TVP HD Sobota, 06.07.2024 05:20 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 100 PAŁAC W WILANOWIE Magazyn, 22 min, Polska, 2018 Reżyseria: Adam Molak Scenariusz: Tomasz Malkowski Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Pałac w Wilanowie to jedna z najpiękniejszych rezydencji w Polsce. Wybudował ją król Jan III Sobieski - na obrzeżach Warszawy, by uciec od zgiełku stolicy. Imponującą budowlę wraz z ogrodami stworzyli najznamienitsi architekci i artyści doby baroku. Niegdyś w tym miejscu znajdowała się nieduża, podwarszawska wieś Milanów. Gdy w 1677 roku kupił ją Jan III Sobieski, została przemianowana na Villa Nova. Z czasem nawiązująca do tradycji antycznych nazwa uległa spolszczeniu i tak narodził się Wilanów. Rezydencja przez wieki przechodziła z rąk do rąk, jednak żaden z nowych właścicieli nie poważył się na zniszczenie dziedzictwa króla Jana III Sobieskiego. Pałac nazywany Monumentum Sobiescianum to pomnik chwały i świadectwo niezwykłej osobowości króla. Jest swoistym ewenementem na skalę europejską. Łączy w sobie cechy typowego dla Polski dworu szlacheckiego, włoskiej willi ogrodowej oraz podparyskiego Wersalu. W mocno doświadczonej przez historię Polsce, budowla jest unikatem, bo przetrwała do naszych czasów bez większego uszczerbku. W 1994 roku została uznana za pomnik historii RP. Dziś to najlepsze miejsce, by poznać dzieje władcy, którego sława wykroczyła daleko poza granice Rzeczypospolitej. 05:50 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 4 - BIAŁOWIEŻA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek W tym odcinku zaszyjemy się w głębi Podlasia - malowniczej Puszczy Białowieskiej. I dowiemy się o bogactwie i walorach rosnących tam roślin, m.in. czosnku niedźwiedziego, ugotujemy podlaską wersję egzotycznego ramenu. Dowiemy się także, jak wygląda ręczny wyrób tradycyjnego sękacza. 06:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. AUSTRIA. WIEDEŃ WSPÓŁCZESNY. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Co łączy gmach wiedeńskiej opery z klęską Austriaków w bitwie pod Sadową? Gdzie sprzedają najlepsze kiełbaski z ulicznej budki? Jak ze spalarni śmieci zrobić kolorowe dzieło sztuki? Dlaczego Wiedeń był ślimakową potęgą i jak dziś wraca do dawnej chwały? Na te i inne pytania daje odpowiedź Robert Makłowicz w podróży po współczesnych rewirach stolicy Austrii. Plac przed Operą Wiedeńską to jedno z emblematycznych miejsc naddunajskiej stolicy. Naprzeciwko opery stoi na cokole waleczny feldmarszałek, książę Albrecht. Nie ma chyba bardziej muzycznej stolicy niż Wiedeń. Ale miejsce to Robert odwiedza nie tylko ze względu na konotacje muzyczne. Symbolem austriackiego jedzenia ulicznego są kioski z kiełbaskami, tzw. würstlstandy. Najsłynniejszy taki kiosk w Wiedniu i chyba w całej Austrii, o nazwie Bitizinger, stoi niedaleko opery. Przy wysokim stoliku Robert degustuje na stojąco trzy dania, które popija szprycerem. Te trzy specjały to: bosna (jest to wykwintny hot-dog z pieczoną kiełbaską, surową posiekaną cebulką, natką pietruszki i proszkiem curry), käsecreme, czyli kiełbaska z kawałkami sera, oraz chrupiąca kiełbaska debreczyńska. Ring to szeroka arteria wokół historycznego centrum, zbudowana w miejscu zburzonych dawnych murów obronnych. Nieopodal jest ulica Dominikańskiej Baszty. Działa tam restauracja Konstantina Filippou. Jak twierdzą wtajemniczeni, to jedna z najlepszych nowoczesnych kuchni w Wiedniu. Robert degustuje tu kilka dań. Cod brandade z kawiorem z pstrąga łososiowego, langustynki grillowane i jako tatar z kalafiorem, oraz parfait z kaczej wątróbki. Kolejny modny adres kulinarny Wiednia to 3-gwiazdkowa restauracja Juana Amadora, hiszpańskiego szefa kuchni, który do Austrii przyjechał z Niemiec. W restauracji Amador trudno zamówić stolik, ale Robertowi się udaje. Mariahilfer Strasse to bardzo długa i ważna wiedeńska ulica. Łączy historyczne centrum miasta z dawną letnią rezydencją cesarską, pałacem Schönbrunn. To najsłynniejszy w mieście adres zakupowy. Robert odwiedza sklep z winami Wein & Co. Obok sklepu jest sklep i bar winny, a więc zakupy i degustacja na miejscu. Robert nabył dwie butelki wina Grüner Weltliner. Obie z napisem "Wien Wein", czyli wiedeńskie wino. Danie odcinka Robert gotuje w winnicy nad miastem. Jest to risotto ze szparagami i truskawkami na białym winie. Ślimak to symbol slow foodu, ale też jeden z symboli kulinarnego Wiednia. Mało kto wie, że Wiedeń był niegdyś ślimakową potęgą. Dlaczego? Miasto katolickie, więc mnóstwo postów w kalendarzu, a niegdyś uważano ślimaki za strawę wegetariańską, więc w post zajadano się nimi na całego. Hodowane w farmie na peryferiach miasta ślimaki są podawane w bistro o nazwie Wiener Schnecke. Ślimak to po niemiecku Schnecke. Teraz już wiemy, dlaczego poznańska ślimakowa drożdżówka jest nazywana szneką. Wiedeń jest podzielony na dzielnice. W dzielnicy XXI Robert zwiedza zabytkową piwnicę. Pod wysokim sklepieniem są tu składowane beczki na wino. Piwnica ma 500 lat, a budynek na oko 200, ale wina, które tu podają, są młode i rześkie. Takich piwnic jest w Wiedniu więcej. Degustacja wina odbywa się w modnej winiarni przy równie modnej Mariahilfer Strasse i Heuriger na przedmieściu. Robert próbuje trzech szczepów: pinot gris, pinot blanc oraz chardonnay. 