TV Polonia Czwartek, 23.05.2024 Zmiany z dnia 21.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 29.04.2024 (usunięto pozycję programową) 06:00 GRA SŁÓW. KRZYŻÓWKA - /751/ (zmodyfikowano opis: Omówienie) 24:00 GRA SŁÓW. KRZYŻÓWKA - /752/ Teleturniej, 22 min, Polska, 2023 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Prowadzący: Radosław Brzózka Gra słów. Krzyżówka - to format telewizyjny z gatunku codziennego teleturnieju wiedzowego skoncentrowany na ugruntowanym i niesłabnącym od lat fenomenie popularności krzyżówek. Poprzez masowo rozpoznawalny atrybut krzyżówki format w sposób naturalny eksploruje powszechne zamiłowanie widzów do współzawodnictwa bazującego na wiedzy, refleksie i umiejętności kojarzenia. W wersji telewizyjnej walory te rozszerzone zostają o elementy rywalizacji, strategii rozgrywki i szczęścia. Codziennie od poniedziałku do piątku czworo uczestników zmierzy się ze sobą, by zdobyć tytuł Finalisty dnia i uzyskać tym samym możliwość wzięcia udziału w finale tygodnia. Zasady rozwiązywania umożliwiają odbiorcy szybkie i intuicyjne przyswojenie reguł gry bez względu na wiek czy możliwości percepcyjne, zaś format poprowadzony jest w lekkiej, przystępnej formule opartej o luźne prowadzenie i dowcipne lub przewrotne formułowanie haseł. (dodano pozycję programową) 00:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GOTOWANIE NA WIŚLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprosi widzów na rejs po Wiśle. Będzie to okazja do spotkania z warszawską kuchnią, oczywiście w autorskiej wersji gospodarza programu. Z czego słynie stołeczna kuchnia? Znawcy kulinariów zapewne wymienią takie potrawy jak pyzy w słoiku z bazaru Różyckiego, flaki z pulpetami, schab w galarecie, śledzika po warszawsku czy wreszcie sławną wuzetkę? Trudność w określeniu sztandarowych dań Warszawy wynika z bogactwa wpływów i tradycji. Od wieków przybywali tu goście, kupcy, a także osadnicy z różnych stron świata, przywożąc ze sobą własne zwyczaje czy produkty. Swój kulinarny ślad zostawili tu także Żydzi, licznie zamieszkujący dawniej nasze miasto. Kuchnia dawnej Warszawy była mocno zróżnicowana, bo ubogie, skromne przysmaki biednego Powiśla czy Pragi mocno kontrastowały z eleganckimi, wyszukanymi daniami drogich stołecznych restauracji. Warszawska kuchnia to także ryby. Weźmy na przykład zapomniane jesiotry czy wiślane łososie, łowione jeszcze przed II wojną światową. Albo raki kiedyś tak licznie występujące w Wiśle czy bardzo popularne jako zakąska, a obecnie znajdujące się pod ochroną, minogi? Karol kontynuując tę tradycję, pokażę widzom cenionego sandacza w rakowym sosie, ale gotowanie zacznie od cynaderek. Tym, którzy pamiętają czasy PRL - u to danie zapewne nie kojarzy się najlepiej - to był postrach peerelowskich stołówek. A przecież we Francji nerki cielęce jest to jeden z najbardziej wyszukanych przysmaków. Cynaderki były także bardzo cenione w eleganckich restauracjach dawnej Warszawy i czas im przywrócić należne miejsce w stołecznym pejzażu kulinarnym. A jakie potrawy inspirowane warszawską kuchnią przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie kanapka z duszonymi cynaderkami cielęcymi i cebulową konfiturą. Druga to cynaderki cielęce w pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami. A trzecia to smażony sandacz podany z sosem rakowym. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.