TVP3 Kraków Sobota, 11.05.2024 Zmiany z dnia 29.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 17.04.2024 (dodano pozycję programową) 06:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNE PĘDY CHMIELU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyrusza na Lubelszczyznę na plantację chmielu. Dziś chmiel, a w zasadzie chmielowe szyszki kojarzą się wyłącznie z produkcją piwa. Ale dla naszych przodków młode pędy chmielu były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Oczywiście były to głównie pędy dzikiego chmielu. Co ciekawe, jadalne są młode pędy chmielu, listki, a nawet chmielowe szyszki. Opisywał je w swoim zielniku z 1613 roku polski botanik Szymon Syreniusz. Pisał on, że "chmielu młodego używają miasto potrawy warzonego przed innemi potrawami na wiosnę". Bo młode pędy chmielu, traktowano jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Jak piszą inni staropolscy autorzy młodziutkie pędy chmielu podawano tak jak szparagi, wspominano też o przypiekanych pędach chmielu oraz zupie z młodego chmielu. Przepisy na potrawy z pędami chmielu podaje także tworzący w pierwszej połowie XIX wieku kucharz Jan Szyttler. Z czasem o pędach chmielu zapomniano w Polsce. Ale na przykład w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. To jedna z pierwszych tamtejszych nowalijek, choć dziś bardzo kosztownych. Ich wygórowaną cenę tłumaczy pracochłonność pozyskania. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy to wygrzebuje się je dosłownie z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Ponieważ są niesłychanie delikatne, można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Nasz kucharz pokaże, jak zrywa się pędy chmielu zarówno te zielone znad powierzchni ziemi, jak i te białe, ukryte w korzeniach rośliny pod ziemią. A także przygotuje z nich trzy potrawy. Dania: 1/ Smażony pstrąg tęczowy, podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli; 2/ Orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu: 3/ Zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu. (dodano pozycję programową) 09:05 OGRÓD Film dokumentalny, 50 min, Polska, 2021 Reżyseria: Bruno Brejt Scenariusz: Szymon Czerwiński, Bruno Brejt Zdjęcia: Egor Efimov Muzyka: Szymon Orłowski To opowieść o warszawskim ogrodzie zoologicznym, o jego mieszkańcach i pracownikach. W filmie zestawiono dwie rzeczywistości: kolorowa i pełna radości warstwa widoczna dla zwiedzających z odmiennym zapleczem ogrodu, gdzie 24 godziny na dobę pracuje personel, opiekunowie i lekarze. To tu przy warszawskim ogrodzie zoologicznym funkcjonuje unikalny ośrodek rehabilitacji w Polsce. O roli ogrodów dziś -opowiada kierownik działu rehabilitacji dzikich zwierząt, doktor Agnieszka Czujkowska. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 10:03 NOWOHUCKA KRONIKA FILMOWA Magazyn, 7 min, Polska, 2024 Autor: Robert Musiałek O początkach jazzowo - rockowego zespołu Laboratorium, który zadebiutował na festiwalu, Gitariada '71. W kolejnym felietonie Twarze Nowohuckiego Sportu bohaterem jest Boguchwał Fulara. Jeden z najwybitniejszych trenerów piłki ręcznej w Polsce. Z Hutnikiem Kraków zdobył w latach 1979 - 1981 trzy razy z rzędu Mistrzostwo Polski. (dodano pozycję programową) 10:51 TURYSTYCZNA JAZDA - ODC. 132 - ESTONIA: TALLIN Magazyn turystyczny, 10 min, Polska, 2021 Autor: Wojciech Lubiński, Grzegorz Skrzypak W tym tygodniu odwiedzamy stolicę Estonii Tallin. W odcinku m.in.: wielowiekowe magiczne Stare Miasto, które jest wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO, nowoczesne i postindustrialne dzielnice oraz szlak polskich śladów w Tallinie. (usunięto pozycję programową) 17:30 ZDROWIE DLA CIEBIE - SZCZEPIENIA PRZECIW HPV (dodano pozycję programową) 17:30 ZDROWIE DLA CIEBIE - ODC. 38 PROFILAKTYKA 40 +, KIOSK PROFILAKTYCZNY EMISJA TYLKO DO KOŃCA VI (EM. 6.05.2024) Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2024 Program realizowany przez Małopolski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w Krakowie wspólnie z Telewizją Polską, Oddziałem w Krakowie, skierowany do wszystkich Małopolan. Poruszamy w nim ważne i interesujące tematy związane ze zdrowiem, profilaktyką, prawami pacjentów, nowościami, które oferuje NFZ. Dzięki programowi wszyscy zainteresowani mogą dowiedzieć się, jak zmienić swoje nawyki na zdrowsze, zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnych chorób oraz poprawić jakość i długość życia. (dodano pozycję programową) 03:25 OGRÓD Film dokumentalny, 50 min, Polska, 2021 Reżyseria: Bruno Brejt Scenariusz: Szymon Czerwiński, Bruno Brejt Zdjęcia: Egor Efimov Muzyka: Szymon Orłowski To opowieść o warszawskim ogrodzie zoologicznym, o jego mieszkańcach i pracownikach. W filmie zestawiono dwie rzeczywistości: kolorowa i pełna radości warstwa widoczna dla zwiedzających z odmiennym zapleczem ogrodu, gdzie 24 godziny na dobę pracuje personel, opiekunowie i lekarze. To tu przy warszawskim ogrodzie zoologicznym funkcjonuje unikalny ośrodek rehabilitacji w Polsce. O roli ogrodów dziś -opowiada kierownik działu rehabilitacji dzikich zwierząt, doktor Agnieszka Czujkowska.