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. AUSTRIA. DOLINA DUNAJU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Zielona Dolina Dunaju między Wiedniem a Bratysławą to okolica mało u nas znana, a z wielu powodów godna uwagi, pełna atrakcji historycznych, kulinarnych oraz przyrodniczych. Atrakcją historyczną jest niewątpliwie Schloss Hof, dawny pałac księcia Eugena Sabaudzkiego, a potem Marii Teresy (cesarzowej, która podpisała pierwszy rozbiór Polski). Schloss Hof to drugi po Schönbrunnie pod względem wielkości kompleks pałacowy w całej Austrii. Ducha epoki można spotkać tu w komnatach i historycznych strojach, ale również na talerzu, w postaci autentycznych barokowych dań. W sali jadalnej pałacu stoi stół zastawiony owocami. Robert przechodzi do kuchni, gdzie "historyczna" kucharka podaje mu czarkę zupy. Wyprawy kulinarne w przeszłość są jednym z elementów zwiedzania pałacu. Widzimy ludzi w barokowych kostiumach i barokowo zastawione stoły. I jest prawdziwe jedzenie, gotowane według dawnych receptur, np. zupa winna na bazie białego wina. Do dziś w Wiedniu można zjeść taką Weinsupe. Dolina Dunaju ma swój park narodowy, Donau Auen, z podwodnym obserwatorium dzikiej przyrody. Powstanie Donau Auen było efektem protestu społecznego. W latach 80. rząd postanowił osuszyć podmokłe tereny starorzecza, uregulować Dunaj i jego dopływy. Ludzie własnymi ciałami zatrzymali buldożery i koparki. Potem utworzono tu park narodowy i pierwotną naturę tych dawnych terenów myśliwskich możemy nadal podziwiać w jej nienaruszonej formie. Na zamkowej wyspie znajduje się podwodne obserwatorium. Specjalna konstrukcja pozwala wniknąć w głąb jeziora, dzięki czemu można podziwiać ryby różnych odmian. Najwięcej jest płoci i brzan. Czasami przemyka sterlet, endemiczna odmiana jesiotra, która żyje tylko w Dunaju i jego dopływach. Niegdyś były to tereny łowieckie, łowiono ryby, ale polowano też na zwierzęta biegające ponad wodami: dziki i jelenie. Dziś cała fauna jest pod ochroną. Marchfeld, płaski fragment Doliny Dunaju, słynie ze szparagów. Robert odwiedza tu rolniczą wioskę o nazwie Mannsdorf. Szparagi to sezonowe białe złoto o licznych zastosowaniach kulinarnych. Na polu szparagów Robert gotuje danie odcinka: knedle grysikowe w sosie szparagowym. Region ten nie tylko szparagami stoi. To najżyźniejsze ziemie w całej Austrii. Uprawia się tu mnóstwo owoców i warzyw, niekoniecznie kojarzących się z miejscową kuchnią. W miejscowości Adamah Biohof Robert odwiedza sklep ekologiczny, gdzie prezentuje wybrane produkty i próbuje soku burakowo - jabłkowego. Na początku sprzedawano tu tylko bioprodukty miejscowe. Okazało się jednak, że ludzie pragną też zdrowych rzeczy z innych stron świata, przypraw, owoców, ale również produktów mleczarskich i mięsa. Carnuntum to rzymskie miasto, prawdziwe Pompeje pod Wiedniem, ale już po południowej stronie Dunaju. Kiedyś była to granica dwóch światów, ponieważ tutaj kończyło się Imperium Rzymskie. Po jednej strony Dunaju barbarzyńcy, po drugiej Rzymianie. Podział pozostał do dzisiaj: tam jarzyny, tu przywieziona przez Rzymian winorośl. Każda miejscowa wioska ma swoją Kellergasse - uliczkę z piwnicami wkopanymi w ziemię, żeby trzymały chłód. Niektóre z nich są otwarte. Degustacja wina odbywa się w plenerze. Goście siedzą przy stołach pod pergolą z winorośli. Przed Robertem wiejski chleb, wędliny, sery, zimne przekąski i wino. Nazwa Carnuntum wywodzi się od rzymskiego obozu wojskowego, który założono, aby trzymał w szachu bitne plemię Markomanów. Obóz przekształcił się w wielkie miasto, które jednak padło pod ciosami Hunów i nie stało się współczesną metropolią, jak np. Wiedeń. W Carnuntum Robert zwiedza zachowane luksusowe wnętrza rzymskiego domostwa. W kuchni pani w rzymskim stroju zagniata ciasto. Ostatni punkt podróży po Dolinie Dunaju to Jagdschloss Eckartsau, dawny pałacyk myśliwski Habsburgów. Pałacyk do stanu świetności doprowadził arcyksiążę Franz Ferdinand, zapalony myśliwy. W jadalni Robert zjada ostatni tego dnia skromny posiłek. Podobny zjadł po raz ostatni na ziemi austriackiej ostatni cesarz Karol z cesarzową Zytą. Stąd udali się na wygnanie do Szwajcarii, potem na Maderę, gdzie Karol wkrótce zmarł. Była wiosna 1919 roku. Tak zakończyła się epoka Habsburgów. 