TVP HD Sobota, 29.06.2024 05:20 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 91 ZAMEK W MALBORKU Magazyn, 23 min, Polska, 2018 Reżyseria: Ewa Grodzka Scenariusz: Agata Winnicka Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Zamek w Malborku, niegdyś najpotężniejsza twierdza średniowiecznej Europy, a dziś zabytek klasy zerowej i obiekt z listy światowego dziedzictwa UNESCO. Na kartach historii zapisał się jako stolica państwa krzyżackiego, a następnie rezydencja polskich królów. Jest największym gotyckim zespołem zamkowym na świecie. Zbudowany z 50 milionów cegieł zajmuje powierzchnię ok. 21 hektarów i otoczony jest murami o łącznej długości 10 km. W skład trójdzielnego założenia obronnego wchodzi Zamek Wysoki, Zamek Średni oraz Zamek Niski, czyli rozległe przedzamcze, które pełniło rolę zaplecza gospodarczego dla rosnącej w siłę średniowiecznej warowni. Zbudowany na planie czworoboku Zamek Wysoki stanowi najpotężniejszą część dawnej krzyżackiej twierdzy. Monumentalne zabudowania mieściły m.in. sale i komnaty służące administracji Zakonu, zamkowy kościół oraz kaplicę Świętej Anny, która pełniła funkcję krypty Wielkich Mistrzów. Zamek w Malborku warto odwiedzić o każdej porze roku. Pod osłoną nocy warownię podziwiać można w wyjątkowej, świetlnej iluminacji. W wybrane wieczory na dziedzińcu Zamku Wysokiego odbywa się widowisko Światło i Dźwięk, a dla miłośników legend i zamkowych tajemnic organizowane jest nocne zwiedzanie w towarzystwie przewodnika w stroju krzyżackim. 05:50 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 3 - BIEBRZA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o wyjątkowych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W tym odcinku odwiedzimy malowniczą krainę Biebrzy i ludzi, którzy właśnie tam postanowili znaleźć swoją Arkadię. Na miejscu poznamy przepisy na tradycyjne dania, takie jak kartacze i lin w śmietanie. Przyroda Biebrzy obfituje w bogactwo roślin, więc korzystając z okazji, wybierzemy się na tamtejsze łąki, aby dowiedzieć się nieco więcej o rosnących tam ziołach i ich zastosowaniu. 06:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. BOŚNIA I HERCEGOWINA - MOSTAR Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Bośnia i Hercegowina, jak sama nazwa wskazuje, składa się z dwóch części. Od 1992 r. - w wyniku rozpadu Jugosławii - jest suwerennym państwem. Droga z Sarajewa do Mostaru, biegnąca wzdłuż Neretwy, to jedna z piękniejszych tras w tej części Europy. Jest atrakcyjna także pod względem kulinarnym, bo ulokowały się przy niej restauracje serwujące pieczoną na rożnie jagnięcinę. Cel podróży, miasto Mostar, leży również nad Neretwą, której brzegi spina słynny XVI - wieczny Stary Most, starannie odbudowany po niedawnej wojnie domowej. Robert wspina się na szczyt mostu po stromej, schodkowej ulicy. Pierwszą przeprawą w tym miejscu był drewniany most łańcuchowy. Na obu brzegach stały baszty, w których siedzieli strażnicy zwani mostari. To przypuszczalnie od nich Mostar wziął swoją nazwę. Tę wspaniałą konstrukcję kazał wznieść sułtan Sulejman Wspaniały. Najwyższy fragment mostu dzieli od wody 21 m. Głębokość Neretwy pod nim to 6 metrów. Od najdawniejszych czasów ludzie skaczą z mostu do wody. Klub skoczków mostarskich ma siedzibę w baszcie przy wejściu do mostu. Latem za skok trzeba zapłacić 25 euro, w sezonie zimowym 50. Obok tarasu widokowego stoi piękna budowla. To meczet Koski, który ufundował Mehmet Pasza w 1618 r. Przed meczetem znajduje się szadrwan, czyli studnia fontanna, która służyła do rytualnego obmywania się przed modlitwą. Dziś meczet to nie tylko świątynia, ale też otwarte dla wszystkich muzeum. Wewnątrz znajduje się pamiątka związana z losami miasta pod panowaniem habsburskim. W 1910 r. podczas swojej wizyty w Mostarze cesarz Franciszek Józef podarował mieszkańcom wspaniały perski dywan, co poświadcza stosowna inskrypcja. Do 1992 r. w mieście stało 36 meczetów. Wszystkie zostały zniszczone w czasie wojny domowej. Dziś są odbudowywane. Na tarasie restauracji Kulluk z widokiem na minarety Robert zasiada do degustacji miejscowych dań. Na stole pojawia się nadziewana pleskawica i pita ziemniaczana, zwana krompiruszą - prosto z pieca. Jest to ciasto