TVP Historia Sobota, 01.06.2024 Zmiany z dnia 22.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 15.05.2024 (dodano pozycję programową) 13:40 HISTORIA KUCHNI POLSKIEJ - "KAPŁON WE FLASZY" - SEKRETY STANISŁAWA CZERNIECKIEGO Cykl dokumentalny, 40 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski, Mirosław Bork Scenariusz: Jarosław Dumanowski, Mirosław Bork odc. 8: Połowa XVII wieku to jeden z najtrudniejszych okresów w polskiej historii. Rzeczpospolita walczyła z Kozakami i Moskwą, a w 1655 r. na Polskę najechali Szwedzi. W tamtych czasach jednym ze sposobów zrobienia kariery był udział w wojnach. Stanisław Czerniecki, kuchmistrz Aleksandra Michała Lubomirskiego z Nowego Wiśnicza, szybko opuścił dom rodzinny w Strzyżowie i jak tysiące młodych Polaków wałczył przeciw Szwedom, Brandenburczykom, Tatarom, Kozakom i Rosjanom. Do historii przeszedł jednak jako kuchmistrz i autor "Compendium ferculorum", czyli "zebrania potraw" - słynnej książki kucharskiej długo uważanej za pierwszą napisaną po polsku. Szlachcic - kucharz! Na dodatek żołnierz, sekretarz królewski i wreszcie ziemianin. Kim był Stanisław Czerniecki i jak to się stało, że udało mu się przez ponad sto lat kształtować polskie gusta kulinarne? W jaki sposób waleczny wojownik zamienił się w wybitnego kucharza i subtelnego dworzanina? Czy "czernina bez krwi", "frykasza zabielana", "ulipki", a przede wszystkim "kapłon we flaszy" znalazłyby dzisiaj amatorów?