TVP3 Kraków Wtorek, 11.06.2024 Zmiany z dnia 06.06.2024 w stosunku do raportu z dnia 28.05.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. KOZIENICKIE PRZYSMAKI. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyrusza w okolice Puszczy Kozienickiej. Kuchnia tego rejonu Mazowsza jest znacznie mniej znana niż kuchnia podlaska, śląska czy mazurska. Najstarsze drukowane relacje o pożywieniu lokalnej ludności pochodzą z pierwszej połowy XIX wieku i są zawarte między innymi w opracowaniach ks. Józefa Gackiego czy Oskara Kolberga. Dieta dawnych mieszkańców tych ziem oparta była na gospodarce rolniczo-hodowlanej oraz na naturalnych zasobach łąk i lasów. Wśród roślin uprawnych zdecydowanie przeważały zboża, które w postaci kaszy i mąki trafiały na stoły mieszkańców. Z warzyw uprawiano głównie rzepę, buraki, marchew, pietruszkę, cebulę. Wyjątkowo dużo spożywano kapusty, którą kiszono w wielkich dębowych kłodach lub beczkach zwanych śledziówkami. Do kiszenia kapusty, często w całych główkach, dodawano liście wiśniowe, leśne jabłka lub gruszki. Z kiszonych liści kapusty przygotowywano także gołąbki, faszerowane kaszą jaglaną. W każdej zagrodzie chłopskiej nie mogło także zabraknąć chleba. Wypiekany był na zakwasie z mąki żytniej razowej lub z mąki mieszanej zwanej spółką. Pieczono go na liściach chrzanu lub kapusty w chlebowych piecach opalanych drewnem. Zbieranie grzybów, jagód czy dziko rosnących roślin na obszarze puszczy było powszechnie praktykowane. W okresach głodu posiłki przyrządzano z dzikich roślin oraz z niedojrzałego ziarna zboża. Komosę białą zwaną lebiodką lub łopuchą, gotowano na zupę, którą zasypywano śrutą żytnią. Jako okrasy używano mleka. Zbierany szczaw wchodził w skład pożywienia codziennego tzw. barszczu. W okresach głodu sporządzano z niego kwaśne polewki zaprawione mlekiem lub mąką z dodatkiem posiekanych drobno ziemniaków. Oprócz szczawiu zbierano pokrzywę i powój polny zwany zajęczą kapustą. W trakcie swojej wędrówki Karol odwiedzi panią Justynę, która interesuje się lokalną kuchnią. Sama przygotowuje w domu wiele kozienickich przysmaków. Z niektórymi z nich podzieli się z naszym kucharzem. A co będzie w menu? 1/Zupa z rwokami czyli kluseczkami na bazie wiosennych ziół z jagnięciną; 2/ Parzybroda ze słodkiej kapusty z kiszonymi ziemniakami i sosem z rydzów, podana ze smażonym dorszem; 3/ Sójki kozienickie, czyli pieczone pierożki z farszem z kaszy jaglanej, kapusty, grzybów i serka koziego. (dodano pozycję programową) 07:05 EXPRESS REGIONÓW FLESZ 1 min, Polska, 2024 (dodano pozycję programową) 07:45 EXPRESS REGIONÓW FLESZ 1 min, Polska, 2024 (dodano pozycję programową) 08:28 ODKRYWAMY MAŁOPOLSKĘ - ODC. 24 REZERWAT PRZYRODY "KAJASÓWKA" Felieton, 2 min, Polska, 2021 Autor: Maria Pisarek Prezentacja krajobrazów i zabytków Małopolski. Pokazanie z góry (z drona) jak piękna i ciekawa jest Małopolska. Popularyzacja naszego województwa jako miejsca, które warto poznać, odwiedzić i zwiedzić. Aby przysłowie: Cudze chwalicie nie miało racji bytu. (dodano pozycję