nowalijek, choć dziś bardzo kosztownych. Ich wygórowaną cenę tłumaczy pracochłonność pozyskania. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy to wygrzebuje się je dosłownie z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Ponieważ są niesłychanie delikatne, można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Nasz kucharz pokaże, jak zrywa się pędy chmielu zarówno te zielone znad powierzchni ziemi, jak i te białe, ukryte w korzeniach rośliny pod ziemią. A także przygotuje z nich trzy potrawy. Dania: 1/ Smażony pstrąg tęczowy, podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli; 2/ Orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu: 3/ Zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu. (dodano pozycję programową) 09:05 OGRÓD Film dokumentalny, 50 min, Polska, 2021 Reżyseria: Bruno Brejt Scenariusz: Szymon Czerwiński, Bruno Brejt Zdjęcia: Egor Efimov Muzyka: Szymon Orłowski To opowieść o warszawskim ogrodzie zoologicznym, o jego mieszkańcach i pracownikach. W filmie zestawiono dwie rzeczywistości: kolorowa i pełna radości warstwa widoczna dla zwiedzających z odmiennym zapleczem ogrodu, gdzie 24 godziny na dobę pracuje personel, opiekunowie i lekarze. To tu przy warszawskim ogrodzie zoologicznym funkcjonuje unikalny ośrodek rehabilitacji w Polsce. O roli ogrodów dziś -opowiada kierownik działu rehabilitacji dzikich zwierząt, doktor Agnieszka Czujkowska. (dodano pozycję programową) 12:45 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - TWARDZIELKA O WRAŻLIWYM SERCU Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2023 Sylwia Śliwa, pielęgniarka z wykształcenia, wciąż pracująca w zawodzie, ale jednak przede wszystkim kobieta, która walczy o wszystkie zapomniane i zostawione przez człowieka zwierzęta. Marzy, by w Krynicy Zdrój powstało wyjątkowe schronisko, takie, w którym zwierzęta trzymane są w domu, nie w boksach. Sylwia jest szefem miejscowego Towarzystwa Opieki nad zwierzętami oraz biegłym sądowym. Mówi o sobie, że jest idealistką. Sama ma psy, koty i uratowanego przed rzeźnią konia. (dodano pozycję programową) 00:35 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - DO STARTU...GOTOWI? Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 W miasteczku, w którym czas płynie nieco wolniej, co roku odbywają się wyścigi ślimaków. Tempo temu i innym wydarzeniom nadaje charyzmatyczny kierownik Ośrodka Sportu i Rekreacji w Walimiu, Artur Jarczok. (dodano pozycję programową) 03:25 OGRÓD Film dokumentalny, 50 min, Polska, 2021 Reżyseria: Bruno Brejt Scenariusz: Szymon Czerwiński, Bruno Brejt Zdjęcia: Egor Efimov Muzyka: Szymon Orłowski To opowieść o warszawskim ogrodzie zoologicznym, o jego mieszkańcach i pracownikach. W filmie zestawiono dwie rzeczywistości: kolorowa i pełna radości warstwa widoczna dla zwiedzających z odmiennym zapleczem ogrodu, gdzie 24 godziny na dobę pracuje personel, opiekunowie i lekarze. To tu przy warszawskim ogrodzie zoologicznym funkcjonuje unikalny ośrodek rehabilitacji w Polsce. O roli ogrodów dziś -opowiada kierownik działu rehabilitacji dzikich zwierząt, doktor Agnieszka Czujkowska.