TV Polonia Wtorek, 04.06.2024 06:30 POŻYTECZNI.PL Magazyn, 23 min, Polska, 2024 Scenariusz: Ewa Szprynger Prowadzący: Joanna Bator Magazyn reporterski, opisujący działalność organizacji pożytku publicznego i formy aktywności obywatelskiej. Pokazujemy energię i kreatywność ludzi, którzy sami postanowili zmienić i wzbogacić rzeczywistość wokół siebie i pomóc sobie i innym w rozwiązywaniu problemów, które wydawały się nie do pokonania. Opieka nad dziećmi wymaga ogromnego wysiłku. A jeśli dzieci nie mają dobrego kontaktu z rodzicami biologicznymi - jeszcze większego. O opiece nad chorymi dziećmi i trudnej sztuce, jaką jest piecza zastępcza - w tym wydaniu programu. 07:00 POLSKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA - ODC. 8 - KASZA GRYCZANA Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jolanta Kleser Magazyn kulinarny, w którym dowiemy się, jak połączyć lubianą, śródziemnomorską kuchnię z lokalnymi, rdzennie polskimi produktami. W każdym odcinku razem z prowadzącą Jolą Kleser odwiedzimy inny region Polski, w którym dowiemy się, jak używać dobrych, lokalnych i dobrze nam znanych produktów do przygotowania dań kuchni śródziemnomorskiej. W tym odcinku odwiedzimy leżący na Pomorzu Zachodnim Trzebiatów i dowiemy się, dlaczego słynie właśnie z kaszy gryczanej - to ona posłuży nam jako kulinarna inspiracja. 12:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. SYCYLIA - WOKÓŁ PALERMO Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz W tym odcinku Robert podróżuje po Sycylii, a dokładniej objeżdża okolice Palermo, najważniejszego miasta na wyspie. Pierwszym odwiedzanym miejscem jest Monreale, miasto i wznosząca się nad nim góra o tej samej nazwie. Sycylia miała wielu władców: Bizantyjczyków, Arabów, Normanów, Francuzów, Niemców, Hiszpanów i wreszcie Włochów, ale w Monreale cofamy się do XII wieku, z tego okresu bowiem pochodzi katedra pod wezwaniem Matki Boskiej. W 2015 r. katedra podobnie jak zabytki architektury romańsko - arabskiej w Palermo i nieodległym Cefalu została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Palermo powstało już w starożytności jako kolonia fenicka. Sercem miasta jest Piazza Vigilena - niewielki placyk na skrzyżowaniu śródmiejskich ulic, zabudowany z czterech stron. Miłośnicy architektury palermitańskiej mają tu co zwiedzać. Ci zaś, którzy interesują się kulinariami, znajdą drogę do ciekawych miejsc. Jednym z nich jest lokal z ulicznym jedzeniem - Nino U’ Ballerino - przy Corso Finocchiano April. Wystawione na ulice malowane beczki pełnią funkcję stołów. Siedząc przy takim stole beczce Robert degustuje miejscową specjalność: bułkę ze śledzioną. Do tego wino z lokalnych szczepów. Oprócz wieprzowej śledziony są jeszcze placuszki z ciecierzycy (panelle) i krokiety ziemniaczane (cazille). Jak to smakuje? Wątróbkowo, podrobowo. Cuccina povera - kuchnia biedna. I zacna. Ballaro to najstarszy targ w Palermo. Działa tu od wczesnego średniowiecza. Ulice od tamtego czasu się zmieniły, ale towary wystawiane na stoiskach prawie nie. Stragany stoją pod gołym niebem, a na straganach: ryby, niezbędna na Sycylii pesce spada, muszle, dorsz solony stocafisso i sardynki. Zwykle targi po południu zamierają. Ale nie ten. Ze straganów znikają wtedy produkty surowe, za to pojawiają się półprodukty, np. gotowane warzywa, żeby można było szybko przygotować w domu kolację, czyli zasadniczy miejscowy posiłek. Kolejnym zwiedzanym miastem jest Cefalu leżące 50 km na wschód od Palermo. Jądro miasta stanowi skała La Rocca