TVP3 Niedziela, 23.06.2024 Zmiany z dnia 10.06.2024 w stosunku do raportu z dnia 04.06.2024 (dodano pozycję programową) 06:35 KLASZTORNE SMAKI WEDŁUG REMIGIUSZA RĄCZKI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Aneta Chwalba Scenariusz: Aneta Chwalba Prowadzący: Remigiusz Rączka Remigiusz Rączka odwiedza opactwo benedyktyńskie w Lubiniu, które powstało już w 1070 r. Mnichem lubińskiego klasztoru był prawdopodobnie pierwszy kronikarz dziejów Polski Gall Anonim. Dziś opactwo słynie z produkowanych tu nalewek i leczniczej benedyktynki wg receptury sprzed 500 lat. Remigiusz wspólnie z o. Patrykiem i klasztorną kucharką, przygotowują dania z użyciem benedyktynki - benedyktyński gulasz oraz klasztornego kurczaka.