TVP3 Kraków Środa, 12.06.2024 Zmiany z dnia 07.06.2024 w stosunku do raportu z dnia 03.06.2024 (dodano pozycję programową) 07:05 EXPRESS REGIONÓW FLESZ 1 min, Polska, 2024 (dodano pozycję programową) 07:45 EXPRESS REGIONÓW FLESZ 1 min, Polska, 2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:40 Z GÓRNEJ PÓŁKI TELEWIZJI KRAKÓW - ODC. 1 PIOSENKI NASZYCH DZIADKÓW Magazyn muzyczny, 28 min, Polska, 2024 Reżyseria: Grzegorz Styła Scenariusz: Grzegorz Styła Wykonawcy: Janusz Witko, Sławomir Berny, Małgorzata Hajewska-Krzysztofik, Leszek Zduń, Andrzej Czechowski, Łukasz Żurek, Bogdan Wysocki, Rafał Jędrzejczyk, Janusz Butrym, Beata Paluch, Beata Wojciechowska, Józef Michalik Klasyka kulturowa. Piosenki, zgodnie z tytułem, naszych dziadków i dzięki dziadkom i dzięki przedszkolom znane dzieciom również dzisiaj, w inscenizacji i wykonaniu krakowskich aktorów, zagrane przez znakomitych muzyków w jazzującej aranżacji. Zna je każdy dorosły człowiek w naszym kraju. Powtórka z dzieciństwa. (dodano pozycję programową) 11:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. KOZIENICKIE PRZYSMAKI. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyrusza w okolice Puszczy Kozienickiej. Kuchnia tego rejonu Mazowsza jest znacznie mniej znana niż kuchnia podlaska, śląska czy mazurska. Najstarsze drukowane relacje o pożywieniu lokalnej ludności pochodzą z pierwszej połowy XIX wieku i są zawarte między innymi w opracowaniach ks. Józefa Gackiego czy Oskara Kolberga. Dieta dawnych mieszkańców tych ziem oparta była na gospodarce rolniczo-hodowlanej oraz na naturalnych zasobach łąk i lasów. Wśród roślin uprawnych zdecydowanie przeważały zboża, które w postaci kaszy i mąki trafiały na stoły mieszkańców. Z warzyw uprawiano głównie rzepę, buraki, marchew, pietruszkę, cebulę. Wyjątkowo dużo spożywano kapusty, którą kiszono w wielkich dębowych kłodach lub beczkach zwanych śledziówkami. Do kiszenia kapusty, często w całych główkach, dodawano liście wiśniowe, leśne jabłka lub gruszki. Z kiszonych liści kapusty przygotowywano także gołąbki, faszerowane kaszą jaglaną. W każdej zagrodzie chłopskiej nie mogło także zabraknąć chleba. Wypiekany był na zakwasie z mąki żytniej razowej lub z mąki mieszanej zwanej spółką. Pieczono go na liściach chrzanu lub kapusty w chlebowych piecach opalanych drewnem. Zbieranie grzybów, jagód czy dziko rosnących roślin na obszarze puszczy było powszechnie praktykowane. W okresach głodu posiłki przyrządzano z dzikich roślin oraz z niedojrzałego ziarna zboża. Komosę białą zwaną lebiodką lub łopuchą, gotowano na zupę, którą zasypywano śrutą żytnią. Jako okrasy używano mleka. Zbierany szczaw wchodził w skład pożywienia codziennego tzw. barszczu. W okresach głodu sporządzano z niego kwaśne polewki zaprawione mlekiem lub mąką z dodatkiem posiekanych drobno ziemniaków. Oprócz szczawiu zbierano pokrzywę i powój polny zwany zajęczą kapustą. W trakcie swojej wędrówki Karol odwiedzi panią Justynę, która interesuje się lokalną kuchnią. Sama przygotowuje w domu wiele kozienickich przysmaków. Z niektórymi z nich podzieli się z naszym kucharzem. A co będzie w menu? 1/Zupa z rwokami czyli kluseczkami na bazie wiosennych ziół z jagnięciną; 2/ Parzybroda ze słodkiej kapusty z kiszonymi ziemniakami i sosem z rydzów, podana ze smażonym dorszem; 3/ Sójki kozienickie, czyli pieczone pierożki z farszem z kaszy jaglanej, kapusty, grzybów i serka koziego. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 14:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - PO JURZE NA KOLE Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2022 Studiował w czterech akademiach, wiele lat spędził w mundurze (harcerstwo, kolej, wojsko, milicja, policja), całe swe życie podporządkował turystyce. Od 1978 r. jest prezesem założonego przez siebie Klubu Osiedlowego PTTK "M - 2" w Myszkowie, w którym przeprowadził ponad 900 obozów. Wędrował samochodem, rowerem bądź pieszo po ziemiach 30 państw na 4 kontynentach. Nade wszystko ukochał rower i na nim pan Marian Kotarski zabierze nas na Jurę Krakowsko - Częstochowską. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 18:02 NOWOHUCKA KRONIKA FILMOWA Magazyn, 7 min, Polska, 2024 Autor: Dariusz Janiczak Relacja z tegorocznego Korowodu Nowohuckiego organizowanego przez Nowohuckie Laboratorium Dziedzictwa Ośrodka Kultury Norwida. W drugim materiale poznajemy historię nowohuckiego klubu rugby Krakodyle Kraków. (usunięto pozycję programową) 20:50 WIDOKÓWKA Z FESTIWALU - FESTIWAL OPOLSKI 1968 (dodano pozycję programową) 04:20 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - SAPER Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2022 "Saper" jest poszukiwaczem skarbów - i to dosłownie. Zagłębiając się w historyczne ruiny na terenie Jury Krakowsko - Częstochowskiej, odkrywa zapomniane miejsca, odnajduje cenne przedmioty. To wszystko jednak nie sprowadza się tylko do romantycznej strony tej pasji. Takie znaleziska najczęściej łączą się także z zawiłościami prawnymi w kwestii ochrony zabytków. Jak sam mówi, zdarza się, że "przypadkowi ludzie" odnajdują historyczny przedmiot, niestety - bez świadomości obowiązków, które od tej pory na nich ciążą, sprowadzają na siebie kłopoty. Artur nie tylko odkrywa, ale też edukuje. Walczy o przetrwanie odkrytych cmentarzy, bunkrów, pałaców. Odczuwa ogromną odpowiedzialność za ich dalsze losy. (dodano pozycję programową) 04:35 NA RATUNEK OGRODOM - ODC. 1 Reality show, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Michał Kołłb - Sielecki Prowadzący: Katarzyna Cichocka Wykonawcy: Marcin Sanakiewicz Polacy kochają ogrody, ale nie zawsze potrafią o nie zadbać. Na szczęście marzenia się spełniają. Trzeba im tylko pomóc. W naszym programie, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w ciągu zaledwie trzech dni zaniedbane ogrody i balkony zmieniają się nie do poznania. I to w ramach ograniczonego i z góry określonego budżetu. Na ratunek polskim ogrodom, razem ze swoją ekipą, wyrusza doświadczona architektka krajobrazu, Katarzyna Cichocka, która od 15 lat z pasją realizuje swoje oryginalne projekty w całej Polsce. Sama uwielbia otaczać się zielenią i kocha naturę. Tak jak nowe wyzwania i dlatego z wielkim entuzjazmem i całym bagażem kreatywnych pomysłów, udaje się dziś w swoją nową misję. Ogród Martyny i Łukasza ma 100 metrów kwadratowych. Główną strefą relaksu będzie taras stanowiący naturalne przedłużenie salonu. Tłem dla sofy i mebli ogrodowych będą pachnące rośliny, takie jak lilaki i jaśminowce. Dopełnieniem przestrzeni tarasowej będzie pergola z rozkładanym zadaszeniem.