strudlowe, przekładane duszonymi w oleju ziemniakami z cebulą, doprawione tylko solą i pieprzem. W czarsziji - tak nazywa się stare tureckie miasto - Robert odwiedza dawny zamożny turecki dom z XVII wieku, z osobnymi pokojami dla pań i panów. Dziedziniec brukowany kamieniami ustawionymi na sztorc, bez zaprawy cementowej, więc woda wsiąka w ziemię. Fontanna symboliczna: 12 otworów, jak 12 miesięcy w roku, 4 ibryki, jak 4 strony świata i 3 kamienne kule, jak 3 fazy życia ludzkiego: narodziny, żywot i śmierć. Zachowała się też tradycyjna letnia kuchnia z paleniskiem i garnkami zawieszonymi na belce nad ogniem. Letnia kuchnia to osobny budynek. Z tarasu na piętrze widać typowe dla tych stron pokrycie dachu: nie dachówki z gliny, ale kamienne płytki. Zimą grzeją, latem chłodzą i są wodoodporne. W okolicy Mostaru leży wiele niedużych i bardzo ciekawych miejscowości. W jednej z nich o nazwie Blagaj - znajduje się klasztor medytacyjny islamskiego zakonu derwiszów. Derwisze, tańcząc wprowadzali się w trans. Kilka kilometrów dalej, w miejscowości Žitomislići jest inny klasztor - nieduży prawosławny monaster z małą cerkwią pod wezwaniem Zwiastowania NMP. Budowle pochodzą z XVI wieku. W czasie ostatniej wojny w Jugosławii to wszystko było zniszczone, ale zostało odbudowane i wygląda jak przed wiekami. Hercegowina jest winiarskim zagłębiem kraju, a winną stolicą regionu jest miasto Čitluk. Wina z Hercegowiny bardzo rzadko trafiają na nasze stoły. Robert omawia dwa główne miejscowe szczepy autochtoniczne: biały (żilavka) i czerwony (blattina). Bez wątpienia najbardziej znanym Polakom, choćby tylko ze słyszenia, miejscem w Bośni i Hercegowinie jest Medjugorje. Choć Watykan oficjalnie nie uznał tutejszych objawień maryjnych, co roku zjeżdżają tu miliony pielgrzymów z całego świata. 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. BOŚNIA I HERCEGOWINA - TREBINJE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Miasto Trebinje leżące w Republice Serbskiej rzadko bywa odwiedzane przez polskich turystów, a jest tu co podziwiać: centralny plac targowy ocieniony 100-letnimi platanami, sielska rzeka Trebisznica, zabytkowy most zbudowany przez osmańskiego paszę, fragment dawnej tureckiej dzielnicy oraz święta dla Serbów cerkiew pod wezwaniem Bogurodzicy, malowniczo położona na wzgórzu. Kulinarną wizytówką miasta, obok kawiarni, są piekarnie. Ale tutaj nie tylko kupuje się w nich bułki, również się w nich jada. Robert przygląda się, jak piekarz wyjmuje z pieca gotową pitę, po czym już na zewnątrz zabiera się do degustacji. Próbuje trzech rodzajów pity, gustownie zapakowanych w papierowe torebki. Wszędzie tam na Bałkanach, gdzie dotarli Turcy albo w pobliżu tych regionów, robi się pitę albo burka. Jest to ciasto strudlowe, czyli filo, ale ma różne kształty i nadzienia. Burek nadziewany jest wyłącznie mięsem, zaś zeljanica, wypiekana w części kontynentalnej Bałkanów, ma nadzienie szpinakowe, choć tutaj, w klimacie śródziemnomorskim, jest to liść buraka. I jest jeszcze pita z serem podobnym do fety. Główny plac miasta to eleganckie corso. W środy i soboty odbywa się tu targ, a sprzedaje się produkty wytwarzane lub uprawiane wyłącznie w okolicznych gospodarstwach, a więc oliwę, ser kripavac z mleka krowiego i koziego, wędliny, np. szynkę z kozy, i oczywiście warzywa: szpinak, buraki, groszek, a nawet pokrzywy na zupę. Stoisko z serami zachwyca mnogością gatunków. Robert skupia się na jednym, który można spotkać tylko w Hercegowinie. Jest to ser z miecha, czyli ze skórzanego worka. To serowe cudo ma niezwykle intensywny smak. Wystarczy przejść kilka kroków znad kawki pitej w niemal prowansalskiej atmosferze pod platanami, by znaleźć się w innym świecie - w czarsziji, starej tureckiej dzielnicy handlowej. W dawnej szkole oficerskiej mieści się dzisiaj Muzeum Hercegowiny. Muzeum ilustruje życie w regionie na przełomie XIX i XX wieku. Robert odwiedza również niewielkie miejscowości leżące pod miastem. W Mosko jest gościem restauracji Konak. Używane tu sprzęty są identyczne jak te w muzeum. Na rożnie nad paleniskiem piecze się jagnię. Obok pod żarem z węgla drzewnego znajduje się kopuła. Pod żelazną pokrywą piecze się cielęcina razem z ziemniakami. Robert zasiada