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLESIA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów w okolice Poleskiego Parku Narodowego. Obecnie tylko niewielka, zachodnia część Polesia znajduje się w granicach obecnej Polski. Przed II wojną światową poleskie było jednym z najbiedniejszych województw ówczesnej Rzeczpospolitej. Większą część jego obszaru zajmowały bezkresne błota i bagna, a do wielu wiosek nie było dostępu przez większą część roku. Podczas spisów ludności ponad 60 procent mieszkańców deklarowało, że posługuje się językiem "tutejszym". Bieda Poleszuków była przysłowiowa. Biedna była też miejscowa kuchnia, potrawy były skromne, przyrządzone z najprostszych składników. Przykładem mogą tu być choćby zupa czy kisiel z owsa, najtańszego zboża. W zamożnej Wielkopolsce owsem żywiły się konie, a na Polesiu ludzie. Epokę cyklicznych głodów zakończyło dopiero masowe wprowadzenie uprawy ziemniaka w połowie XIX wieku. I od tego czasu ta smaczna bulwa zaczęła dominować w poleskim jadłospisie. Poleskie potrawy to właśnie ziemniaki, kasza gryczana, pierogi, pyzy, dzikie zioła. A jakie propozycje inspirowane poleską kuchnią przygotuje Karol Okrasa? Dania: 1/ Żeberka wieprzowe zapiekane w ziemniakach z burakami; 2/ Placki z ziemniaków, kaszy gryczanej i kapusty z wędzoną śmietaną; 3/ Słodkie kulki ziemniaczano-serowe z kaszą. 08:05 NA TROPIE PRZYPRAW. PIKANTNIE I SŁODKO. - IMBIR 22 min, Polska, 2021 Blok kulturalno - kulinarny opowiadający historie, anegdoty związane z przyprawami. Ciekawa narracja prowadzących połączona z przygotowaniem potraw z przyprawami. W tym odcinku: imbir. 08:40 KORONA GÓR POLSKI - TARNICA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska Cykliczny program mikroturystyczny poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Chcemy zachęcać do aktywnego wypoczynku w miejscach, które naszym zdaniem nie zostały dotychczas należycie wypromowane. Celem programu jest namówienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakątków w polskich górach, które pozostają w cieniu obleganych przez turystów Kasprowego Wierchu czy Gubałówki. Pokażemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale także historię i kulturę tych miejsc oraz ludzi, którzy są symbolami regionu. W dobie załamania się ruchu turystycznego, związanego z pandemią koronawirusa, mikroturystyka staje się jednym z popandemicznych kierunków rozwoju, który, jak się wydaje, będzie przez najbliższe lata preferowanym przez Polaków sposobem na spędzanie wolnego czasu. 09:15 LOKALSI - ODC. 4 PIOTREK Serial dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Wojciech Klimala Serial dokumentalny "Lokalsi" podejmuje temat społeczności lokalnych. Pokazuje ludzi, którzy potrafią dla swoich "małych ojczyzn" działać, poświęcać się i oddolnie je zmieniać po to, by wszystkim żyło się lepiej. To osoby pochodzące z małych miasteczek i wsi, które tworzą, działają i na co dzień podejmują ryzyko, by zmienić rodzinne domy i ich okolice, a przede wszystkim uszczęśliwić sąsiadów. To często drobne inicjatywy, ale bardzo potrzebne. W serialu pokazano także problem migracji młodych ludzi do dużych miast. Jednak nie z perspektywy osób migrujących, lecz tych, które postanowiły zostać w swoich małych miejscowościach, a także tych, którzy wyjechali w świat i następnie postanowili wrócić w rodzinne strony. Bohaterami odcinków są ludzie zwykli i niezwykli zarazem, które poprzez swoją pasję, upór i wizjonerstwo wpływają na otaczającą ich prowincjonalną społeczność. Czym kierują się tytułowi "lokalsi" w kwestii swych życiowych wyborów? Dlaczego postanowili zostać lub wyjechać by wraz z zebranym doświadczeniem wrócić do domu? Jak postrzegają zjawisko migracji młodych pokoleń? Co kochają i w co wierzą? Te i wiele innych ważnych pytań autorzy stawiają bohaterom serialu, by wraz z widzem móc zrozumieć postawę obydwu stron. Cykl ma formułę "jeden odcinek, jeden bohater". Jedno miejsce na mapie Polski, o którym wiedzą nieliczni lub tylko ci, którzy są związani z regionem. Z każdą osobistą historią twórcy odkrywają niezwykłość miejsc, w których żyją bohaterowie. Ich niecodzienne pasje, tradycje, zwyczaje czy rytuały. Zaglądają pod strzechy domów artystów, przedsiębiorców, rolników czy "wolnych duchów". Dziś marzymy o dalekich podróżach: Tajlandia, Ameryka Łacińska, USA, Dubaj, a skarby i egzotyka to często kultura Wschodniej Polski, góralszczyzna, Śląsk, język kaszubski i wiele, wiele innych wspaniałych zjawisk kulturowych nieraz pomijanych przez mainstream. Warto więc odkrywać Polskę na nowo. Na nowo zobaczyć jej koloryt. Traktowany dosłownie jak i w przenośni. "Lokalsi" są pewnego rodzaju portretem humanistycznym, dalekim od epatowania problemami, szarą rzeczywistością czy patologią. Serial pokazuje z miłością to, co prowincja ma do zaoferowania najpiękniejszego, inspiruje do świadomego, lokalnego patriotyzmu. 09:50 RODZINKA.PL S.I - ODC. 12 "WALKA Z NAŁOGAMI" Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Natalia wraca do palenia papierosów. Jak sobie poradzić z nałogiem? Jak wytłumaczyć to swoim dzieciom, którym powtarza się do znudzenia, że palenie szkodzi? Może najlepsza przyjaciółka Maria będzie w stanie pomóc. A może dzieci i mąż zmobilizują Natalię do zerwania z nikotyną. 