TVP HD Sobota, 06.07.2024 Zmiany z dnia 28.06.2024 w stosunku do raportu z dnia 10.06.2024 (usunięto pozycję programową) 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLESIA (dodano pozycję programową) 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SZCZUPAK NAD JEZIORAKIEM Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zabierze widzów na najdłuższe jezioro w naszym kraju, czyli na Jeziorak. To tu wiele lat temu spędził wraz z grupą przyjaciół swoje pierwsze samodzielne wakacje biwakując nad brzegiem jeziora. Wakacje były samodzielne także pod względem kulinarnym, bo Karol wówczas uczeń technikum gastronomicznego dopiero stawiał swoje pierwsze kroki w zawodzie kucharza. Zadanie wyżywienia sporej grupy osób było niełatwe, bo apetyty były spore, środki finansowe ograniczone, a ilość dostępnych produktów i narzędzi kucharskich niewielka. Wyzwaniem było przygotowanie makaronu lub kaszy w misce do mycia czy deseru z pokruszonych herbatników i kawałka czekolady. Czy dziś te doświadczenia można wykorzystać? Oczywiście, choć zgodnie z dewizą programu wedle nowych, złamanych przepisów. Na początek Karol pokaże, jak przygotować w jednym dużym naczyniu zupę rybną ze szczupaka, inspirowaną tradycyjną rosyjską solanką. Kolejnym daniem będzie zielone kaszotto, czyli polska kasza przyrządzona podobnie jak włoskie risotto. Dodatkiem będzie zamarynowany szczupak oraz zmielony szpinak z natką pietruszki. A na deser zobaczymy pokruszone herbatniki z kremem z czekolady, ozdobiony cukrowymi piankami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 13:05 KORONA GÓR POLSKI - BABIA GÓRA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska KORONA POLSKICH GÓR to cykliczny program mikroturystyczny poswiecony polskim gorom, szczytom, ktorych zdobycie razem z nami gwarantuje wejscie do elitarnego klubu zdobywcow Korony Polskich Gor. Chcemy zachecac do aktywnego wypoczynku, w miejscach, ktore naszym zdaniem, nie zostały dotychczas nalezycie wypromowane. Celem programu jest namowienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakatkow w polskich gorach, ktore pozostaja w cieniu obleganych przez turystow Kasprowego Wierchu czy Gubałowki. Pokazemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale takze historie i kulture tych miejsc, oraz ludzi, ktorzy sa symbolami regionu. W dobie załamania sie ruchu turystycznego zwiazanego z pandemia koronawirusa, mikroturystyka staje sie jednym z popandemicznych kierunkow rozwoju, ktory wydaje sie, przez co najmniej kilka lat bedzie preferowanym przez Polakow spedzaniem wolnego czasu. Chcemy wyjsc tym zjawisko na przeciw. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 15:50 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY - MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 44 - SARDYNIA (172) ODWIECZNA Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Kulinarno - podróżniczy program Roberta Makłowicza, w którym przekazywana jest praktyczna wiedza związana z podróżami i odwiedzanymi miejscami. Krajobraz Sardynii zdobią nuraghi, prehistoryczne budowle z bloków kamiennych, jest ich na wyspie kilkaset. Kilka stuleci od nich młodsze są ruiny Tharros, miasta założonego na zachodnim brzegu wyspy przez Fenicjan w VIII w. przed Chrystusem. Skok z antyku do współczesności jest pouczający i smaczny: w 200 - letnim zaledwie domostwie pani Eleny Rosy Robert próbuje ciasteczek pistidu, naturalnie jej własnego wypieku. Kolejny tutejszy przysmak, tym razem na słono, to botarga suszona ikra cefala, jeden z najdroższych specjałów całego Śródziemnomorza. Po wizycie w jej wytwórni Robert odwiedza plantację arcyzdrowych karczochów i przygląda się żniwom na polu ryżowym. W Oristano próbuje makaronu fregola z małżami; w stołecznym Cagliari pierwsze kroki kieruje na żywiołowy miejski targ, a w dzielnicy Castello gotuje spaghetti al nero di seppia. (usunięto pozycję programową) 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - INNE BABY WIELKANOCNE (dodano pozycję programową) 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - W STAREJ PIEKARNI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa wyruszył do Maciejowic. To niewielkie miasto kojarzy się przede wszystkim ze słynną bitwą pomiędzy polskimi wojskami Tadeusza Kościuszki a armią rosyjską rozegraną w 1794 roku. Ale Karola przyciągnęła tu historia nieco nowsza. Otóż nieopodal mieszkali jego dziadkowie, którzy zawsze zaopatrywali się w świeże pieczywo w lokalnej, małej piekarni. Smak maciejowickiego chleba to dla naszego kucharza smak dzieciństwa. Dlatego postanowił sprawdzić, czy ciągle piecze się tu chleb wedle dawnych receptur. Szczęśliwie maleńka piekarnia, w której całe wyposażenie pamięta lata 60. XX wieku, nadal wypieka bułki i chleby, nie stosując żadnych nowych technik i ulepszaczy, które to zdominowały nowoczesny, przemysłowy wypiek pieczywa. Jeden piekarz, pan Jan, choć przekroczył już wiek emerytalny, nadal piecze chleb, mając do dyspozycji te same od kilkudziesięciu lat produkty wyjściowe, takie jak mąka, naturalny własny zakwas, sól