do degustacji. Przed nim zestaw miejscowych przekąsek: placek z serem kripavac, utipci, czyli pączki na słono i mamałyga z serem. Danie odcinka Robert gotuje nad brzegiem rzeki, obok koła łopatkowego. Jest to pstrąg w mące kukurydzianej z grochem poljak, w sosie na bazie białego wina. W nieodległym Klobuku Robert odwiedza plan filmowy, który zorganizowano u wylotu tunelu kolejowego. Ani stacja, ani tunel, ani tory nie są autentyczne. Wybudowano je na potrzeby nowego filmu Emira Kusturicy, w którym gra Monika Bellucci. W tej samej okolicy Robert odnajduje winnicę cesarską, która w czasach Austro - Węgier produkowała z białych gron odmiany wina żilawka wysyłanego na wiedeński dwór. O jakości tego wina przesądza tutejsza gleba - wulkaniczny tuf. Degustacja wina odbywa się w winotece Vukoje - na tarasie widokowym na dachu budynku. Do wina podano miejscowe danie: risotto z kapustą ratan i koźlęciną. 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLESIA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów w okolice Poleskiego Parku Narodowego. Obecnie tylko niewielka, zachodnia część Polesia znajduje się w granicach obecnej Polski. Przed II wojną światową poleskie było jednym z najbiedniejszych województw ówczesnej Rzeczpospolitej. Większą część jego obszaru zajmowały bezkresne błota i bagna, a do wielu wiosek nie było dostępu przez większą część roku. Podczas spisów ludności ponad 60 procent mieszkańców deklarowało, że posługuje się językiem "tutejszym". Bieda Poleszuków była przysłowiowa. Biedna była też miejscowa kuchnia, potrawy były skromne, przyrządzone z najprostszych składników. Przykładem mogą tu być choćby zupa czy kisiel z owsa, najtańszego zboża. W zamożnej Wielkopolsce owsem żywiły się konie, a na Polesiu ludzie. Epokę cyklicznych głodów zakończyło dopiero masowe wprowadzenie uprawy ziemniaka w połowie XIX wieku. I od tego czasu ta smaczna bulwa zaczęła dominować w poleskim jadłospisie. Poleskie potrawy to właśnie ziemniaki, kasza gryczana, pierogi, pyzy, dzikie zioła. A jakie propozycje inspirowane poleską kuchnią przygotuje Karol Okrasa? Dania: 1/ Żeberka wieprzowe zapiekane w ziemniakach z burakami; 2/ Placki z ziemniaków, kaszy gryczanej i kapusty z wędzoną śmietaną; 3/ Słodkie kulki ziemniaczano-serowe z kaszą. 08:05 NA TROPIE PRZYPRAW. PIKANTNIE I SŁODKO. - SZAFRAN 23 min, Polska, 2021 Blok kulturalno - kulinarny opowiadający historie, anegdoty związane z przyprawami. Ciekawa narracja prowadzących połączona z przygotowaniem potraw z przyprawami. W tym odcinku: szafran. 08:40 KORONA GÓR POLSKI - TURBACZ Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska Cykliczny program poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Nad Gorczańskim Parkiem Narodowym rozpościera się Turbacz, najwyższy szczyt Gorców, w okresie letnim pokryty białymi, puchatymi owcami, których wypas na tych terenach jest powszechny i popularny. Gorce to góry zamieszkane przez Wołochów, wędrowny, koczowniczy lud żyjący właśnie głównie z owiec. Nawet teraz można zobaczyć pozostałości po tamtych przyzwyczajeniach - wypas owiec rozpoczyna się jeszcze w maju i prowadzący wygon górale pozostają w górach aż do jesieni, kiedy powracają do wiosek, żeby przezimować. Jest to również teren wyjątkowo ukochany przez Władysława Orkana. Ten pisarz okresu Młodej Polski urodził się właśnie w Gorcach i mimo próby osadzenia w Krakowie, ostatecznie powrócił na te ziemie i tam rozpoczął budowę domu. Po jego śmierci w Krakowie, pociąg przewożący jego trumnę do Zakopanego zatrzymywał się na każdej stacji, aby każdy mógł pożegnać Dumaca z Gorców. 