oraz stojąca na jej tle katedra z XII wieku. Wąskie uliczki miasta schodzą nad morze Tyrreńskie. Nad zatoką przy miejskiej plaży Robert przyrządzi danie odcinka: karczochy smażone w cieście. Z kolei na tarasie hotelu Fiesta, z widokiem na morze, szef kuchni przygotowuje dla Roberta trzy dania: carpaccio z okonia morskiego i sałatkę z pomarańczy i karczochów, sardynki zawijane z bakłażanem, owoce morza i caponatę z bakłażana. Wiele dań sycylijskich wygląda super na talerzu, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Na Sycylii trudno uciec od tematu mafii, więc turyści chętnie odwiedza pobliskie miasteczko Corleone. Tymczasem powinno się odwiedzić miasto Gangi, które wygląda jak kopiec termitów pod ośnieżoną Etną. Gangi to jedna z najpiękniejszych włoskich osad - w polskich przewodnikach nieobecna. Ostatni punkt wycieczki to Monte Pellegrino - bardzo ważna góra dla Palermo, bowiem w grocie na jej szczycie mieszkała święta Rozalia, patronka miasta. Wybrała pustelniczy żywot, kiedy chcieli wydać ją za mąż. 14:10 HALA ODLOTÓW - /11/ Talk-show, 52 min, Polska, 2024 Autor: Katarzyna Janowska Reżyseria: Artur Burchacki Zdjęcia: Krzysztof Ligęzowski Prowadzący: Katarzyna Janowska Program z udziałem zaproszonych gości - artystów, twórców, naukowców i ekspertów, poruszający bieżące zagadnienia, kulturalne i społeczne. 15:05 JAK TO DZIAŁA - ODC. 137 KOGENERACJA Magazyn, 25 min, Polska, 2017 Autor: Radek Brzózka Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Dzięki rosnącej świadomości ekologicznej w naszym społeczeństwie coraz częściej pojawia się hasło smog’ i nawoływania do walki o czyste powietrze. W dużej mierze za fatalną jakość powietrza w Polsce odpowiada niska emisja samochody i rozproszone źródła ciepła, prymitywne paleniska opalane niewłaściwym surowcem. Jednym ze sposobów walki ze smogiem jest więc budowa miejskich sieci ciepłowniczych, w których generowanie energii cieplnej podlega rygorystycznym wymogom. Jeżeli przy okazji uda się zastosować kogenerację, czyli jednoczesne wytwarzanie energii cieplnej i elektrycznej, to zysk dla środowiska będzie podwójny. W tym odcinku wyjaśniamy zasadę produkcji energii elektrycznej i cieplnej w modelu kogeneracji. Wyjaśniamy też zasadę działania instalacji oczyszczania gazu oraz spalin. 15:35 ZWIERZAKI CZYTAKI - ODC. 174 KONSTRUKCJA ODDZIELAJĄCA Program dla dzieci, 10 min, Polska, 2023 Reżyseria: Grzegorz Krawiec Scenariusz: Tomasz Trojanowski Zdjęcia: Kamil Hasiuk Pimpek i Szymek przygotowują się do budowy bazy na podwórku. Wykorzystają do tego plany z książki. Jednak nic nie idzie tak, jak powinno. Konflikt pomiędzy kotami a psami może zażegnać tylko konstrukcja oddzielająca. 15:45 ALE TALENT ODC. 23 GRA W PIŁKARZYKI Program edukacyjny, 6 min, Polska, 2021 Reżyseria: Katarzyna Urbańska Scenariusz: Zofia Karaszewska W tym odcinku Talentula przygotuje fascynującą i wciągającą grę w piłkarzyki. Do stworzenia boiska posłuży jej stary karton. Taka gra może umilić nawet deszczowe popołudnie. 17:20 GRA SŁÓW. KRZYŻÓWKA - /760/ Teleturniej, 22 min, Polska, 2023 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Prowadzący: Radosław Brzózka Codzienny, od poniedziałku do piątku, teleturniej oparty na formule krzyżówki. Czworo uczestników zmierzy się ze sobą, by zdobyć tytuł finalisty dnia i uzyskać tym samym możliwość wzięcia udziału w finale tygodnia. 