TVP3 Środa, 12.06.2024 Zmiany z dnia 04.06.2024 w stosunku do raportu z dnia 22.05.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 1 - MAZURY Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W tym odcinku odwiedzimy Mazury, najczęściej określane mianem krainy tysiąca jezior, uznawane za cud natury. Ten cud ma w sobie magnetyzującą siłę. Poznamy historie ludzi, którzy w swoim życiu postanowili zwolnić i razem z nimi zachwycimy się smakami zielonych płuc Polski. (dodano pozycję programową) 11:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. KOZIENICKIE PRZYSMAKI. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyrusza w okolice Puszczy Kozienickiej. Kuchnia tego rejonu Mazowsza jest znacznie mniej znana niż kuchnia podlaska, śląska czy mazurska. Najstarsze drukowane relacje o pożywieniu lokalnej ludności pochodzą z pierwszej połowy XIX wieku i są zawarte między innymi w opracowaniach ks. Józefa Gackiego czy Oskara Kolberga. Dieta dawnych mieszkańców tych ziem oparta była na gospodarce rolniczo-hodowlanej oraz na naturalnych zasobach łąk i lasów. Wśród roślin uprawnych zdecydowanie przeważały zboża, które w postaci kaszy i mąki trafiały na stoły mieszkańców. Z warzyw uprawiano głównie rzepę, buraki, marchew, pietruszkę, cebulę. Wyjątkowo dużo spożywano kapusty, którą kiszono w wielkich dębowych kłodach lub beczkach zwanych śledziówkami. Do kiszenia kapusty, często w całych główkach, dodawano liście wiśniowe, leśne jabłka lub gruszki. Z kiszonych liści kapusty przygotowywano także gołąbki, faszerowane kaszą jaglaną. W każdej zagrodzie chłopskiej nie mogło także zabraknąć chleba. Wypiekany był na zakwasie z mąki żytniej razowej lub z mąki mieszanej zwanej spółką. Pieczono go na liściach chrzanu lub kapusty w chlebowych piecach opalanych drewnem. Zbieranie grzybów, jagód czy dziko rosnących roślin na obszarze puszczy było powszechnie praktykowane. W okresach głodu posiłki przyrządzano z dzikich roślin oraz z niedojrzałego ziarna zboża. Komosę białą zwaną lebiodką lub łopuchą, gotowano na zupę, którą zasypywano śrutą żytnią. Jako okrasy używano mleka. Zbierany szczaw wchodził w skład pożywienia codziennego tzw. barszczu. W okresach głodu sporządzano z niego kwaśne polewki zaprawione mlekiem lub mąką z dodatkiem posiekanych drobno ziemniaków. Oprócz szczawiu zbierano pokrzywę i powój polny zwany zajęczą kapustą. W trakcie swojej wędrówki Karol odwiedzi panią Justynę, która interesuje się lokalną kuchnią. Sama przygotowuje w domu wiele kozienickich przysmaków. Z niektórymi z nich podzieli się z naszym kucharzem. A co będzie w menu? 1/Zupa z rwokami czyli kluseczkami na bazie wiosennych ziół z jagnięciną; 2/ Parzybroda ze słodkiej kapusty z kiszonymi ziemniakami i sosem z rydzów, podana ze smażonym dorszem; 3/ Sójki kozienickie, czyli pieczone pierożki z farszem z kaszy jaglanej, kapusty, grzybów i serka koziego. (dodano pozycję programową) 13:50 ETNO PO LUBELSKU - SUKA BIŁGORAJSKA Cykl reportaży, 13 min, Polska, 2023 Autor: Monika Pietraszkiewicz Zdjęcia: Kamil Najda Muzyka: Sławomir Kozyrski Suka biłgorajska to jeden z najbardziej tajemniczych polskich instrumentów ludowych. To staropolski instrument smyczkowy o archaicznych, sięgających średniowiecza, elementach konstrukcyjnych. Według opisów suka wywodzi się z Kocudzy koło Janowa Lubelskiego. Jej rekonstrukcji na