09:15 LOKALSI - ODC. 3 MAREK Serial dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Wojciech Klimala Serial dokumentalny "Lokalsi" podejmuje temat społeczności lokalnych. Pokazuje ludzi, którzy potrafią dla swoich "małych ojczyzn" działać, poświęcać się i oddolnie je zmieniać po to, by wszystkim żyło się lepiej. To osoby pochodzące z małych miasteczek i wsi, które tworzą, działają i na co dzień podejmują ryzyko, by zmienić rodzinne domy i ich okolice, a przede wszystkim uszczęśliwić sąsiadów. To często drobne inicjatywy, ale bardzo potrzebne. W serialu pokazano także problem migracji młodych ludzi do dużych miast. Jednak nie z perspektywy osób migrujących, lecz tych, które postanowiły zostać w swoich małych miejscowościach, a także tych, którzy wyjechali w świat i następnie postanowili wrócić w rodzinne strony. Bohaterami odcinków są ludzie zwykli i niezwykli zarazem, które poprzez swoją pasję, upór i wizjonerstwo wpływają na otaczającą ich prowincjonalną społeczność. Czym kierują się tytułowi "lokalsi" w kwestii swych życiowych wyborów? Dlaczego postanowili zostać lub wyjechać by wraz z zebranym doświadczeniem wrócić do domu? Jak postrzegają zjawisko migracji młodych pokoleń? Co kochają i w co wierzą? Te i wiele innych ważnych pytań autorzy stawiają bohaterom serialu, by wraz z widzem móc zrozumieć postawę obydwu stron. Cykl ma formułę "jeden odcinek, jeden bohater". Jedno miejsce na mapie Polski, o którym wiedzą nieliczni lub tylko ci, którzy są związani z regionem. Z każdą osobistą historią twórcy odkrywają niezwykłość miejsc, w których żyją bohaterowie. Ich niecodzienne pasje, tradycje, zwyczaje czy rytuały. Zaglądają pod strzechy domów artystów, przedsiębiorców, rolników czy "wolnych duchów". Dziś marzymy o dalekich podróżach: Tajlandia, Ameryka Łacińska, USA, Dubaj, a skarby i egzotyka to często kultura Wschodniej Polski, góralszczyzna, Śląsk, język kaszubski i wiele, wiele innych wspaniałych zjawisk kulturowych nieraz pomijanych przez mainstream. Warto więc odkrywać Polskę na nowo. Na nowo zobaczyć jej koloryt. Traktowany dosłownie jak i w przenośni. "Lokalsi" są pewnego rodzaju portretem humanistycznym, dalekim od epatowania problemami, szarą rzeczywistością czy patologią. Serial pokazuje z miłością to, co prowincja ma do zaoferowania najpiękniejszego, inspiruje do świadomego, lokalnego patriotyzmu. 09:50 RODZINKA.PL S.I - ODC. 8 - ŚWIĘTA, ŚWIĘTA I PO ŚWIĘTACH Serial komediowy TVP, 25 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Święta Bożego Narodzenia to w rodzinie Boskich czas miłości i prezentów, czas spędzony w gronie najbliższych. Zanim to jednak nastąpi, trzeba wybrać i kupić prezenty. Dzieciaki szykują podarunki dla rodziców i próbują odgadnąć, co rodzice przygotowali dla nich. Ludwik staje przed trudnym zadaniem wytłumaczenia Kacprowi, co to są święta i tradycja. Dzieciaki zasadzają się na św. Mikołaja, szykując dla niego wyrafinowaną pułapkę. A po świętach trzeba coś zrobić z nieudanymi prezentami i z nadmiarem jedzenia. 10:25 RODZINKA.PL S.I - ODC. 9 - NIEDALEKO PADA JABŁOŃ OD JABŁKA Serial komediowy TVP, 25 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Ludwik zaplanował cały dzień atrakcji dla swoich synów. Niestety, nie wzbudza to wielkiego entuzjazmu chłopców. Udaje mu się jednak namówić ich na minimecz hokejowy. Cała rodzina będzie mogła się zmierzyć w walce, a niektórzy poznają smak porażki i braterskiej pomocy. Ludwik nauczy też swoich synów, jak robić perfekcyjne piguły śnieżne, ale polegnie w starciu z samochodem. Natalia, przekonując Tomka, że uczenie się dat na historii jest bardzo ważne, będzie musiała upiec ciasto czekoladowe. A w nocy Ludwik będzie szukał kryształowej kuli... 11:00 GRECKIE WYSPY Z JULIĄ BRADBURY - ODC. 5 (JULIA BRADBURY’S GREEK ISLANDS) Cykl dokumentalny, 22 min, Wielka Brytania, 2020 Reżyseria: Chris Williams Prowadzący: Julia Bradbury Brytyjska dziennikarka i prezenterka, Julia Bradbury, jedzie do Grecji - rodzinnego kraju swojej matki, by poznać miejsca uwielbiane przez turystów z całego świata. W sześcioodcinkowej serii Julia odwiedzi takie wyspy jak Kreta, Korfu, Santorini, Sporady, Rodos i Chios. Wraz z Julią zobaczymy sławne wyspy oczami ich mieszkańców, dzięki czemu będziemy mogli dostrzec to, co na ogół umyka nam podczas turystycznych wycieczek - codzienne życie w zjawiskowej scenerii. 11:30 GRECKIE WYSPY Z JULIĄ BRADBURY - ODC. 6 (JULIA BRADBURY’S GREEK ISLANDS) Cykl dokumentalny, 22 min, Wielka Brytania, 2020 Reżyseria: Chris Williams Prowadzący: Julia Bradbury Brytyjska dziennikarka i prezenterka, Julia Bradbury, jedzie do Grecji - rodzinnego kraju swojej matki, by poznać miejsca uwielbiane przez turystów z całego świata. W sześcioodcinkowej serii Julia odwiedzi takie wyspy jak Kreta, Korfu, Santorini, Sporady, Rodos i Chios. Wraz z Julią zobaczymy sławne wyspy oczami ich mieszkańców, dzięki czemu będziemy mogli dostrzec to, co na ogół umyka nam podczas turystycznych wycieczek - codzienne życie w zjawiskowej scenerii. 