i wodę. Korzystając zarówno z surowego ciasta chlebowego, jak i gotowego pieczywa, Karol przygotuje kilka potraw inspirowanych smakiem pieczywa swojego dzieciństwa. Pierwszą propozycją będzie chleb pieczony z boczkiem, kiełbasą i cebulą, wzorowany na śląskiej potrawie, znanej jako murzin wielkanocny, która z zewnątrz przypomina chleb, a w przekroju widać kawałki kiełbasy i boczku wtopione w ciasto chlebowe; chleb powinien być dobrze wypieczony z zarumienioną skórką na wierzchniej stronie. Drugą będzie zestaw kanapek z przypieczonego chleba z pomidorami, grzybami, anchois, śledziem wędzonym, salcesonem. A trzecią będzie zupa chlebowa z białą kiełbasą. (usunięto pozycję programową) 00:15 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 15/21 - KOSZTOWNY DROBIAZG, CZYLI REWIZYTA (dodano pozycję programową) 00:15 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 10/21 - POCZTÓWKA ZE SPITZBERGENU, CZYLI OCZAROWANIE Serial TVP, 55 min, Polska, 1975 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Aktorzy: Andrzej Kopiczyński, Anna Seniuk, Jan Nowicki, Wojciech Pokora, Irena Kwiatkowska, Elżbieta Wieczorkowska, Krzysztof Majchrzak, Wiktor Zborowski, Zofia Czerwińska, Antonina Girycz, Roman Kłosowski, Wacław Kowalski Inżynier Gajny wysyła panie Karwowską i Puciatą na sympozjum hydrologiczne do Jabłonny. Na miejscu okazuje się - ku oburzeniu Gajnego - że kwitnie tam raczej życie towarzyskie niż naukowe. Magda poznaje wybitnego hydrologa, profesora Koziełło, przedstawiciela Polski przy ONZ. Światowej klasy uczony jest przy tym czarującym młodym człowiekiem, toteż przejściowo wywiera istotny wpływ na sposób widzenia świata pani inżynierowej, zwłaszcza że darzy ją szczególnym zainteresowaniem. Odkrywa przed nią zupełnie nowe możliwości organizacji pracy, czasu wolnego, poszerzania zainteresowań. Po powrocie do domu Magda ma do Stefana pretensje o wszystko. Pouczony przez kobietę pracującą inżynier Karwowski zaczyna stosować metody Koziełły. (dodano pozycję programową) 01:30 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 11/21 - CUDZE NIESZCZĘŚCIE, CZYLI ŚWIADEK OBRONY Serial TVP, 44 min, Polska, 1975 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Aktorzy: Andrzej Kopiczyński, Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszek, Bogdan Ejmont, Barbara Bargiełowska, Seweryn Butrym, Edward Dziewoński, Jan Himilsbach Kolega z budowy, inżynier Bek, zwraca się do Karwowskiego z nietypową prośbą. Podejrzewa, że żona go zdradza i chciałby, żeby kolega przez pewien czas ją śledził. Powodowany męską solidarnością Stefan spełnia prośbę kolegi, przez co naraża się na szereg nieprzyjemnych sytuacji. Ostateczna kompromitacja następuje w sądzie, podczas sprawy rozwodowej Beków. (usunięto pozycję programową) 01:35 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 16/21 - GDZIE BYŁAŚ, CZYLI SZEKSPIR (dodano pozycję programową) 02:30 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 12/21 - NOWY ZASTĘPCA, CZYLI METEOR Serial TVP, 54 min, Polska, 1975 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Aktorzy: Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Andrzej Kopiczyński, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak Nowym zastępcą inżyniera Karwowskiego zostaje inżynier Urszula Nowowiejska. Nowoczesna, niezależna i pewna siebie kobieta, w dodatku młoda i ładna, wprowadza spore zamieszanie w tradycyjnie męskim środowisku budowlańców. Jej sposób bycia i decyzje, które podejmuje, wywołują wiele nieporozumień. Urszula odbyła staż w Japonii, w firmie Mitsuko Suki, jest kobietą bardzo nowoczesną. W dodatku ciągle się dokształca, czytając zagraniczne czasopisma specjalistyczne, i bardzo ją razi prymitywizm oraz bałaganiarstwo panujące na polskich budowach. Maliniak poddaje się bezkrytycznie jej poglądom, natomiast inżynier Karwowski podchodzi do nich jednocześnie z rezerwą i szacunkiem. (usunięto pozycję programową) 02:40 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 17/21 - CWANA BESTIA, CZYLI KRYSZTAŁ (dodano pozycję programową) 03:40 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 13/21 - KOZIOŁ OFIARNY, CZYLI ROTACJA Serial TVP, 52 min, Polska, 1975 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Krzysztof Teodor Toeplitz Aktorzy: Anna Seniuk, Irena Kwiatkowska, Andrzej Kopiczyński, Roman Kłosowski, Leonard Pietraszak W resorcie odbywa się reorganizacja. W związku z tym dochodzi do nieuchronnej rotacji stanowisk. Na stanowisko nowego dyrektora zjednoczenia kandyduje wielu inżynierów, jednak komputer uznaje, że najwłaściwszymi kwalifikacjami charakteryzuje się inż. Stefan Karwowski. Szczęśliwa Madzia zostaje wreszcie panią dyrektorową. Nowi koledzy żartują ze Stefana, nazywając go "komputerowym dyrektorem". Inżynier Gajny znajduje w tym potwierdzenie swoich teorii, że Karwowski zawsze potrafi się podwiązać pod właściwą grupę ludzi. Stefan powoli przystosowuje się do nowej sytuacji i swego nowego statusu. (usunięto pozycję programową) 03:50 CZTERDZIESTOLATEK - ODC. 18/21 - GRA WOJENNA, CZYLI NA KWATERZE