10:25 RODZINKA.PL S.I - ODC. 13 "RODZICIELSKIE ROZTERKI" Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Życie z tak uroczą trójką dzieci jak Tomek, Kuba i Kacper czasami może przysporzyć kłopotów. Natalia próbuje nauczyć Kubę podstaw gramatyki języka polskiego, co okazuje się nie lada wyzwaniem. A Ludwik chciałby w spokoju obejrzeć dokument o buddyjskich mnichach. Mimo że trzech synów to trzy razy więcej kłopotów i zmartwień, to Natalia i Ludwik zastanawiają się nad czwartą pociechą. Czy bilans wypadnie na plus i rodzina Boskich powiększy się? 11:00 DZIKA WIELKA BRYTANIA - ODCINEK 1 GÓRY (WILD GREAT BRITAIN EP 1 MOUNTAINS) Cykl dokumentalny, 46 min, Wielka Brytania, 2018 Reżyseria: Laura Humphreys Seria dokumentalna o przyrodzie Wielkiej Brytanii. Dzika przyroda tej wyspy często pozostaje niezauważona. Ta seria pokaże ukryte życie zarówno znanych, jak i mało znanych, a fascynujących zwierząt, które mają swój dom na wyspie. Każde z różnorodnych siedlisk daje możliwości i wyzwania dla dużych i małych stworzeń. Spotykamy zwierzęta w kluczowych momentach ich życia, kamery przy słabym oświetleniu eksponują rzadko spotykane nocne zachowania, a obiektywy makro skupiają się na mało znanych "Brytyjczykach". Od wybrzeży Kornwalii po Szetlandy, od plaż Norfolk po klify Anglesey, ta seria upamiętnia oszałamiającą przyrodę żyjącą u naszych drzwi. Odcinek 1 - "Góry". Brytyjskie góry i wyżyny tworzą spektakularną dziką naturę - niedostępną, piękną i brutalną. Tylko najsilniejsze zwierzęta znajdują tu swój dom. To aktorzy w ciągłym, trwającym 10 tysięcy lat, dramacie - od końca ery lodowcowej. Gdy góry jeszcze się nie odsłoniły. Wielka Brytania posiada kilka niezwykłych łańcuchów górskich, które sięgają nieba. Siedem głównych pasm górskich - utworzonych przez kolizję płyt kontynentalnych i ogromną aktywność wulkaniczną - leży w Anglii Północnej, Walii i największe - w Szkocji. Szkockie Highlands są habitatem blisko 400 tysięcy jeleni szlachetnych. W Wielkiej Brytanii górą określa się szczyt powyżej 610 m nad poziomem morza. Istnieje 249 takich szczytów. 12:00 TAŃCZĄCA ZE ŚWIATEM - TUNEZJA - SEZON I ODC. 4/10 KAIRUAN Magazyn, 25 min, Polska, 2023 Program lifestylowo-podróżniczy, w którym prowadząca, Edyta Herbuś, pokazuje widzom piękno odwiedzanych miejsc. Podziwia malownicze krajobrazy, charakterystyczne rzemiosło, rozmawia z ludźmi o lokalnych tradycjach i obrzędach. Kosztuje regionalnych potraw, zwiedza najważniejsze zabytki, uczestniczy w lokalnych aktywnościach. Rozmawia o życiu i postrzeganiu kobiety w danym regionie. Uczy się lokalnych tańców i odnajduje w nich klucz do jego mieszkańców, ich historii, mentalności, kultury oraz obyczajów. Program ma charakter dokumentalny, co pozwoliło uchwycić prawdę życia w każdym z odwiedzanych krajów. Istotnym przesłaniem magazynu jest również piękno planety i jej ochrona. W tym odcinku zawitamy do świętego miasta islamu, Kairuan. Postaramy się dowiedzieć czegoś więcej o jednej z największych światowych religii monoteistycznych. Będziemy robili tradycyjne słodycze Makrut i odwiedzimy typowy islamski plac, gdzie tka się dywany kairuańskie. 12:35 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 4 SEZON II - PIOTR MAJERCZYK - DUDZIARZ Magazyn, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Jakub Baryga Zdjęcia: Przemysław Matejko, Maciej Krajewski, Michał Michalec, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel Bułecka Podhalańscy górale to wyjątkowa społeczność. Pielęgnująca tradycje, kultywująca obrzędy i zwyczaje swoich ojców, ale przede wszystkim społeczeństwo mocno związane z naturą. To ona wyznacza rytm życia, pracy i codziennych aktywności. To fascynujący mariaż wzajemnego przenikania i szacunku do tatrzańskiej przyrody, Esencja zjawiska zwanego góralszczyzną. Pierwsza seria programu, skupiła się na jednym z najbardziej charakterystycznych elementów góralskiej kultury - typowej podhalańskiej architekturze. Wpisanej w krajobraz, pełnej fascynujących historii, tworzonej przez wyjątkowe osobowości. W drugiej serii, chcielibyśmy przybliżyć ludzi i ich życie w pełnej symbiozie z naturą. Pokazać z pozoru zwykłe dni z góralskiej codzienności - pracę i obowiązki (np. wypas owiec, spływy z drewnem czy specyfikę kowalstwa artystycznego) ale także pokoleniowość i silne tradycje rodzinne, pełne wyjątkowych obrzędów, reguł i zwyczajów - od kuchni po arkana podhalańskiego rzemiosła. W tym odcinku - sylwetka dudziarza. Piotr Majerczyk to postać złożona i pełna zarażającej energii. Budowniczy dud, muzyk, edukator i założyciel zespołu muzycznego "Majeranki". Dudy od lat wypełniają jego całe życie. Czerpiąc z dorobku podhalańskich legend dud - Tomasza Skupnia i Bogumiła Tatarki - wypracował swoją metodę na budowę tego instrumentu. Wizyta Sebastiana w jego pracowni, to wspólne struganie i obróbka piszczałek, przebierki I strojenie instrumentu. Nie obeszło się oczywiście