12:00 TAŃCZĄCA ZE ŚWIATEM - TUNEZJA - SEZON I ODC. 3/10 AMFITEATR W EL DJEM Magazyn, 25 min, Polska, 2023 Prowadzący: Edyta Herbuś Amfiteatr w El Djem, wspaniałe muzeum mozaik w Sousse i medyna wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO - te historyczne miejsca w Tunezji odwiedzi Edyta Herbuś w kolejnym odcinku programu "Tańcząca ze światem". W laboratorium oliwy dowiemy się, jak rozpoznać najlepszą oliwę oraz jak prawidłowo testować jej smak. Poza tym poznamy tajniki pielęgnacji skóry, do czego tunezyjska oliwa nadaje się doskonale. A na deser wizyta w porcie El Kantaoui, gdzie na turystów czeka mnóstwo atrakcji, jak np. możliwość morskiej wyprawy katamaranem czy jedne z najlepszych na świecie pól golfowych. 12:35 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 3 SEZON II - BARTŁOMIEJ GĄSIENICA JÓZKOWY - TOPR'OWIEC Magazyn, 26 min, Polska, 2023 Reżyseria: Jakub Baryga Zdjęcia: Przemysław Matejko, Maciej Krajewski, Michał Michalec, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel Bułecka Podhalańscy górale to wyjątkowa społeczność. Pielęgnująca tradycje, kultywująca obrzędy i zwyczaje swoich ojców, ale przede wszystkim społeczeństwo mocno związane z naturą. To ona wyznacza rytm życia, pracy i codziennych aktywności. To fascynujący mariaż wzajemnego przenikania i szacunku do tatrzańskiej przyrody, Esencja zjawiska zwanego góralszczyzną. Pierwsza seria programu, skupiła się na jednym z najbardziej charakterystycznych elementów góralskiej kultury - typowej podhalańskiej architekturze. Wpisanej w krajobraz, pełnej fascynujących historii, tworzonej przez wyjątkowe osobowości. W drugiej serii, chcielibyśmy przybliżyć ludzi i ich życie w pełnej symbiozie z naturą. Pokazać z pozoru zwykłe dni z góralskiej codzienności - pracę i obowiązki (np. wypas owiec, spływy z drewnem czy specyfikę kowalstwa artystycznego) ale także pokoleniowość i silne tradycje rodzinne, pełne wyjątkowych obrzędów, reguł i zwyczajów - od kuchni po arkana podhalańskiego rzemiosła. W tym odcinku, ramię w ramię z bohaterem Bartkiem - ratownikiem TOPR - Sebastian pozna arkana ratownictwa wysokogórskiego i specyfikę pracy ratowników. Bartek - to ratownik z dziada pradziada. Jako mały chłopiec biegał po stróżówce na Kasprowym Wierchu, kiedy ojciec zabierał go ze sobą. Razem z Sebastianem odwiedzą stróżówkę aby spotkać się na opowieści z doświadczonymi ratownikami, pamiętającymi ojca Bartka. Przed Sebastianem, po zjeździe na nartach z Kasprowego, będzie nie lada wyzwanie - wpiąć się na zlodzoną górę z użyciem profesjonalnego sprzętu. Bartek opowie także o specyfice pracy ratowniczej na śmigłowcu, a koniec opowieści górskiej, dopełni wizyta w siedzibie TOPR’u i w magazynie sprzętowym. 13:05 KORONA GÓR POLSKI - TARNICA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska Cykliczny program mikroturystyczny poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Chcemy zachęcać do aktywnego wypoczynku w miejscach, które naszym zdaniem nie zostały dotychczas należycie wypromowane. Celem programu jest namówienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakątków w polskich górach, które pozostają w cieniu obleganych przez turystów Kasprowego Wierchu czy Gubałówki. Pokażemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale także historię i kulturę tych miejsc oraz ludzi, którzy są symbolami regionu. W dobie załamania się ruchu turystycznego, związanego z pandemią koronawirusa, mikroturystyka staje się jednym z popandemicznych kierunków rozwoju, który, jak się wydaje, będzie przez najbliższe lata preferowanym przez Polaków sposobem na spędzanie wolnego czasu. 13:40 JANOSIK - ODC. 11/13 - TRUDNO - MIŁOŚĆ! Serial przygodowy, 44 min, Polska, 1973 Reżyseria: Jerzy Passendorfer Scenariusz: Tadeusz Kwiatkowski Zdjęcia: Stefan Pindelski Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Marek Perepeczko, Ewa Lemańska, Czesław Jaroszyński, Marian Kociniak, Mieczysław Czechowicz, Bogusz Bilewski, Witold Pyrkosz, Jerzy Cnota, Janusz Kłosiński, Janusz Bukowski, Lech Ordon, Cezary Julski Do karczmy, gdzie ucztują zbójnicy, wstępuje po drodze książę z siostrzenicą Eweliną. Janosik, urzeczony urodą dziewczyny, porywa ją jako zakładniczkę. Tymczasem ktoś uprowadza Janosikową zdobycz i oddaje ją hajdukom. Janosik goni sprawcę porwania Eweliny, którym okazuje się... zazdrosna Maryna. 