programową) 08:42 KWARTET - KRÓLEWSKIE MIASTO PODGÓRZE 6 min, Polska, 2018 Zdjęcia: Maciej Dźwigaj, Maciej Mroziewski Początkowo Podgórze stanowiło osobne miasto. Powstało w wyniku I rozbioru Polski, kiedy granica Austrii kończyła się na Wiśle. Akt lokacyjny został nadany w 1784 r. przez cesarza Józefa II. W 1915 roku połączyło się z Krakowem. Podgórze to dzielnica, która ma wiele "do pokazania". Są muzea (Fabryka Oskara Schindlera, MOCAK, Cricoteka, Muzeum Podgórza), są zabytki (kościół św. Józefa zaprojektowany przez Sasa - Zubrzyckiego, kościółek św. Benedykta położony na Wzgórzu Lasoty, Fort św. Benedykta). Nie brakuje tutaj także ciekawych miejsc (Park Bednarskiego, kolorowe schody przy ul. Tatrzańskiej, kopiec Krakusa) a także inicjatyw (Podgórskie Dni Otwarte, Podgórskie Wschody Słońca, Targi rzeczy wyjątkowych). (dodano pozycję programową) 11:40 NATURALNIE LUBELSKIE II - 5 CUDÓW LUBELSKIEJ NATURY Cykl reportaży, 13 min, Polska, 2023 W ramach odcinka specjalnego zaprezentujemy naszym widzom subiektywne zestawienie 5 Cudów Lubelskiej Natury. Są zjawiska i miejsca, które zachwycają o każdej porze roku, ale są też takie, które można zobaczyć tylko wiosną czy jesienią. Jedno jest pewne każdy mieszkaniec Lubelszczyzny powinien je zobaczyć i mieć świadomość, że występują w naszym regionie. (dodano pozycję programową) 12:00 FASCYNUJĄCE MIEJSCA - FASCYNUJĄCE ANDY (FASCINATING ANDES) Cykl dokumentalny, 14 min, Niemcy, 2014 Reżyseria: Steffen Sailer, Annette Scheurich Cykl filmów dokumentalnych, przedstawiających krótkie podróże do Ameryki Południowej, Afryki i Europy. Szybkie wypady do: Patagonii, w Andy lub do dżungli tropikalnej. To okazja poznania Kenii lub Gór Wogezów w sercu Europy. Atrakcja dla dla każdego widza. Odcinek pt. "Fascynujące Andy" to podróż w góry Ameryki Południowej. Niewiele jest miejsc na Ziemi, które byłyby bliższe do gwiazd niż Andy. To potężne, niepowtarzalne, tajemnicze i zdumiewające pasmo górskie. Jest niemal jak osobny wszechświat na naszej planecie. U stóp tych gór znajduje się największa rezerwa wody pitnej w Ameryce Południowej - Campo de Hielo Sur: olbrzymi Lądolód Patagoński Południowy - na granicy między Chile i Argentyną. Na wyżyny Andów prowadzi zwykła droga. Szlak wiedzie przez góry, przedzierając się przez gęste lasy deszczowe, aż dociera do fascynującego miejsca już w Chile. Południowo - zachodnie tereny środkowych Andów są wyjątkowo jałowe. Tu się znajduje największe solnisko na świecie Salar de Uyuni. Poza porą deszczową - miejsce wygląda jak pustynia z kryształów. Białe złoto. Są tu złoża 10 miliardów ton soli. Ogromne kaktusy kolumnowe znaczą punktowo odseparowaną skałami - białą pustynię. Warstwa soli dochodzi do 30 metrów grubości. Nawet najcięższy pojazd może bezpiecznie przejechać przez pozornie bezkresną, słoną równinę. Samochód z napędem na cztery koła jest najlepszym środkiem transportu na trasie przez Andy. Kamieniste drogi są trudne dla każdego pojazdu. Nieustanna walka o przeżycie trwa w cieniu Andów. (usunięto pozycję