18:05 WIELCY POLSCY WYNALAZCY W II RZECZYPOSPOLITEJ - TADEUSZ SENDZIMIR (1894 - 1989) Cykl dokumentalny, 11 min, Polska, 2020 Reżyseria: Alina Czerniakowska Scenariusz: Alina Czerniakowska Zdjęcia: Michał Baczuń, Filip Baczuń Cykl dokumentalny o wyjątkowych polskich postaciach historycznych. Odcinek o Tadeuszu Sendzimirze, jednym z najwybitniejszych polskich inżynierów XX wieku. Był wynalazcą wielu technik produkcyjnych w hutnictwie i przemyśle metalurgicznym, m.in. metody cynkowania blach i taśm stalowych oraz metody ciągłego walcowania stali na zimno w tzw. walcarkach Sendzimira. Jego odkrycia zrewolucjonizowały światową metalurgię. 18:20 VITO ODKRYWA POLSKĘ - ODC. 6 SEZON I - ZAMOŚĆ I ROZTOCZE Cykl reportaży, 25 min, Polska, 2023 Prowadzący: Vito Raho Vito Raho to urodzony w Apulii, regionie w południowych Włoszech, fotograf, podróżnik i przewodnik turystyczny. Przez całe życie był typem niespokojnego ducha i odwiedził kilkadziesiąt państw, z czego w kilkunastu mieszkał na stałe. Pomaga mu w tym wielka inteligencja lingwistyczna i łatwość w zjednywaniu sobie ludzi. Vito chce wybrać się w kolejną podróż i sprawdzić, czy byłby w stanie zostać na dłużej w Polsce. Tym razem Vito szuka renesansowych śladów w Zamościu. Odwiedza miasto idealne, stworzone przez Jana Zamoyskiego i zupełnie się nie dziwi, że czuje się jak u siebie, gdyż za architekturę tego miasta odpowiadają renesansowi architekci. Wybiera się też na zielone Roztocze, by poczuć magię tutejszej dzikiej natury. Dowie się również, jak na Roztoczu uprawia się aromatyczne zioła, ponieważ odwiedzi i popracuje w ekologicznym gospodarstwie. 24:00 GRA SŁÓW. KRZYŻÓWKA - /760/ Teleturniej, 22 min, Polska, 2023 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Prowadzący: Radosław Brzózka Codzienny, od poniedziałku do piątku, teleturniej oparty na formule krzyżówki. Czworo uczestników zmierzy się ze sobą, by zdobyć tytuł finalisty dnia i uzyskać tym samym możliwość wzięcia udziału w finale tygodnia. 00:30 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. SYCYLIA - CUKIER, SÓL I WINO Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Po obiecane w tytule wiktuały (cukier, sól, wino) Robert wyrusza z Palermo. Jedzie autostradą w stronę lotniska. Ten fragment autostrady zapisał się czarną kartą w historii Sycylii i całych Włoch. W maju 1992 r. mafia przeprowadziła tu zamach na sędziego Giovanniego Falcone, zaprzysięgłego wroga mafii. Robert jedzie na zachód. Po drodze zatrzymuje się, by ugotować danie odcinka. Na wzniesieniu z widokiem na góry przyrządza conglio agrodolce, czyli królika na słodko - kwaśno. Tytułowy cukier odnajduje w bajecznej scenerii górskiego miasteczka Erice - pod postacią kolorowych owoców frutta martorana zrobionych z marcepanu. Erice to jedno z najpiękniejszych miasteczek na Sycylii. Do lat 30. ubiegłego wieku nazywało się Monte San Giuliano, jak góra, na której jest ulokowane. Ale ta nazwa była za mało pompatyczna dla Mussoliniego. Przemianował je więc na Erice - od Eryksa, syna Afrodyty, którego życia pozbawił Herakles. Miasto słynie z cukierni, a najsłynniejszą jest zakład prowadzony od 40 lat przez Marię Grammatico. W średniowiecznym Palermo mniszki z kościoła Martorana spodziewały się wizyty papieża. Była późna jesień i w przyklasztornym sadzie wszystkie owoce były już zerwane, zostały gołe drzewa. Żeby je udekorować, mniszki zrobiły słodycze z marcepanu w kształcie owoców. Na pamiątkę tamtej historii mamy dziś na Sycylii marcepanowe frutta martorana. Sól czeka czeka na Roberta w morskich solankach pod miastem Trapani, leżącym u podnóża góry San Giuliano. W Trapani jest także Muzeum Soli urządzone