bez wspólnego muzykowania na 2 dudy, do którego dołączyły nastolatki z zespołu "Majeranki". Gotowe dudy, Piotr Majerczyk wykańcza artystycznie u swojego przyjaciela Józefa, w jego "samotni" - niewielkim domku z oszałamiającym widokiem na hale i góry. 13:05 KORONA GÓR POLSKI - BABIA GÓRA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska Cykliczny program mikroturystyczny poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Chcemy zachęcać do aktywnego wypoczynku w miejscach, które naszym zdaniem nie zostały dotychczas należycie wypromowane. Celem programu jest namówienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakątków w polskich górach, które pozostają w cieniu obleganych przez turystów Kasprowego Wierchu czy Gubałówki. Pokażemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale także historię i kulturę tych miejsc oraz ludzi, którzy są symbolami regionu. W dobie załamania się ruchu turystycznego, związanego z pandemią koronawirusa, mikroturystyka staje się jednym z popandemicznych kierunków rozwoju, który, jak się wydaje, będzie przez najbliższe lata preferowanym przez Polaków sposobem na spędzanie wolnego czasu. 13:40 SZALEŃSTWO MAJKI SKOWRON - ODC. 1/9. ARIEL Serial dla młodych widzów, 27 min, Polska, 1976 Reżyseria: Stanisław Jędryka Scenariusz: Aleksander Minkowski Aktorzy: Zuzanna Antoszkiewicz, Czesław Jaroszyński, Marek Sikora, Joanna Bogacka, Wojciech Pokora Telewizyjna adaptacja powieści Aleksandra Minkowskiego pod tym samym tytułem. Historia dorastającego chłopca - Ariela, jego ojca komendanta wodnego posterunku MO oraz tytułowej Majki - uciekinierki z domu. Ariel - główny bohater serialu, dorastający chłopiec, mieszka z ojcem, komendantem posterunku wodnego MO, we wczasowej miejscowości nad mazurskimi jeziorami. Matka Ariela umarła, gdy chłopiec był jeszcze mały. Ariel, korzystając z wakacji, towarzyszy ojcu w patrolowych jazdach po jeziorze. Nadchodzi meldunek o ucieczce z domu Majki Skowron. Ariel przypomina sobie napotkaną dziewczynę i odszukuje ją, nie mówiąc nic o tym swemu ojcu. Zawiązaną między nimi nić sympatii przerywa przybycie milicyjnej łodzi - Majka ucieka, wrzucając Ariela do wody. Wieczorem jednak przychodzi wygłodniała do domu Ariela. Kiedy ojciec Ariela przyjeżdża do domu w milicyjnym mundurze, Majka znowu ucieka. 14:20 SZALEŃSTWO MAJKI SKOWRON - ODC. 2/9. ZASADZKA Serial dla młodych widzów, 25 min, Polska, 1976 Reżyseria: Stanisław Jędryka Scenariusz: Aleksander Minkowski Aktorzy: Zuzanna Antoszkiewicz, Czesław Jaroszyński, Marek Sikora, Joanna Bogacka, Wojciech Pokora Telewizyjna adaptacja powieści Aleksandra Minkowskiego pod tym samym tytułem. Historia dorastającego chłopca - Ariela, jego ojca komendanta wodnego posterunku MO oraz tytułowej Majki - uciekinierki z domu. W trakcie kolejnego patrolu ojciec i Ariel widzą martwe ryby - efekt działania kłusowników. Pracownik spółdzielni rybackiej Bendek oskarża o kłusownictwo swego kierownika, Liwicza, ojca przyjaciela Ariela. Zorganizowana zasadzka dostarcza dowodów przeciwko Liwiczowi. Majka, myśląc, że Ariel wydał ją milicji, pokłóciła się z nim, ale po wyjaśnieniach znów zapanowała zgoda. 14:50 SZALEŃSTWO MAJKI SKOWRON - ODC. 3/9. MIRABELLE Serial dla młodych widzów, 29 min, Polska, 1976 Reżyseria: Stanisław Jędryka Scenariusz: Aleksander Minkowski Aktorzy: Zuzanna Antoszkiewicz, Czesław Jaroszyński, Marek Sikora, Joanna Bogacka, Wojciech Pokora Telewizyjna adaptacja powieści Aleksandra Minkowskiego pod tym samym tytułem. Historia dorastającego chłopca - Ariela, jego ojca komendanta wodnego posterunku MO oraz tytułowej Majki - uciekinierki z domu. Syn Liwicza - Bogdan nie wierzy w winę ojca. Między nim a Arielem dochodzi do bójki. Majka przebywa w ukryciu na strychu domu Ariela. Chłopak przynosi jej jedzenie, wodę do mycia, słuchają krótkofalówki. Trafiają na rozmowę, która bardzo im się podoba - Jim z Denver wyznaje miłość Mirabelle z Casablanki. Majka wyjaśnia, dlaczego uciekła z domu. Twierdzi, że ojciec, który jest dyrektorem fabryki, zawiódł zaufanie i zdradził swego przyjaciela, inżyniera, nie dając zgody na zastosowanie jego wynalazku. Ponieważ u Ariela Majka nie znajduje zrozumienia, ucieka. 15:20 SZALEŃSTWO MAJKI SKOWRON - ODC. 4/9. ALARM NA JEZIORZE Serial dla młodych widzów, 28 min, Polska, 1976 Reżyseria: Stanisław Jędryka Scenariusz: Aleksander Minkowski Aktorzy: Zuzanna Antoszkiewicz, Czesław Jaroszyński, Marek Sikora, Joanna Bogacka, Wojciech Pokora Telewizyjna adaptacja powieści Aleksandra Minkowskiego pod tym samym tytułem. Historia dorastającego chłopca - Ariela, jego ojca komendanta wodnego posterunku MO oraz tytułowej Majki - uciekinierki z domu. Ariel napotkał przypadkowo swego ojca na spotkaniu z lekarką Badowską. Wie, że łączy ich sympatia i jest z tego powodu zazdrosny. Ze złości wsiada do wodolotu ojca i odbywa szaleńczą jazdę po jeziorze. W domu dochodzi do ostrej rozmowy. W nocy komendant płynie na kolejną akcję - utopiła się jakaś dziewczyna - Ariel boi się, czy to nie chodzi o Majkę. Na szczęście okazuje się, że alarm był fałszywy. 