programową) 12:15 TAJEMNICZY ŚWIAT ZWIERZĄT ODC. 25 (dodano pozycję programową) 17:01 DINARA PYTA - ODC. 2 MIODOBRANIE Felieton, 2 min, Polska, 2019 Autor: Violetta Bratuń (dodano pozycję programową) 17:27 MUZEALNE OPOWIEŚCI - ODC. 141 Felieton, 2 min, Polska, 2018 Reżyseria: Dagmara Merecik Scenariusz: Dagmara Merecik Zdjęcia: Zbigniew Jarosz Krótka opowieść o postaci, fakcie lub przedmiocie historycznym. Miejsce: KRZYSZTOFORY. Opowiada: LESZEK SIBILA. Temat: Krakowska Gazownia i Elektrownia. (dodano pozycję programową) 17:42 ODKRYWAMY MAŁOPOLSKĘ - ODC. 2 MSZANA DOLNA Felieton, 2 min, Polska, 2020 Autor: Maria Pisarek Pokazanie z góry (z drona) jak piękna i ciekawa jest Małopolska. Popularyzacja naszego województwa jako miejsca, które warto poznać, odwiedzić i zwiedzić. Aby przysłowie: Cudze chwalicie nie miało racji bytu. Mszana Dolna. (dodano pozycję programową) 18:26 NASZ KRAKÓW - ODC. 3 PODKRAKOWSKI DWÓR 2 min, Polska, 2020 (dodano pozycję programową) 19:09 DZIAŁO SIĘ W KRAKOWIE - 11.06.2017 Felieton, 2 min, Polska, 2017 Autor: Dagmara Merecik O wydarzeniach jakie odbywały się w Krakowie 11 czerwca opowiada Iwona Kawalla z Muzeum Historycznego Miasta Krakowa. (dodano pozycję programową) 19:50 KWARTET - PRZYJACIELE RABY Magazyn, 6 min, Polska, 2021 Autor: Paulina Ibek Zdjęcia: Maciej Dźwigaj Wszystko rozpoczęło się w 2006 roku. Grupa jak sami mówią sfrustrowanych wędkarzy postanowiła zorganizować się i zrobić coś. Początkowo tym czymś było zwykłe posprzątanie rzeki Raby. Po 15 latach sprzątanie nadal się odbywa, jednak jest to jedna z wielu rzeczy, jakimi Przyjaciele Raby się dzisiaj zajmują. (usunięto pozycję programową) 20:50 WIDOKÓWKA Z FESTIWALU - FESTIWAL OPOLSKI 1966 (dodano pozycję programową) 04:20 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - RONDO NIEJEDNO MA IMIĘ Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2022 Kierowcy, którzy są do rond nieprzyzwyczajeni, to czasami żartują, że od jeżdżenia przez ronda można dostać zawrotów głowy. Gdyby tak było naprawdę, to w Rybniku na Górnym Śląsku zawroty głowy byłyby zjawiskiem masowym, a tak nie jest! A rond w Rybniku jest całkiem sporo. Rekordzistą, jeśli chodzi o ronda, jest portugalskie miasto Viso, gdzie mają aż 400 rond. A ile jest w Polsce rond? Gdyby przeanalizować polską mapę drogową GPS, to dostaniemy informację, że jest ich około tysiąc. (dodano pozycję programową) 04:35 TACY BYLIŚMY - /2/ NA ZAKUPACH Cykl reportaży, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Michał Bandurski Sentymentalny cykl dokumentalno - rozrywkowy, który stanowi niezwykłą i barwną podróż w czasie do lat 70. i 80. minionego stulecia. Przypominamy, jak wyglądało wówczas życie i jacy wtedy byliśmy. Odc. 2 Z półek sklepowych braliśmy wszystko - sięgaliśmy po to, co akurat było. Aby jednak zrobić zakupy, trzeba było swoje odstać w kolejce. W programie odwiedzimy zarówno zwykłe sklepy, jak i modne domy towarowe. Fabryki i gospodarstwa rolne. Posłuchamy, co do powiedzenia mieli konsumenci oraz sprzedawcy. Czas na zakupy.