14:30 JANOSIK - ODC. 12/13 - POBILI SIĘ DWAJ GÓRALE Serial kostiumowy, 43 min, Polska, 1973 Reżyseria: Jerzy Passendorfer Scenariusz: Tadeusz Kwiatkowski Zdjęcia: Stefan Pindelski Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Marek Perepeczko, Ewa Lemańska, Czesław Jaroszyński, Marian Kociniak, Mieczysław Czechowicz, Bogusz Bilewski, Witold Pyrkosz, Jerzy Cnota, Janusz Kłosiński, Janusz Bukowski, Lech Ordon, Cezary Julski, Anna Dymna, Ludwik Benoit Do wioski wkraczają oddziały wojsk austriackich i rozpoczynają grabież. Janosik wzywa na pomoc drugiego harnasia - Bardosa. Dochodzi jednak między nimi do pojedynku o piękną Marynę. Zbójnicy Bardosa napadają na wieś, mordują żołnierzy i pustoszą obejścia. Po powrocie Bardosa w górach dochodzi do następnego pojedynku - jeden z harnasiów musi odejść i ustąpić pola zwycięzcy. 15:25 JANOSIK - ODC. 13/13 - ZDRADA Serial przygodowy, 44 min, Polska, 1973 Reżyseria: Jerzy Passendorfer Scenariusz: Tadeusz Kwiatkowski Zdjęcia: Stefan Pindelski Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Marek Perepeczko, Ewa Lemańska, Czesław Jaroszyński, Marian Kociniak, Mieczysław Czechowicz, Bogusz Bilewski, Witold Pyrkosz, Jerzy Cnota, Janusz Kłosiński, Janusz Bukowski, Lech Ordon, Cezary Julski, Ewa Ciepiela Janosik decyduje się na ożenek z Maryną. Szczęśliwa para bierze ślub. Niespodziewanie kościół otaczają oddziały wojska. Janosik i jego zbójnicy zostają skazani na śmierć. Świadkiem egzekucji jest młody góral, który postanawia podjąć dzieło tatrzańskiego zbójnika. 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - INNE BABY WIELKANOCNE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku, emitowanym w Wielką Sobotę tuż przed Wielkanocą, Karol Okrasa pokaże widzom swoje autorskie wersje wielkanocnej baby. Dlaczego te pieczone w specjalnych formach ciasta drożdżowe stały się symbolem Wielkanocy? Otóż w dawnej Polsce wszelkich postów wynikających z religii rzymsko - katolickiej przestrzegano bardzo surowo. Poszczono przez wszystkie czterdzieści dni Wielkiego Postu. A w dni postne zabronione było nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja. Dlatego mazurki i właśnie baby wielkanocne, zawierające te zakazane w poście produkty, stały się dla dawnych Polaków obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem wielkanocnej baby były wielkanocne kołacze. Jak mówią nam zachowane dokumenty z dworu króla Zygmunta III Wazy takie kołacze wielkanocne były ozdobą królewskiego stołu. Samo słowo "baba wielkanocna" pojawia się już w połowie XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo dodatek szafranu zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. "baby sakramenckie" wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon Sióstr Sakramentek. Oczywiście Karol, przygotowując swoje wersje bab wielkanocnych, złamie powszechnie znane przepisy na ten świąteczny przysmak. Pierwszą propozycją Karola będzie korzenna baba marchewkowa. Druga to baba z dodatkiem mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, boczku i pora. A trzecia to inspirowana wielkanocną paschą baba na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. 17:00 POSTAW NA MILION S.XXVII - ODC. 326 Teleturniej, 45 min, Polska, 2023 Reżyseria: Konrad Smuga Prowadzący: Łukasz Nowicki Teleturniej dla widzów o stalowych nerwach. Milion złotych w gotówce, dwóch uczestników i tylko 8 pytań do końca gry - zadanie wydaje się proste, ale czy gracze będą w stanie zachować zimną krew i ocalić milion? Już kolejny sezon w Telewizji Polskiej będzie można oglądać światowy hit firmy Endemol, produkowany w kilkunastu krajach, emocjonujący teleturniej "Postaw na milion". Dwóch dobrze znających się uczestników, rodzina, przyjaciele, partnerzy lub znajomi z pracy stają do gry jako drużyna. Zanim usłyszą pierwsze pytanie, dostaną milion złotych w gotówce. Czy będą umieli go zatrzymać? Zobacz, jak miesza się wiedza, ryzyko i wielkie pieniądze. Wejdź do gry z Łukaszem Nowickim i postaw na milion. 