15:50 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY - MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 44 - SARDYNIA (172) ODWIECZNA Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Symbolem Sardynii jest koper włoski i nuraghi, prehistoryczne budowle z bloków kamiennych. Jest ich na wyspie kilkaset. Niektóre pochodzą z XV wieku przed Chrystusem. Ich przeznaczenie nie jest do końca zbadane. Zapewne były to budowle wielofunkcyjne, ale nie grobowce, bo nie znaleziono w nich szczątków ludzkich. Wokół nurhagów budowano wioski - też z kamienia. Jedna z funkcji nuraghów wydaje się pewna: były to swoiste telegrafy bez drutu. Budowano je tak, aby "widziały się" nawzajem. Jak obliczono współcześnie, sygnał dymny wysłany z jednego końca wyspy docierał na drugi w 1, 5 godziny. Nuraghi przetrwały całe wieki, ucierpiały znacznie dopiero w czasach sabaudzkich. Kilka stuleci od nich młodsze są ruiny Tharros, miasta założonego na zachodnim brzegu wyspy przez Fenicjan w VIII wieku przed Chrystusem. Stojąc na brzegu półwyspu Sinis, łatwo wyobrazić sobie na wodach zatoki dawne potężne, rzymskie czy też fenickie galery. Wszystkie fenickie miasta, które znamy, miały kontakt z morzem. Fenicjanie to byli zawołani kupcy, ale też marynarze. Mądrze ulokowali miasto Tharros, nie od strony otwartego morza, ale w cichej zatoce. Z antycznych nuraghów Robert przenosi się do 200 - letniego zaledwie domostwa pani Eleny Rosy. Prawie wszystko robi się tu samemu, rzadko kupuje się cokolwiek gotowego w sklepie. Na stole własnej produkcji makarony, ser, własne pomidory. Pod sufitem wisi ser peretta w kształcie gruszek. Gospodyni właśnie wyjmuje z pieca placki pistidu wypiekane na św. Antoniego i św. Sebastiana. Z Sardynii pochodzi inny niezwykły przysmak, jakim jest botarga. Jest to suszona ikra cefala, jeden z najdroższych specjałów całego Śródziemnomorza. Cena botargi może przekraczać 200 euro za kilogram. Tańsza jest jej wersja z tuńczyka, ale to już nie to samo. Botarga świetnie nadaje się na pastę. Ryż kojarzy się nam z Azją, tymczasem w Europie Hiszpania i Włochy są jego znaczącymi producentami. We Włoszech najwięcej ryżu uprawia się w Piemoncie i na Sardynii. Głównie odmiany o krótkich ziarnach, arborio i carneroli, są odpowiednie na risotto. Robert przygląda się żniwom na polu ryżowym w Cabras. Następnie w tej samej okolicy odwiedza plantację karczochów. Odmiana, która tu rośnie, nie ma kolców. Karczochy dojrzewają, kiedy przychodzą chłody, gdy temperatura spada do 10 stopni. Już w starożytności uważano je za przysmak. Są bardzo zdrowe. Zawierają cynarynę, cenną substancję, która regeneruje wątrobę. W Oristano, w hotelu Mistral, Robert spędza wieczór. W hotelowym patio przy stoliku ustawionym wśród zieleni nad basenem krakowski smakosz degustuje dania przygotowane przez szefa kuchni. Jest to makaron freżola z małżami. Do tego białe wino Vernaccia di Vale del Tirso. Następnego dnia nasz podróżnik wyrusza do Cagliari. Pierwsze kroki kieruje na targ miejski, gdzie podziwia stoiska z rybami i owocami morza. Jeden ze sprzedawców wysypuje na ladę żywe małe kraby. Inny przyciąga ciekawskich groźnymi murenami. Na piętrze hali znajdują się stoiska z mięsem, warzywami i pozostałymi produktami spożywczymi. Cagliari to największe miasto Sardynii. Jest bardzo stare, bo założone już w czasach fenickich. Są w nim zabytki z różnych epok: średniowieczna dzielnica Castello na wzgórzu, ratusz w stylu hiszpańskiej secesji, a przy Via Roma sabaudzkie portyki, jak w Turynie. I jest coś bez czego dzień w Cagliari byłby niepełny. To caffe corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy. Danie odcinka Robert gotuje na tarasie widokowym w dzielnicy Castello. Jest to spaghetti al nero di seppia, czyli spaghetti z atramentem mątwy. 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - INNE BABY WIELKANOCNE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku, emitowanym w Wielką Sobotę tuż przed Wielkanocą, Karol Okrasa pokaże widzom swoje autorskie wersje wielkanocnej baby. Dlaczego te pieczone w specjalnych formach ciasta drożdżowe stały się symbolem Wielkanocy? Otóż w dawnej Polsce wszelkich postów wynikających z religii rzymsko - katolickiej przestrzegano bardzo surowo. Poszczono przez wszystkie czterdzieści dni Wielkiego Postu. A w dni postne zabronione było nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja. Dlatego mazurki i właśnie baby wielkanocne, zawierające te zakazane w poście produkty, stały się dla dawnych Polaków obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem wielkanocnej baby były wielkanocne kołacze. Jak mówią nam zachowane dokumenty z dworu króla Zygmunta III Wazy takie kołacze wielkanocne były ozdobą królewskiego stołu. Samo słowo "baba wielkanocna" pojawia się już w połowie XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo dodatek szafranu zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. "baby sakramenckie" wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon Sióstr Sakramentek. Oczywiście Karol, przygotowując swoje wersje bab wielkanocnych, złamie powszechnie znane przepisy na ten świąteczny przysmak. Pierwszą propozycją Karola będzie korzenna baba marchewkowa. Druga to baba z dodatkiem mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, boczku i pora. A trzecia to inspirowana wielkanocną paschą baba na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. 