TV Polonia Środa, 15.05.2024 Zmiany z dnia 13.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 22.04.2024 (usunięto pozycję programową) 06:00 GRA SŁÓW. KRZYŻÓWKA - /865/ (zmodyfikowano opis: Omówienie) 07:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNE PĘDY CHMIELU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyruszy na Lubelszczyznę na plantację chmielu. Dziś chmiel, a w zasadzie chmielowe szyszki kojarzą się wyłącznie z produkcją piwa. Ale dla naszych przodków młode pędy chmielu były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Oczywiście były to głównie pędy dzikiego chmielu. Co ciekawe, jadalne są młode pędy chmielu, listki, a nawet chmielowe szyszki. Opisywał je w swoim zielniku z 1613 roku polski botanik Szymon Syreniusz. Pisał on, że "chmielu młodego używają miasto potrawy warzonego przed innemi potrawami na wiosnę". Bo młode pędy chmielu, traktowano jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Jak piszą inni staropolscy autorzy młodziutkie pędy chmielu podawano tak jak szparagi, wspominano też o przypiekanych pędach chmielu oraz zupie z młodego chmielu. Przepisy na potrawy z pędami chmielu podaje także tworzący w pierwszej połowie XIX wieku kucharz Jan Szyttler. Z czasem o pędach chmielu zapomniano w Polsce. Ale na przykład w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. To jedna z pierwszych tamtejszych nowalijek, choć dziś bardzo kosztownych. Ich wygórowaną cenę tłumaczy pracochłonność pozyskania. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy to wygrzebuje się je dosłownie z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Ponieważ są niesłychanie delikatne, można to robić wyłącznie ręcznie, tak, aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Nasz kucharz pokaże, jak zrywa się pędy chmielu, zarówno te zielone znad powierzchni ziemi, jak i te białe, ukryte w korzeniach rośliny pod ziemią. A także przygotuje z nich trzy potrawy. Pierwszą propozycją Karola będzie smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. Druga to orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu. A trzecia to zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 19:30 PROGRAM INFORMACYJNY 19.30 28 min, Polska, 2024 Główne wydanie codziennego programu informacyjnego. (dodano pozycję programową) 19:55 PYTANIE DNIA 20 min, Polska, 2024 "Pytanie dnia" to rozmowa i prośba o skomentowanie aktualnych wydarzeń dnia przez zaproszonego gościa. Emisja bezpośrednio po głównym wydaniu programu informacyjnego ma związek z charakterem problematyki poruszanej w każdym odcinku. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 22:15 GENERAŁ POLSKICH NADZIEI - WŁADYSŁAW ANDERS - CZ. 1* Dokument fabularyzowany, 54 min, Polska, 2007 Reżyseria: Hanna Kramarczuk Scenariusz: Jan Tarczyński Jest to jedyny film prezentujący w tak pełny i prawdziwy sposób życie i przebieg służby wojskowej wielkiego patrioty, utalentowanego stratega i dowódcy dbającego o swoich żołnierzy, legendarnego bohatera czasów wojny polsko - bolszewickiej, II wojny światowej i emigracji londyńskiej. W roli starszego generała Andersa wracającego wspomnieniami do odległych czasów - Jan Machulski, w scenach fabularyzowanych - aktor Teatru Narodowego, znany również z kultowych seriali telewizyjnych, Robert Jarociński. W scenach fabularyzowanych zobaczymy Generała Andersa między innymi w więzieniu na Łubiance, na występach Polish Parade w Iranie, kiedy to generał poznał swoja przyszłą żonę, w scenie zdobycia Monte Cassino, podczas rozmowy z Churchillem, z Mikołajczykiem oraz podczas spotkania z młodym pilotem, uciekinierem z socjalistycznej Polski. W filmie obszerne fragmenty unikalnych filmów archiwalnych ze zbiorów Instytutu im. Władysława Sikorskiego w Londynie. W filmie podziwiamy niezłomną postawę generała, prawdziwego człowieka z krwi i kości, dla którego hasło "Bóg, honor, ojczyzna" nie były nigdy pustymi słowami, postać spiżową poruszaną głęboką miłością do dalekiej ojczyzny. (usunięto pozycję programową) 03:10 ZATOKA SZPIEGÓW - ODC. 6 (dodano pozycję programową) 03:10 FEEL NA DOBRY WIECZÓR Widowisko muzyczne, 48 min, Polska, 2024 Reżyseria: Beata Szymańska-Masny Muzyka na dobry wieczór to cykl kameralnych koncertów, których bohaterem, za każdym razem, będzie inna gwiazda, wokalista lub zespół. W piątkowe wieczory widzowie będą mieli szansę spotkać się z dawno niewidzianymi na antenie TVP artystami. Gwiazdy same poprowadzą swoje koncerty, komentując najważniejsze dla nich teksty, kontekst powstawania utworu i jego znaczenie w życiu i karierze. Formuła koncertów bardziej przypominać będzie formułę spotkań muzycznych, bardzo osobistych, czasem zaskakujących. Artyści zaprezentują zarówno swoje największe hity, jak i najnowsze utwory. Gwiazdom towarzyszyć będą ich zespoły, grające na żywo. W uzasadnionych przypadkach artyści mogą zaprosić przyjaciół do wspólnych wykonań, a także zaśpiewać utwór spoza swojego repertuaru, jeśli byłby dla nich szczególnie ważny. Na spotkanie ze swoją muzyką zaproszą nas: Kayah, Lady Pank, Feel, Varius Manx, Ira, Grzegorz Skawiński - Kombii, Ewa Farna, Anna Wyszkoni, Robert Gawliński - Wilki, Kasia Kowalska, Małgorzata Ostrowska.