TVP3 Kraków Sobota, 25.05.2024 Zmiany z dnia 09.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 07.05.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. ZAMORSKI INDYK Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na smaganą lodowatym wiatrem bałtycką plażę, aby opowiedzieć o indyku. Cóż ma wspólnego indyk z morzem? Otóż podobnie jak ziemniaki, pomidory, papryka czy kukurydza przypłynął do Europy zza morza, dopiero po wyprawach Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Wcześniej indyk był tu nieznany. Zanim trafił na stoły dawnych Polaków, był hodowany jako ptak ozdobny w ogrodach magnatów i biskupów. Książki kucharskie z XVII wieku ledwie wspominały o tej nowości, ale już te wydawane sto lat później zawierały wiele przepisów poświęconych indykowi. A w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza indyki są już pełnoprawnymi członkami gromadki rodzimego drobiu, obok kur, kaczek czy gęsi. Dziś nikomu go przedstawiać nie trzeba, obecnie jest to bardzo popularne mięso. I właśnie z indyka Karol przygotuje trzy propozycje. 1/ Skrzydła indycze duszone w doprawionym orientalnie sosie z ciemnego piwa. 2/ Kwaśna zupa na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami, boczkiem i mięsem z ud indyczych. 3/ Smażone paski z indyczej piersi z cebulą i bakłażanem, duszone w pomidorowym sosie z ciecierzycą, a na koniec zapieczone z jajkami. (dodano pozycję programową) 15:20 DLA NIESŁYSZĄCYCH - DOBRE HISTORIE - SPA Magazyn, 25 min, Polska, 2023 Autor: Małgorzata Castro Reżyseria: Grzegorz Sadurski Prowadzący: Dominika Szczawińska, Anna Pacho Mobilne studio Dobrych historii odwiedza SPA w Tarnowie. Ale zamiast korzystać z odnowy biologicznej, masaży i zabiegów relaksacyjnych, sprawdzimy, jak zanurzyć się na nowo w wodach naszego chrztu i odkryć, że każdy ochrzczony, dzięki darowi Ducha Świętego i otrzymanym charyzmatom, może i powinien być aktywnym członkiem swojej parafii.