TVP Kobieta Środa, 08.05.2024 Zmiany z dnia 29.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 16.04.2024 (dodano pozycję programową) 10:00 WINNICE MIŁOŚCI - SEZON III ODC. 22/193 (BROUSKO) Serial obyczajowy, 50 min, Grecja, 2013 Reżyseria: Vana Dimitriou Melina rozpacza na wieść o tym, co usłyszała od Marty. Sifis, Marcos i Nikiforos uzgadniają współpracę. Anna czuje, że kocha Patroklosa do szaleństwa i chce, aby jak najszybciej do niej wrócił. Nektarios jedzie do Florencji i zabiera rodzinę na Cypr. Nikiforos jest zainteresowany Lukią - wypytuje o nią Pavlosa i deklaruje, że będzie o nią zabiegać. Konstantina dzieli się z Manolisem wątpliwościami dotyczącymi ich związku. Melina przekazuje Achilleasowi szokującą wiadomość. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 14:50 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PESTO, SALSA CZY SAŁSZA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa na swój kulinarny warsztat weźmie zielone sosy z ziół, młodych pędów czy owoców, zwane też salsami lub po staropolsku "sałszami". Niemal w każdym polskim sklepie możemy dziś nabyć włoskie pesto, czyli sos z zielonych liści świeżej bazylii, sera, orzechów i oliwy. I wydaje nam się, że to Włosi od zawsze mieli kuchnię lekką, warzywną, a dawni Polacy objadali się wszelkiego rodzaju tłustym mięsiwem. Nic bardziej mylnego, w diecie naszych przodków dominowały warzywa, owoce czy rośliny strączkowe z własnego ogródka. Mięsa jedzono od święta. Co więcej, po długiej zimie, kiedy to jedzono solone ryby czy mięsa, które trzeba było długo moczyć i rozbijać przed spożyciem, wiosną apetyt na nowalijki był ogromny. Przykładem takiej tęsknoty jest choćby tzw. "sałsza" czyli salsa z zielonego żyta z zielnika Szymona Syreniusza z 1613 roku. Młode żyto rozcierano z grzankami i dodawano do tej masy ocet, sól, pieprz oraz imbir. Jak stwierdzał sam autor "bez wszelakiego kosztu będzie przysmak do mięsa, do ryb". Mamy tu coś w rodzaju staropolskiego pesto. W innym przepisie z wydanego w 1540 roku "Kuchmistrzostwa" natkę pietruszkę, młode listki liście szałwii i babki rozcierano z dodatkiem miodu, cynamonu i pieprzu, uzyskując tak ceniony słodko - korzenny posmak. Pierwszą propozycją Karola będzie zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego. Druga to pieczony z korzennym mięsem mielonym chleb, podany z salsą z zielonych orzechów z syropu. A trzecia to pieczone na grecki sposób ruloniki ze schabu podane z salsą z mięty, papryki, ogórka i sera feta. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 18:30 WINNICE MIŁOŚCI - SEZON III ODC. 23/193 (BROUSKO) Serial obyczajowy, 50 min, Grecja, 2013 Reżyseria: Vana Dimitriou Zrozpaczona Melina oddaje Marcie córkę. Psychicznie wspiera ją Achilleas, a Marta deklaruje, że będzie mogła odwiedzać dziecko. Diamantis opuszcza więzienie - czeka na niego Patroklos, Anna i Anastasia. Powrót do domu bardzo go wzrusza. Sifis i Olga rozmawiają o swojej przyszłości - Sifis nie chce się z nią wiązać z uwagi na córkę. Anastasia mówi Pavlosovi, że zaprosiła Diamantisa na swój ślub.