TVP3 Kraków Środa, 15.05.2024 Zmiany z dnia 07.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 30.04.2024 (dodano pozycję programową) 11:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GOTOWANIE NA WIŚLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprosi widzów na rejs po Wiśle. Będzie to okazja do spotkania z warszawską kuchnią, oczywiście w autorskiej wersji gospodarza programu. Z czego słynie stołeczna kuchnia? Znawcy kulinariów zapewne wymienią takie potrawy jak pyzy w słoiku z bazaru Różyckiego, flaki z pulpetami, schab w galarecie, śledzika po warszawsku czy wreszcie sławną wuzetkę? Trudność w określeniu sztandarowych dań Warszawy wynika z bogactwa wpływów i tradycji. Od wieków przybywali tu goście, kupcy, a także osadnicy z różnych stron świata, przywożąc ze sobą własne zwyczaje czy produkty. Swój kulinarny ślad zostawili tu także Żydzi, licznie zamieszkujący dawniej nasze miasto. Kuchnia dawnej Warszawy była mocno zróżnicowana, bo ubogie, skromne przysmaki biednego Powiśla czy Pragi mocno kontrastowały z eleganckimi, wyszukanymi daniami drogich stołecznych restauracji. Warszawska kuchnia to także ryby. Weźmy na przykład zapomniane jesiotry czy wiślane łososie, łowione jeszcze przed II wojną światową. Albo raki kiedyś tak licznie występujące w Wiśle czy bardzo popularne jako zakąska, a obecnie znajdujące się pod ochroną, minogi? Karol kontynuując tę tradycję, pokażę widzom cenionego sandacza w rakowym sosie, ale gotowanie zacznie od cynaderek. Tym, którzy pamiętają czasy PRL - u to danie zapewne nie kojarzy się najlepiej - to był postrach peerelowskich stołówek. A przecież we Francji nerki cielęce jest to jeden z najbardziej wyszukanych przysmaków. Cynaderki były także bardzo cenione w eleganckich restauracjach dawnej Warszawy i czas im przywrócić należne miejsce w stołecznym pejzażu kulinarnym. A jakie potrawy inspirowane warszawską kuchnią przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie kanapka z duszonymi cynaderkami cielęcymi i cebulową konfiturą. Druga to cynaderki cielęce w pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami. A trzecia to smażony sandacz podany z sosem rakowym. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 12:30 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - KUBA GO! Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Jurczaki Team - to zespół, którego częścią są: 18 - letni Kuba, który urodził się z czterokończynowym porażeniem mózgowym oraz jego tata. Jako duet biorą udział w maratonach, triathlonach, ultramaratonach na całym świecie i osiągają świetne rezultaty. Swoją siłę i wytrzymałość zaprezentowali podczas Schneider Electric Maraton w Paryżu, który odbył się 2 kwietnia 2023 r. Na ponad 50000 startujących, Jurczaki ukończyli maraton o długości 42, 2 km z czasem 3:50, zajmując 19511 miejsce w klasyfikacji open. Chłopak porusza się jedynie na wózku, kontakt z nim jest bardzo ograniczony, ale wystarczy na tyle, aby mógł mówić o swoich potrzebach i marzeniach. To on wymyślił sobie, że chce uprawiać sport. Tata Kuby powtarza, że bycie sportowcem nigdy nie było w zasięgu jego własnych marzeń i możliwości. To pragnienie syna sprawiło, że mają wspólną pasję, a ich świat kręci się wokół sportu. Kuba jest motorem napędowym, nie odpuszcza treningów, nawet gdy czuje się źle. (dodano pozycję programową) 12:40 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - POTĘGA RAMION Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2023 Armwrestling to wyczynowa wersja swojskiego siłowania się na rękę. Dominik Zaorski ma 20 lat. Był już mistrzem świata juniorów. Teraz rywalizuje z seniorami. Choć cierpi na mózgowe porażenie dziecięce i porusza się na wózku, także w konkurencji z pełnosprawnymi rywalami odnosi sukcesy. W tej dyscyplinie najważniejsza jest siła rąk, a tę Dominik wyrobił sobie, jeżdżąc na wózku i chodząc o kulach. Treningi armwrestlingu miały być dla niego formą rehabilitacji fizycznej. Szybko jednak okazały się również świetną terapią psychiczną: kiedy dziesięć lat temu zaczynał trenować ten sport, był nieśmiały i zamknięty w sobie. Teraz ma dużo pewności siebie, bardzo wzmocniła się jego wartość mentalna. l jest na tyle silna, że sportową pasją zaraził swojego tatę. Damian Zaorski najpierw tylko towarzyszył synowi podczas treningów i startów, z czasem jednak także sam został armwrestlerem i też odnosi sukcesy. Razem jeżdżą na zawody i razem w nich startują. (dodano pozycję programową) 14:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - OSTATNI NA WIŚLE Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2023 (dodano pozycję programową) 04:40 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - ZOSTAŃ JAK NAJDŁUŻEJ Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Dwoje dzieci i dwie tragedie. Państwu Malinowskim z Pabianic zmarł 7 - letni syn, chory na tzw. dziecięcego Alzheimera. Kiedy padła diagnoza, matka była w kolejnej ciąży. Córka odziedziczyła tę samą chorobę, spowodowaną uszkodzeniem genów obojga rodziców. Teraz dziewczynka już nie chodzi i tylko niezwykle drogi lek utrzymuje ją przy życiu. Zrozpaczeni rodzice walczą o każdą chwilę z córeczką.