TVP3 Kraków Sobota, 22.06.2024 Zmiany z dnia 28.05.2024 w stosunku do raportu z dnia 22.05.2024 (dodano pozycję programową) 06:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK PĘDÓW SOSNY Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Tym razem Karol Okrasa odwiedzi Nadleśnictwo Stare Jabłonki w województwie warmińsko-mazurskim. Wraz z leśnikiem Łukaszem Paprockim uda się do lasu, aby podziwiać niezwykłe sosny. Specyficzne lokalne warunki sprawiły, że tutejsza sosna zwyczajna wytworzyła unikalny ekotyp, charakteryzujący się wysokością dochodzącą do 40 metrów. To, jak i doskonałe własności konstrukcyjne drewna z tych sosen sprawiły, że były one poszukiwanym materiałem na maszty do statków już od XVI wieku. Ponoć zachwycał się nimi sam Napoleon, a drewno tych sosen zrobiło furorę na Światowej Wystawie w Paryżu. Ale cóż ma sosna do kuchni? Otóż wiosną można z sosny pozyskiwać młode pędy, które wraz z cukrem służą do zrobienia niezwykle aromatycznego syropu. Od wieków stosowano go nie tylko jako lekarstwo na kaszel, ale także produkt kulinarny, choćby do robienia nalewek. Ale jak pokaże Karol, taki syrop to także doskonała baza do wszelkich sosów, dressingów czy marynat. Co więcej, same młode pędy sosny czy świerka mogą stanowić doskonały dodatek do dań. Pan Łukasz pokaże Karolowi, jak bezpiecznie pozyskiwać młode pędy sosny w lesie i czego należy przestrzegać przy ich zbiorze. Podaruje też Karolowi swój syrop sosnowy, a także suszonego siedzunia sosnowego, zwanego grzybem kalafiorowym czy szmaciakiem gałęzistym. Karol Okrasa przygotuje 3 potrawy bazujące na pędach sosny i świerka. Wśród jego propozycji są: 1/ placki z ziemniaków i siedzunia sosnowego, wzbogacone o pędy świerka i sosny; 2/ kotlet chlebowy z grzybami z sałatką z młodych liści lipy i syropu sosnowego; 3/ pieczone warzywa z dressingiem sosnowo-orzechowym. (dodano pozycję programową) 08:00 DLA NIESŁYSZĄCYCH - SPOTKANIA W ŚWIECIE CISZY Magazyn, 23 min, Polska, 2023 Program dedykowany osobom głuchym oraz wszystkim zainteresowanym poznaniem świata ciszy. Program nadawany jest w całości w języku migowym. (dodano pozycję programową) 12:00 MSZA ŚWIĘTA - INGRES BPA ARTURA WAŻNEGO DO KATEDRY SOSNOWIECKIEJ 120 min, Polska, 2024 (dodano pozycję programową) 14:00 POLSKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA - ODC. 2 - FASOLA PIĘKNY JAŚ Magazyn kulinarny, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jolanta Kleser Magazyn kulinarny, w którym dowiemy się, jak połączyć lubianą śródziemnomorską kuchnię z lokalnymi, rdzennie polskimi produktami. W każdym odcinku razem z prowadzącą, Jolą Kleser, odwiedzimy inny region Polski, w którym dowiemy się, jak używać dobrych, lokalnych i dobrze nam znanych produktów do przygotowania dań kuchni śródziemnomorskiej. W tym odcinku odwiedzimy dolinę Dunajca, gdzie za kulinarną inspirację posłuży nam fasola Piękny Jaś.