TVP3 Sobota, 03.08.2024 Zmiany z dnia 10.07.2024 w stosunku do raportu z dnia 09.07.2024 (dodano pozycję programową) 06:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - DZICZYZNA W KWIATACH I BUKWI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Prowadzący: Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów do Nadleśnictwa Elbląg na Wysoczyźnie Elbląskiej w województwie warmińsko - mazurskim. To obszar malowniczo położony na wysokim brzegu nad Zalewem Wiślanym. W czasach, gdy zamieszkiwały ten teren plemiona Prusów, rosły tu lasy dębowe. Dziś przeważają buki, choć można też spotkać niezwykle okazałe, prastare dęby. Pod jednym z nich Karol spotka się z leśniczką, panią Paulą Trzeciak. Pani Paula opowie Karolowi o legendzie związanej z nazwą dębu, a także o jadalnych kwiatach, które można znaleźć w lasach. Takie kwiaty wzbogacą nie tylko wyglądem, ale i smakiem każdą leśną potrawę. Następnie oboje udadzą się na teren wczesnośredniowiecznego grodziska, dziś porośniętego pięknym lasem bukowym. Tu pani Paula zwróci uwagę Karola na orzeszki bukowe, zwane bukwią. Nasiona buka, ulubiony przysmak dzików, wiewiórek i leśnych gryzoni, od wieków były obecne w dawnej kuchni polskiej. Choć są dość pracochłonne w przygotowaniu z uwagi na trudne wydobycie z łupinek, to wysiłek pozyskania wynagradzają smakiem. Mogą stanowić atrakcyjny dodatek do leśnych potraw. Wśród propozycji dań zobaczymy marynowane w dereniu żeberka z jelenia z puree ziemniaczanym z bukwią, będzie też szybki gulasz w stylu stir - fry ze schabu z dzika z gąskami i borowikami oraz potrawa z mięsa z daniela. (dodano pozycję programową) 14:00 POLSKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA - ODC. 8 - KASZA GRYCZANA Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jolanta Kleser Magazyn kulinarny, w którym dowiemy się, jak połączyć lubianą, śródziemnomorską kuchnię z lokalnymi, rdzennie polskimi produktami. W każdym odcinku razem z prowadzącą Jolą Kleser odwiedzimy inny region Polski, w którym dowiemy się, jak używać dobrych, lokalnych i dobrze nam znanych produktów do przygotowania dań kuchni śródziemnomorskiej. W tym odcinku odwiedzimy leżący na Pomorzu Zachodnim Trzebiatów i dowiemy się, dlaczego słynie właśnie z kaszy gryczanej - to ona posłuży nam jako kulinarna inspiracja. (dodano pozycję programową) 01:25 ASTRONARIUM - 98 - POWRÓT NA KSIĘŻYC Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Bogumił Radajewski Scenariusz: Agnieszka Słowikowska, Krzysztof Czart, Maciej Mikołajewski, Bogumił Radajewski Prowadzący: Bogumił Radajewski Lektor: Maciej Gudowski Wracamy na Księżyc, tym razem, by zostać na stałe. Taki ambitny plan ogłosiły w 2019 roku władze Stanów Zjednoczonych. Człowiek ma ponownie stanąć na powierzchni Srebrnego Globu - po raz pierwszy od zakończenia programu Apollo. Może to być jednak zaledwie początek znacznie większej wyprawy. W tym programie pokażemy, jak ma wyglądać powrót na Księżyc. I nowa era lotów kosmicznych, którą może otworzyć.