18:00 RANCZO S.III - ODC. 31 (SERIA III, ODC. 5) - RADIO INTERAKTYWNE Serial obyczajowy TVP, 47 min, Polska, 2008 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski Aktorzy: Arkadiusz Nader, Ilona Ostrowska, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś U Więcławskiej pojawiła się pomoc sklepowa o imieniu Jola. Mimo że nieporadna i niepozorna, robi duże wrażenie na Pietrku. Przedstawiciele ławeczki przez swój ścisły nadzór zniechęcili ekipę do remontu knajpy i teraz sami się muszą wziąć do roboty. Pojawia się tajemnicza kobieta z Brukseli, która oskarża wójta przed żoną, że ją wykorzystał osobiście i finansowo. Okazuje się, że ktoś posłużył się danymi Kozła. Sprawcą okazuje się Czerepach, a że na jaw wychodzi także afera z podsłuchem radiowym, Czerepach musi uciekać z Wilkowyj. Przedtem jednak radio podaje uzyskaną za pomocą podsłuchu wiadomość, że Lucy i Kusy żyją ze sobą. 19:00 RANCZO S.III - ODC. 32 (SERIA III, ODC. 6) - WIELKIE ODKRYCIE Serial obyczajowy TVP, 47 min, Polska, 2008 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski Aktorzy: Arkadiusz Nader, Ilona Ostrowska, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś W Wilkowyjach odbywa się uroczyste otwarcie knajpy, tym razem pod swojską nazwą "U Japycza". Następnego dnia Solejuk odkrywa na swoim gumnie złoże ropy i wobec nagłej perspektywy bogactwa przestaje pić. W obawie, że gmina przejmie pole, próbuje sprzedać roponośne tereny Amerykance. Bliski związek Kusego i Lucy staje się tajemnicą poliszynela. Indagowana przez księdza Lucy przyznaje się do grzechu. Ksiądz jest w szoku. Wykryte zostaje źródło wycieku ropy, niestety nie z głębi ziemi, lecz ze starego traktora. Z tego powodu Solejuk doznaje ulgi. Filozoficznie stwierdza: "Takie ogromne bogactwo to straszna rzecz". 20:00 LICENCJA NA ZABIJANIE (LICENCE TO KILL) Film sensacyjny, 127 min, Wielka Brytania/USA, 1989 Reżyseria: John Glen Aktorzy: Timothy Dalton, Carey Lowell, Robert Davi, Talisa Soto, Anthony Zerbe James Bond łamie wszelkie możliwe przepisy i zaczyna działać na własną rękę, aby pomścić śmierć przyjaciela. Za karę zostaje zawieszony w czynnościach służbowych, ale ponieważ jest niezastąpiony, szybko wraca do łask. 22:25 WOLNY STRZELEC (NIGHTCRAWLER) Dramat kryminalny, 112 min, USA, 2014 Reżyseria: Dan Gilroy Scenariusz: Dan Gilroy Aktorzy: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton, Kevin Rahm, Riz Ahmed, Michael Hyatt, Price Carson Akcja filmu rozgrywa się we współczesnym Los Angeles. To tu mieszka główny bohater Louis Bloom (znakomita rola Jake’a Gyllenhaala), bezrobotny, utrzymujący się z drobnych rozbojów i kradzieży. Louis chciałby znaleźć jakiś inny sposób na życie, ale nikt nie daje mu szansy. Pewnego razu jest świadkiem wypadku na autostradzie. Kiedy ratownicy patrolu drogowego udzielają pomocy kierowcy, nagle zjawia się grupka amatorów ze sprzętem filmowym, która rejestruje całe zajście. Okazuje się, że "filmowcy" sprzedają później nakręcony przez siebie materiał telewizyjnej stacji informacyjnej. Do Louisa dociera genialna myśl, że zajęcie wolnego strzelca to świetny sposób na szybki i łatwy zarobek. Wyposażony w skaner do nasłuchu policyjnych częstotliwości i kamerę, lokalizuje i filmuje miejsca wypadku. Pierwszy nakręcony przez siebie materiał dostarcza do Niny Rominy, szefowej programów newsowych jednej ze stacji telewizyjnych. Okazuje się, że jest w tym bardzo dobry i zostaje szybko doceniony. Stara się ulepszać swoje filmy, stosując różne sztuczki. Zatrudnia też do pomocy bezdomnego i naiwnego młodzieńca Ricka. Ambitny i coraz bardziej pochłonięty swoją pracą Louis, ciągle jednak czuje niedosyt, w czym niemały udział ma stale podżegająca go Nina. Za jej namową postanawia kręcić coraz bardziej krwawe i drastyczne filmy, które sprzedadzą się drożej. Wkracza w kryminalny, mroczny świat Los Angeles. Kiedy udaje mu się sfilmować scenę zbrodni, zanim przybędzie policja, później pojawia się u niego dwoje funkcjonariuszy, Fronteri i Lieberman, którzy wypytują o szczegóły zdarzenia i rysopisy morderców. Louis zachowuje jednak najważniejsze informacje dla siebie, by w stosownym momencie je wykorzystać. 