TVP HD Sobota, 25.05.2024 Zmiany z dnia 21.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 29.04.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNE PĘDY CHMIELU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyruszy na Lubelszczyznę na plantację chmielu. Dziś chmiel, a w zasadzie chmielowe szyszki kojarzą się wyłącznie z produkcją piwa. Ale dla naszych przodków młode pędy chmielu były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Oczywiście były to głównie pędy dzikiego chmielu. Co ciekawe, jadalne są młode pędy chmielu, listki, a nawet chmielowe szyszki. Opisywał je w swoim zielniku z 1613 roku polski botanik Szymon Syreniusz. Pisał on, że "chmielu młodego używają miasto potrawy warzonego przed innemi potrawami na wiosnę". Bo młode pędy chmielu, traktowano jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Jak piszą inni staropolscy autorzy młodziutkie pędy chmielu podawano tak jak szparagi, wspominano też o przypiekanych pędach chmielu oraz zupie z młodego chmielu. Przepisy na potrawy z pędami chmielu podaje także tworzący w pierwszej połowie XIX wieku kucharz Jan Szyttler. Z czasem o pędach chmielu zapomniano w Polsce. Ale na przykład w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. To jedna z pierwszych tamtejszych nowalijek, choć dziś bardzo kosztownych. Ich wygórowaną cenę tłumaczy pracochłonność pozyskania. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy to wygrzebuje się je dosłownie z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Ponieważ są niesłychanie delikatne, można to robić wyłącznie ręcznie, tak, aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Nasz kucharz pokaże, jak zrywa się pędy chmielu, zarówno te zielone znad powierzchni ziemi, jak i te białe, ukryte w korzeniach rośliny pod ziemią. A także przygotuje z nich trzy potrawy. Pierwszą propozycją Karola będzie smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. Druga to orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu. A trzecia to zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 22:20 PARKER Film fabularny, 113 min, USA, 2013 Reżyseria: Taylor Hackford Scenariusz: John J. McLaughlin Aktorzy: Jason Statham, Jennifer Lopez, Nick Nolte, Michael Chiklis Parker (Jason Statham) jest zawodowym złodziejem, w swoim fachu uchodzi za najlepszego. Działa szybko i skutecznie, przy tym kieruje się żelaznymi zasadami, których nigdy nie łamie. Nie okrada biednych, nie krzywdzi niewinnych. Pewnego razu wchodzi w spółkę z czterema innymi złodziejami, zaplanowany z nimi skok udaje się. Oni chcą go wciągnąć w kolejną robotę, która przyniesie jeszcze większe profity. Ale Parker odmawia i żąda wypłacenia swojej doli. Zemsta wspólników jest okrutna, pozostawiają go na pewną śmierć. Na szczęście ktoś ratuje go w ostatniej chwili. Parker trafia do szpitala. Kiedy wraca do zdrowia, szuka odwetu na swoich oprawcach, choć wie, że pracują dla potężnego mafiosa i zadzieranie z nimi to ryzykowna sprawa. Nie waha się jednak przed wymierzeniem im sprawiedliwości na własną rękę. Przygotowuje sprytny plan. Ale na jego tropie są już płatni zabójcy mafiosa, którzy mają go zlikwidować. Czy uda mu się przechytrzyć drani?