TVP HD Środa, 31.07.2024 Zmiany z dnia 25.07.2024 w stosunku do raportu z dnia 01.07.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - CYSTERSKA KUCHNIA PIWNA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zabiera widzów do wspaniałego klasztoru cysterskiego w Sulejowie, malowniczo położonego na brzegu Pilicy. Nie sposób sobie wyobrazić rozwoju średniowiecznej Europy i Polski bez zakonu cystersów. Ich zasługi dla rozwoju kultury i gospodarki były nieocenione. Opactwa cysterskie stanowiły ważne centra nauki, medycyny i kultury. Obecność cystersów gwarantowała rozwój gospodarczy regionu. Tam, gdzie się pojawiali, jak grzyby po deszczu wyrastały młyny, kuźnie wodne, huty, stawy rybne, pasieki, browary. I właśnie browary dostarczały nie tyle napoju wyskokowego, co ważnego składnika ówczesnej kuchni. Tak jak dziś rozpoczynamy śniadanie od kawy i herbaty, ówcześni ludzie sięgali na początek dnia po polewkę piwną. Dodatek do takiej polewki w postaci żółtek, miodu, sera czy korzeni zależał od zamożności i zawartości spiżarni. Piwa używano także do gotowania mięs i ryb, do zup czy sosów, a także produkcji octu. Ponadto w czasach, w których nie zdawano sobie sprawy z istnienia drobnoustrojów chorobotwórczych, uwarzone piwo służyło jako główny napitek, bo nie powodowało dolegliwości żołądkowych w przeciwieństwie do nieprzegotowanej wody. Reasumując, piwo było niezbędnym elementem ówczesnej kuchni. Na szczęście obróbka cieplna praktycznie usuwa z piwa alkohol, więc ciepłymi potrawami przygotowanymi na bazie piwa można się bezkarnie delektować. Na początek Karol pokaże, jak przygotować polewkę piwną na śniadanie z serem i jabłkami. Kolejnym daniem będzie pieczona tołpyga z piwno-korzennym sosem. A trzecia potrawa to indyk w sosie piwnym z owocami. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 22:20 KOMISARZ ALEX - ODC. 212 - (SERIA XVII, ODC. 9) - "WYKAZ POŁĄCZEŃ" Serial kryminalny TVP, 44 min, Polska, 2021 Reżyseria: Krzysztof Lang Scenariusz: Peter Moser 5%, Peter Hajek 5%, Karolina Frankowska 5%, Wojciech Lepianka 85% Aktorzy: Beata Fido, Janusz Chabior, Katarzyna Kołeczek, Maciej Hanczewski, Żaneta Małkowska, Maria Woźnica, Konrad Szymański, Krzysztof Surówka, Ewa Kania, Wojciech Czerwiński, Piotr Bondyra, Dorota Krempa, Zbigniew Lesień, Katarzyna Pachelska, Aleksandra Prochownik W hali przylotów łódzkiego lotniska czeka kobieta. Jej mąż - Andrzej Mielczarek - dzwonił do niej tuż po wylądowaniu samolotu, ale nie wyszedł. Kobieta wszczyna alarm. Mężczyzna zostaje znaleziony martwy w lotniskowej toalecie. Policjanci ustalają, że Mielczarek był w Londynie pośrednikiem "załatwiającym" Polakom dorywcze prace. Rozmawiają z pracownikami lotniska i załogą samolotu. Dowiadują się o incydencie na pokładzie: tuż przed startem, do Mielczarka podszedł podpity Janusz Zalewski, wykrzykując, że ten jest mu winien pieniądze. Policjanci odwiedzają Zalewskiego, który jest zaskoczony informacją o śmierci Mielczarka. Podczas przesłuchania tłumaczy, że wyjazd do Anglii był dla niego szansą. Mielczarek załatwiał różne doraźne roboty - na budowach, przy sprzątaniu mieszkań, na "zmywaku". Ale bez skrupułów wykorzystywał ludzi i jako pośrednik brał olbrzymią "działkę" za załatwienie pracy. Wyniki sekcji zwłok wykazują, że w organizmie Mielczarka znaleziono ślady digoxinu - substancji przyspieszającej akcję serca. Zdaniem Leona jest to dziwne, tym bardziej, że Mielczarek cierpiał na chorobę wieńcową i przeszedł kiedyś zawał. Preparat, w połączeniu z branymi przez Mielczarka lekami, mógł spowodować śmierć. W rozmowie z żoną ofiary wychodzi na jaw, że Mielczarek mieszkał w Londynie z młodszą od siebie kobietą Agatą Nowicką. Żona zażądała, by zakończył tę znajomość i Mielczarek się zgodził. Jednak policja odkrywa, że nazwisko Nowicka znajdowało się również na liście pasażerów, tuż obok Mielczarka...