17:00 POSTAW NA MILION S.XXVII - ODC. 327 Teleturniej, 45 min, Polska, 2023 Reżyseria: Konrad Smuga Prowadzący: Łukasz Nowicki Teleturniej dla widzów o stalowych nerwach. Milion złotych w gotówce, dwóch uczestników i tylko 8 pytań do końca gry - zadanie wydaje się proste, ale czy gracze będą w stanie zachować zimną krew i ocalić milion? Już kolejny sezon w Telewizji Polskiej będzie można oglądać światowy hit firmy Endemol, produkowany w kilkunastu krajach, emocjonujący teleturniej "Postaw na milion". Dwóch dobrze znających się uczestników, rodzina, przyjaciele, partnerzy lub znajomi z pracy stają do gry jako drużyna. Zanim usłyszą pierwsze pytanie, dostaną milion złotych w gotówce. Czy będą umieli go zatrzymać? Zobacz, jak miesza się wiedza, ryzyko i wielkie pieniądze. Wejdź do gry z Łukaszem Nowickim i postaw na milion. 18:00 RANCZO S.III - ODC. 33 - (SERIA III, ODC. 7) - SPRAWCA Serial obyczajowy TVP, 47 min, Polska, 2008 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski Aktorzy: Arkadiusz Nader, Ilona Ostrowska, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Kusy i Lucy, nie chcąc się rozstać, popadają w ostry konflikt z plebanem. Lucy, jako osoba naganna moralnie, zostaje wyrzucona z domu parafialnego, gdzie nauczała dotąd angielskiego. Michałowa niewinnie romansuje ze Stachem Japyczem, staje się bardziej wyrozumiała dla kochanków. Pozbawiony przez wójta pracy w dwóch redakcjach i szkole Witebski ulega degrengoladzie. Zostaje przygarnięty przez litościwą babkę i poddany terapii ziołowej. Ku radości Więcławskich zjawia się w domu ich jedyna córka. Radość szybko przygasa, gdy okazuje się, że Weronika jest w ciąży i ma zamiar urodzić nieślubne dziecko. Kobiety wilkowyjskie uznają szykany ze strony księdza za przesadne i występują w obronie Lucy. Rozgoryczony proboszcz postanawia wyjechać na misję do Afryki. 19:00 RANCZO S.III - ODC. 34 (SERIA III, ODC. 8) - ODSIECZ Serial obyczajowy, 47 min, Polska, 2008 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski Aktorzy: Arkadiusz Nader, Ilona Ostrowska, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Michałowa, zdruzgotana decyzją księdza, organizuje petycję w sprawie powstrzymania proboszcza od wyjazdu. Wraz z całą wsią usiłuje go zniechęcić do opuszczenia plebanii. Ksiądz jednak jest nieugięty: uczy się angielskiego, czekając tylko na swego zmiennika. Więcławscy mają problem już nie tylko z panieńską ciążą córki, ale i z jej sprawcą, którym okazuje się młody Chińczyk. Przyjechał on za dziewczyną, aby namówić ją na ślub. W obawie przed skandalem Azjata trzymany jest jednak w domu i wyprowadzany tylko po zmroku. Ale pech chce, że natrafiają na niego kolejno bywalcy ławeczki, biorący go za alkoholowy omam. Wrażenie jest tak silne, że aż przejściowo spada spożycie mamrota. Przybywa wreszcie młodziutki ksiądz z pismem od biskupa, jednak nie jako zmiennik, a jako wikary do pomocy na tej ciężkiej placówce. Ksiądz w niedzielę oznajmia więc parafianom, że zostaje. Burzliwe oklaski łagodzą wcześniejsze poczucie krzywdy. 20:00 GOLDENEYE Film sensacyjny, 124 min, USA/Wielka Brytania, 1995 Reżyseria: Martin Campbell Aktorzy: Sean Bean, Izabella Scorupco, Pierce Brosnan, Famke Jannsen James Bond powraca do akcji jako niepokonany agent specjalny 007. Towarzyszy mu agent 006 (Sean Bean). Razem dostają się na teren sowieckiej fabryki broni chemicznej, lecz wpadają w ręce Rosjan. Agentowi 007 udaje się uciec, ale jego partner nie ma tyle szczęścia. Po latach, kiedy Zimna Wojna należy do przeszłości, Bondowi przyjdzie się zmierzyć z rosyjską mafią. U jego boku stanie niezwykłej urody kobieta, Natalia Siemionowa (Izabella Scorupco). 22:20 PARANOJA (PARANOIA) Film akcji, 101 min, USA, 2013 Reżyseria: Robert Luketic Scenariusz: Jason Hall, Barry Levy Aktorzy: Liam Hemsworth, Gary Oldman, Amber Heard, Harrison Ford, Lucas Til, Embeth Davidtz, Julian McMahon, Josh Holloway, Richard Dreyfuss Adam Cassidy pracuje dla właściciela potężnej korporacji Nicholasa Wyatta, ale zostaje wyrzucony z firmy za niesubordynację. Sfrustrowany idzie do klubu, gdzie stawia alkohol kolegom, płacąc firmową kartą kredytową. Wyatt obiecuje przyjąć go z powrotem do pracy, ale za pewną przysługę. Próbuje szantażem zmusić do szpiegowania konkurencyjnej spółki, w przeciwnym razie oskarży go o defraudację służbowych pieniędzy. Potentat branży technologicznej nie cofnie się przed niczym, by zniszczyć swego groźnego rywala, Goddarda, wykorzystując do tego celu właśnie Adama, który dopiero stoi u progu wielkiej kariery w świecie biznesu. Młody chłopak trafia w sam środek bezwzględnej walki na śmierć i życie między dwoma rekinami biznesu, kuszony władzą i wielkimi pieniędzmi. Kiedy uświadamia sobie, że jego życie jest w śmiertelnym niebezpieczeństwie, zaczyna rozumieć, że zabrnął w ślepą uliczkę, skąd nie ma ucieczki. Czy odnajdzie w sobie na tyle siły i odwagi, by zaryzykować wszystko, co posiada? 