00:30 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 6/21 - WŁOSY FLORY, CZYLI LABIRYNT Serial TVP, 48 min, Polska, 1974 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Aktorzy: Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Andrzej Kopiczyński, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak Czterdziestolatka coraz bardziej niepokoją powiększające się zakola nad czołem i rzednąca z biegiem lat czupryna. Te same problemy mają jego koledzy, a nawet ministerialni zwierzchnicy. W kręgu znajomych pocztą pantoflową rozchodzi się wieść o fenomenalnej pani Florze i jej niezawodnym specyfiku na porost włosów. Inżynier Karwowski poddaje się kuracji zapobiegającej łysieniu. Minister Zawodny żąda, by jego również zaprowadził do pani Flory. Nikt nie przypuszcza, że Flora okaże się zwykłą szarlatanką. Kuracja przynosi fatalne efekty, a sytuacja inżyniera na budowie wyraźnie się komplikuje. 01:35 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 7/21 - JUDYM, CZYLI CZYN SPOŁECZNY Serial TVP, 50 min, Polska, 1974 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Krzysztof Teodor Toeplitz, Jerzy Gruza Aktorzy: Andrzej Kopiczyński, Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak, Piotrek Kąkolewski, Grażyna Woźniak, Janusz Kłosiński, Jan Gałązka, Jan Tadeusz Stanisławski, Zofia Czerwińska, Wojciech Pokora Inżynier Stefan Karwowski podejmuje działalność społeczną w tzw. komitecie blokowym. Rola współczesnego Judyma nie jest jednak łatwa, a próby zintegrowania lokalnej społeczności nie zawsze przynoszą spodziewane efekty. Którejś nocy Karwowskich budzi płacz na klatce schodowej. Stefan zastaje tam naukowców badających reakcje społeczne na wołanie o pomoc. Zainspirowany rozmową z nimi o rozpadzie więzi sąsiedzkich we współczesnym społeczeństwie wielkomiejskim zmusza dozorcę Walendziaka do założenia w piwnicy klubu lokatorskiego. Karwowski rozwiesza plakaty, zawiadamia sąsiadów. Inaugurację "uświetnia" odczyt dyr. Wardowskiego o znaczeniu Trasy Łazienkowskiej dla Warszawy. Poza rodziną Karwowskich i Walendziakiem nie przychodzi nikt. Inicjatywa upada. 02:45 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 8/21 - OTWARCIE TRASY, CZYLI CZAS WOLNY Serial TVP, 44 min, Polska, 1975 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Zdjęcia: Mieczysław Jahoda, Jacek Stachlewski Aktorzy: Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Andrzej Kopiczyński, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak, Katarzyna Łaniewska, Piotr Fronczewski, Tadeusz Pluciński, Bogdan Łazuka, Lidia Stanisławska, Edward Wichura, Grzegorz Warchoł, Grażyna Woźniak, Lech Ordon, Tadeusz Czechowski W związku z zakończeniem prac przy budowie Trasy Łazienkowskiej wyróżniający się pracownicy otrzymują w nagrodę dwa tygodnie urlopu. Inżynier Karwowski pragnie wykorzystać go jak najlepiej, ale ze zdumieniem stwierdza, że bez pracy czuje się fatalnie. Próbuje chodzić na ryby, do filharmonii, spędzać czas na łonie natury, bywać w kawiarni - wszystko go nudzi, męczy i wszędzie natyka się na Maliniaka. Jego urlop staje się utrapieniem dla pozostałych członków rodziny; Madzia i dzieci marzą, by Stefan wrócił do pracy. 03:45 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 9/21 - RODZINA, CZYLI OBCY W DOMU Serial TVP, 48 min, Polska, 1975 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Aktorzy: Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Andrzej Kopiczyński, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak Do Karwowskich przyjeżdża rodzina Madzi: ojciec, brat i bratowa. W mieszkaniu naraz robi się bardzo ciasno, na dodatek gościom nic się nie podoba. Narzekają na chleb kupiony w sklepie, brakuje im też sejfu. Przywieźli bowiem całą walizkę pieniędzy przeznaczonych na zakup samochodu. Pobyt rodziny przedłuża się, życie Karwowskich ulega dezorganizacji. W dodatku Antek proponuje Stefanowi, by został kierownikiem jego farmy hodowlanej i daje mu znacznie lepsze warunki niż ma na budowie Dworca Centralnego. Szwagierka także lekceważy stanowisko inżyniera, dogaduje, że już dawno powinien zostać przynajmniej wiceministrem. Nic dziwnego, że atmosfera u Karwowskich staje się napięta. Domownicy z niecierpliwością oczekują wyjazdu gości.