TVP3 Kraków Sobota, 18.05.2024 Zmiany z dnia 07.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 30.04.2024 (dodano pozycję programową) 06:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - TERAPIA MUZYKĄ Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Małopolski Festiwal Piosenki Integracja malowana dźwiękiem to wydarzenie artystyczne skierowane do osób z niepełnosprawnościami oraz zdrowych rówieśników. Motywem przewodnim jest muzyka. Podczas warsztatów, uczestnicy dobrani w integracyjne duety przygotowują wspólnie piosenkę, która trzeciego dnia festiwalu prezentują na przesłuchaniach konkursowych i Gali Laureatów. W gronie prowadzących warsztaty i juniorów są znakomici polscy artyści. Towarzyszymy jednej z uczestniczek imprezy. Czy uda jej się w tym roku osiągnąć sukces? (dodano pozycję programową) 06:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GOTOWANIE NA WIŚLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprosi widzów na rejs po Wiśle. Będzie to okazja do spotkania z warszawską kuchnią, oczywiście w autorskiej wersji gospodarza programu. Z czego słynie stołeczna kuchnia? Znawcy kulinariów zapewne wymienią takie potrawy jak pyzy w słoiku z bazaru Różyckiego, flaki z pulpetami, schab w galarecie, śledzika po warszawsku czy wreszcie sławną wuzetkę? Trudność w określeniu sztandarowych dań Warszawy wynika z bogactwa wpływów i tradycji. Od wieków przybywali tu goście, kupcy, a także osadnicy z różnych stron świata, przywożąc ze sobą własne zwyczaje czy produkty. Swój kulinarny ślad zostawili tu także Żydzi, licznie zamieszkujący dawniej nasze miasto. Kuchnia dawnej Warszawy była mocno zróżnicowana, bo ubogie, skromne przysmaki biednego Powiśla czy Pragi mocno kontrastowały z eleganckimi, wyszukanymi daniami drogich stołecznych restauracji. Warszawska kuchnia to także ryby. Weźmy na przykład zapomniane jesiotry czy wiślane łososie, łowione jeszcze przed II wojną światową. Albo raki kiedyś tak licznie występujące w Wiśle czy bardzo popularne jako zakąska, a obecnie znajdujące się pod ochroną, minogi? Karol kontynuując tę tradycję, pokażę widzom cenionego sandacza w rakowym sosie, ale gotowanie zacznie od cynaderek. Tym, którzy pamiętają czasy PRL - u to danie zapewne nie kojarzy się najlepiej - to był postrach peerelowskich stołówek. A przecież we Francji nerki cielęce jest to jeden z najbardziej wyszukanych przysmaków. Cynaderki były także bardzo cenione w eleganckich restauracjach dawnej Warszawy i czas im przywrócić należne miejsce w stołecznym pejzażu kulinarnym. A jakie potrawy inspirowane warszawską kuchnią przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie kanapka z duszonymi cynaderkami cielęcymi i cebulową konfiturą. Druga to cynaderki cielęce w pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami. A trzecia to smażony sandacz podany z sosem rakowym. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 08:55 REPORTAŻ Z REGIONU - SŁOŃ JAKI JEST... Film dokumentalny, 59 min, Polska, 2015 Reżyseria: Waldemar Wiśniewski Scenariusz: Waldemar Wiśniewski Pan Grzegorz z łódzkiego zoo jest najstarszym w Polsce opiekunem słoni, zaś 50 - letnia słonica Magda, którą się zajmuje od 38 lat, jest najstarszym słoniem w polskich ogrodach zoologicznych. Łączy ich specyficzna więź, którą widać już po krótkiej obserwacji. Pan Grzegorz doskonale zna zwyczaje Magdy, jej ulubione przysmaki i czynności pielęgnacyjne. Pięknie z nią rozmawia, ona odpowiada mu na swój specyficzny sposób. Komunikują się perfekcyjnie poprzez system komend oraz mowę ciała; można powiedzieć, że są w dużej zażyłości. Znają się od tylu lat, że można powiedzieć o przyjaźni człowieka ze zwierzęciem oraz o człowieku, który całe swoje życie zawodowe związał z jednym zwierzęciem i jednym ogrodem zoologicznym. Takich emocjonalnych związków jest w polskich ogrodach zoologicznych więcej. Na przykład w Warszawie. Bo słoń, jaki jest, każdy widzi, ale nie każdy wie o jego charakterze, przyzwyczajeniach. Warto poznać słoniową duszę. (usunięto pozycję programową) 09:05 KU ZIELONYM MIASTOM - ODC. 3 (dodano pozycję programową) 12:45 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - CHODZIŁ KIEDYŚ KATARYNIARZ... Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2023 Dawno temu, jeszcze zanim wielka wojna zmiotła tamten świat z powierzchni ziemi, było ich tak wielu, że na jedno podwórko przypadało półtora kataryniarza. Po wojnie nie było już ani kataryniarzy, ani podwórek, gdzie mogliby wciąż grać. Aż znalazł się jeden odważny i kupił katarynkę. A potem podupadł na zdrowiu i na jego drewnianym pudełku harcowały koty. Katarynka obrastała kurzem, a miech powoli parciał. I wtedy pojawił się ktoś, kto postanowił, że spróbuje. I tak od 24 lat rozwesela ludzi, jak dawniej, rzewną muzyką na korbkę. Razem z nim zapomniane oficyny odwiedza jego wierny towarzysz Carlos, który lubi orzechy, psikusy i jest papugą. Opowieść o dwóch kataryniarzach: Piotrze Bolcie i Marku Lewandowskim, ale także o dawnych czasach, gdy nie było dnia, by choć przez chwilę na zapomnianych podwórkach nie rozległ się dźwięk katarynki. (dodano pozycję programową) 15:20 DLA NIESŁYSZĄCYCH - DOBRE HISTORIE - WIATRAK Magazyn, 23 min, Polska, 2024 Autor: Małgorzata Castro Reżyseria: Grzegorz Sadurski Prowadzący: Dominika Szczawińska, Anna Pacho Wiatrak jest jednym z najstarszych i najbardziej znanym źródłem energii. Wystarczy odpowiednio silny podmuch wiatru z dobrego kierunku, aby wprawić skrzydła w ruch. W bydgoskim Wiatraku, gdzie stanęło mobilne studio Dobrych Historii podopieczni rozwijają swoje skrzydła mocą wartości wypływających z życia św. Jana Pawła II oraz siłą zaangażowania zespołu. (usunięto pozycję programową) 18:15 KRZEMIONKI 30. PRZYSTANEK REPORTAŻ - BARWY ŻYCIA (dodano pozycję programową) 18:15 KRZEMIONKI 30. PRZYSTANEK REPORTAŻ - ODC. 77 ZACHOWAĆ PAMIĘĆ Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2024 Scenariusz: Paulina Ibek Zdjęcia: Paulina Ibek, Maciej Dźwigaj Od 37 lat żyję na cmentarzu. I to jest bardzo ciekawe życie - mówi Szymon Modrzejewski, założyciel Stowarzyszenia Magurycz. A wszystko zaczęło się kiedy miał 17 lat. Wędrował przez Bieszczady. Na swojej drodze natknął się na zniszczony cmentarz. W głowie miał zupełnie inny obraz takich miejsc. Wydawało mu się, że to jest zawsze uporządkowana przestrzeń, gdzie odwiedza się zmarłych i zapala znicze. Zaczął odruchowo usuwać stare krzaki i porządkować przestrzeń. Dzisiaj, ponad 30 lat później, robi to samo. Tylko już na większą skalę. Wspólnie z wolontariuszami wyremontował ponad 800 nagrobków Ukraińców, Żydów, Niemców i Polaków na 140 cmentarzach w kraju i za granicą. (dodano pozycję programową) 00:35 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - PŁYNĄ KROWY, PŁYNĄ... Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Kiedy pojechać dalej tą drogą, zaczyna się las. A za lasem nie ma już nic: ani prądu, ani kanalizacji; tylko cisza i spokój. A w tym niezwykłym miejscu żyją szczęśliwi ludzie i jeszcze szczęśliwsze krowy. Codziennie rano, gdy tylko otwierają się drzwi obory, kilkanaście krów dostojnym krokiem wychodzi na pastwisko. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że pastwisko jest po drugiej stronie rzeki Bug. Jak przeprawić tam krowy? Głowił się nad tym pradziadek Bolesława Młynarczuka i wymyślił: nauczył krowy pływać. I tak pływają kolejne pokolenia. Dwa razy dziennie. Dziś są jedynymi, którzy jeszcze się tym zajmują. Dawniej cała wioska spławiała krowy rzeką. Teraz sami o sobie mówią, że są jak muzeum, a ich krowy są najczystsze na świecie, bo biorą kąpiel dwa razy dziennie. Ten reportaż to opowieść o świecie, którego już prawie nie ma, gdzie czas płynie wolno, a krowy żyją na wolności.