początku lat 90. podjął się Zbigniew Butryn. Zrobił to na podstawie znaczka pocztowego. Mistrza z telewizyjną kamerą odwiedzimy w jego pracowni w Szklarni, wsi leżącej nieopodal Janowa Lubelskiego. (dodano pozycję programową) 14:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - PO JURZE NA KOLE Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2022 Studiował w czterech akademiach, wiele lat spędził w mundurze (harcerstwo, kolej, wojsko, milicja, policja), całe swe życie podporządkował turystyce. Od 1978 r. jest prezesem założonego przez siebie Klubu Osiedlowego PTTK "M - 2" w Myszkowie, w którym przeprowadził ponad 900 obozów. Wędrował samochodem, rowerem bądź pieszo po ziemiach 30 państw na 4 kontynentach. Nade wszystko ukochał rower i na nim pan Marian Kotarski zabierze nas na Jurę Krakowsko - Częstochowską. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 23:40 CZAS HONORU - POWSTANIE - ODC. 2 "GODZINA W" Serial wojenny, 45 min, Polska, 2014 Reżyseria: Jan Hryniak Scenariusz: Jarosław Sokół Aktorzy: Jan Wieczorkowski, Antoni Pawlicki, Jakub Wesołowski, Maciej Zakościelny Godzina W Ostatnie dni lipca 1944r. Polskie podziemie z niecierpliwością czeka na decyzję o rozpoczęciu Powstania Warszawskiego. Bronek przypadkowo natyka się na grupę wypoczętego i uzbrojonego po zęby niemieckiego wojska. Przekazuje wiadomość o niemieckich posiłkach dowódcom oddziałów powstańczych. Krawiec informuje w tajemnicy Władka, że umieścił w jego plutonie swojego syna. Lena jest zrozpaczona po zaginięciu RomkaWie też, że musi chronić małego Jasia. Z pomocą przyjdzie jej matka Wandy, Helena Władek podejrzliwie patrzy na coraz bliższe relacje Rudej z Wilkiem, swoim młodym podkomendnym Pluton Bronka dostaje specjalne zadanie - eskortuje specjalnego wysłannika z Londynu Inżyniera na spotkanie z Komendantem Borem - Komorowskim. Inżynier ma do przekazania bardzo ważne informacje, które mogą mieć wpływ na decyzję o rozpoczęciu powstania Michał postanawia zdobyć dodatkową broń. Bez wiedzy Władka, rusza na akcję wraz ze swoją grupą, namawia też do tego Celinę. Właściciel karabinu maszynowego, Karkowski, przekaże go powstańcom za darmo, stawia tylko jeden warunek chce dołączyć do plutonu. Podczas drogi powrotnej ze spotkania z Karkowskim grupa Michała natyka się na patrol niemiecki. Bronek próbuje odwieść Wandę od udziału w Powstaniu 1 sierpnia 1944 roku zapada decyzja, że Powstanie wybuchnie już dziś. Informacja o godzinie W rozlewa się natychmiast po mieście (dodano pozycję programową) 04:20 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - SAPER Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2022 "Saper" jest poszukiwaczem skarbów - i to dosłownie. Zagłębiając się w historyczne ruiny na terenie Jury Krakowsko - Częstochowskiej, odkrywa zapomniane miejsca, odnajduje cenne przedmioty. To wszystko jednak nie sprowadza się tylko do romantycznej strony tej pasji. Takie znaleziska najczęściej łączą się także z zawiłościami prawnymi w kwestii ochrony zabytków. Jak sam mówi, zdarza się, że "przypadkowi ludzie" odnajdują historyczny przedmiot, niestety - bez świadomości obowiązków, które od tej pory na nich ciążą, sprowadzają na siebie kłopoty. Artur nie tylko odkrywa, ale też edukuje. Walczy o przetrwanie odkrytych cmentarzy, bunkrów, pałaców. Odczuwa ogromną odpowiedzialność za ich dalsze losy.