w dawnym magazynie solnym. Muzeum przylega do restauracji Trattoria del Sale. Przy stole, ustawionym na grobli, nasz podróżnik degustuje miejscowe dania: couscous rybny, makaronbusiata con pesto trapanese oraz kiełbaski i salami z tuńczyka - wszystko z dodatkiem soli z Trapani. Zachodni kraniec wyspy to przede wszystkim port i historyczne miasto Marsala. Każdy historyk wie, że w maju 1860 r. wylądował tu Giuseppe Garibaldi z "wyprawą tysiąca", co zapoczątkowało zjednoczenie Włoch. Marsala to także nazwa wina, najczęściej słodkiego. W Cantina Florio ten trunek produkuje się od pierwszej połowy XIX wieku. Był rok 1773, kiedy burza zagnała do marsalskiego portu Anglika Johna Woodhouse ' a. Unieruchomiony tutaj zrobił to, co zwykle robią unieruchomieni marynarze - poszedł do baru i zamówił wino. Dostał coś, co przypominało porto lub sherry, ale było o wiele tańsze. Dzięki Johnowi Woodhouse ' owi marsala zrobiła karierę światową. Miłośników marsali było wielu. Mussolini odwiedzał tę kantynę dwukrotnie. Raz w towarzystwie króla Włoch, raz sam. Garibaldi wrócił tu w 1863 roku. Podarował winiarni broń, z której strzelał do wrogów zjednoczenia Włoch. Tymczasem na ladzie przy wielkiej beczce Robert degustuje trzy odmiany marsali. Jedna z nich - o nazwie ambra - doskonale pasuje do gorgonzoli. 01:20 PRZEPIS DNIA S.VII - ODC. (50) 4 min, Polska, 2023 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Scenariusz: Małgorzata Kosturkiewicz Zdjęcia: Tomasz Kowalewski "Przepis dnia" to sprawdzone receptury na pyszne, proste i zdrowe dania, którymi zachwycisz rodzinę i znajomych. W każdym odcinku szefowie kuchni Jola Kleser i Łukasz Konik przygotowują jedną potrawę. Pokazują, jak oszczędzić czas w kuchni i jak efektownie zaprezentować danie. Dzielą się swoim doświadczeniem i zdradzają sekrety, które pomogą widzom osiągnąć kulinarny sukces. 02:15 WSZYSTKO GRA Musical, 86 min, Polska, 2016 Reżyseria: Agnieszka Glińska Scenariusz: Marta Konarzewska, Agnieszka Glińska Aktorzy: Kinga Preis, Eliza Rycembel, Stanisława Celińska, Antoni Pawlicki, Sebastian Fabijański Bohaterki tej rozśpiewanej historii to przedstawicielki trzech pokoleń, które poszukują szczęścia, miłości i radości życia. Najmłodsza z nich to Zosia, ona chciałaby zmieniać świat poprzez sztukę. Jej mama Roma dostaje skrzydeł, gdy na jej drodze pojawia się ktoś absolutnie wyjątkowy. Najstarsza z kobiet, babcia Helena, skrywa pewną tajemnicę z przeszłości. Trzy niezwykłe bohaterki muszą ocalić rodzinny dom przed zakusami biznesmena Lisa, potomka dawnych właścicieli posesji, na której stoi budynek. Kobiety przeżyją mnóstwo przygód, zanim okaże się, czego tak naprawdę pragną w życiu. Jak więc potoczą się dalsze losy bohaterek filmu? 05:30 WOJOWNICY CZASU - SZCZURY KONTRA LIS, CZYLI TOBRUK 1941 Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Grzegorz Gajewski Scenariusz: Grzegorz Gajewski Zdjęcia: Grzegorz Gajewski, Krzysztof Krzyżanowski Muzyka: Krzysztof Ridan Nie upłynął jeszcze rok od napaści Niemiec na Polskę we wrześniu 1939 roku, a działania wojenne rozprzestrzeniły się na kolejny kontynent. W czerwcu 1940 roku rozpoczęła się wojna w Afryce, w której wkrótce przeciwko Niemcom i ich włoskim sojusznikom u boku Anglików i Francuzów stanęli także Polacy, aby z dala od Ojczyzny walczyć o jej wolność. Jednym z ważniejszych epizodów tej kampanii była obrona twierdzy Tobruk, w której walny udział wzięli żołnierze Samodzielnej Brygady Strzelców Karpackich, która dotarła do twierdzy w sierpniu 1941.