00:15 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 15/21 - KOSZTOWNY DROBIAZG, CZYLI REWIZYTA Serial TVP, 61 min, Polska, 1976 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Zdjęcia: Jacek Stachlewski Aktorzy: Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Andrzej Kopiczyński, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak, Bogdan Baer, Andrzej Chrzanowski, Janusz Cywiński, Zofia Czerwińska, Stefan Friedmann, Jan Gałązka, Antonina Girycz, Alina Janowska, Józef Kalita, Piotr Kąkolewski Serial komediowy, który z ogromnym poczuciem humoru opowiada o codziennym życiu w Polsce w latach siedemdziesiątych. Bohater - inżynier Karwowski to człowiek pracy, który dzięki niej nabiera poczucia własnej wartości. Pracuje na trzech największych w latach siedemdziesiątych inwestycjach budowlanych w Warszawie: na budowie Trasy Łazienkowskiej, Dworca Centralnego i Trasy Toruńskiej. Znakomite role Andrzeja Kopiczyńskiego, Anny Seniuk i Romana Kłosowskiego. Odc. 15: Dyrektor Karwowski postanawia wejść w "dyrektorski" krąg towarzyski - utrzymywanie kontaktów towarzyskich może mu pomóc w załatwianiu wielu spraw. Bierze udział w "party" u dyrektora Powroźnego. Żona Karwowskiego, Magda zachwycona hinduskim wystrojem mieszkania gospodarzy postanawia przebudować własne mieszkanie, aby w odpowiednich warunkach przyjąć nowych gości u siebie. Do nowego "living - roomu" zakupiony zostaje w Desie kosztowny portret starszego pana - dobrze jest mieć bowiem portret jakiegoś swego "przodka". Nadchodzi dzień rewizyty... 01:35 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 16/21 - GDZIE BYŁAŚ, CZYLI SZEKSPIR Serial TVP, 49 min, Polska, 1976 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Zdjęcia: Jacek Stachlewski Aktorzy: Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Andrzej Kopiczyński, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak, Włodzimierz Boruński, Krystyna Feldman, Piotr Kąkolewski, Maria Klejdysz, Leon Niemczyk, Mirella Olczyk, Jan Pietrzak, Andrzej Stockinger, Kazimiera Utrata Lusztig Wykonawcy: Andrzej Rosiewicz Dyrektora Stefana Karwowskiego bez reszty pochłaniają sprawy zawodowe. Niewiele czasu poświęca swoim dzieciom, interweniuje jedynie w sytuacjach krytycznych. Jagoda dostaje od ojca ostrą reprymendę w związku z kolejną dwóją z geografii. Następnego dnia nie wraca po lekcjach do domu. Rodzice wpadają w panikę. Ojciec szuka córki wszędzie, u jej koleżanek i znajomych, w pogotowiu i w szpitalach. Bezskutecznie. Gdy państwo Karwowscy już tracą nadzieję na odnalezienie dziecka, Jagoda zjawia się w domu. Nie chce jednak rozmawiać z rodzicami na temat swojej eskapady. 02:40 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 17/21 - CWANA BESTIA, CZYLI KRYSZTAŁ Serial TVP, 52 min, Polska, 1977 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Aktorzy: Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Andrzej Kopiczyński, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak Dyrektor Karwowski wyjeżdża służbowo do Budapesztu. W czasie powitania na lotnisku w drobny mak rozbija się kryształowy wazon, który polska delegacja miała wręczyć węgierskiemu ministrowi. Na szczęście, panu Stefanowi udaje się odkupić identyczny kryształ od przygodnie spotkanego rodaka. Na pożegnanie węgierski minister wręcza dyrektorowi Karwowskiemu wazon z przeznaczeniem dla polskiego kolegi. Nauczony smutnym doświadczeniem bohater chroni prezent tyleż pieczołowicie, co nieskutecznie. 03:50 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 18/21 - GRA WOJENNA, CZYLI NA KWATERZE Serial TVP, 60 min, Polska, 1977 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Zdjęcia: Jacek Stachlewski Aktorzy: Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Andrzej Kopiczyński, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak, Zofia Czerwińska, Stefan Friedmann, Jan Gałązka, Antonina Girycz, Walentyna Jendrych, Irena Karel, Piotr Kąkolewski, Wacław Kowalski, Edward Lach, Grażyna Lisiewska Dyrektor Stefan Karwowski otrzymuje wezwanie na okresowe ćwiczenia wojskowe. Wraz z kompanią, którą dowodzi, trafia do Warszawy, na ten sam teren budowy Trasy Toruńskiej, którym na co dzień zarządza. Jego przełożonym zostaje technik Maliniak - w cywilu jego podwładny, który postanawia w pełni wykorzystać tak niebywałą okazję bycia kierownikiem własnego dyrektora.