TVP HD Sobota, 24.08.2024 Zmiany z dnia 21.08.2024 w stosunku do raportu z dnia 26.07.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. BIESZCZADZKIE INSPIRACJE. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa wyruszy do Nadleśnictwa Lutowiska. To jeden z najmniej zaludnionych rejonów Polski. Dziś porastają go majestatyczne lasy. Ale nie zawsze tak było. Miejscowy nadleśniczy zabierze Karola na wycieczkę nad rzekę San, aby opowiedzieć krótko o historii tych okolic. Przed II wojną światową były to tereny gęsto zaludnione, pokryte wioskami, polami uprawnymi, łąkami i pastwiskami. Dokumentują to zdjęcia lotnicze wykonane przez niemiecką Luftwaffe w 1944 roku. Tam, gdzie dziś mamy gęste lasy, jeszcze osiemdziesiąt lat temu mieszkali ludzie, uprawiali ziemię, hodowali zwierzęta. W wyniku Akcji "Wisła" w 1947 roku miejscową ludność wywieziono, domy, cerkwie zniszczono, a pola, drogi porosły dzikim lasem. Od lat pięćdziesiątych zaczęli tu gospodarować polscy leśnicy i to między innymi im zawdzięczamy obecny wygląd bieszczadzkich lasów. O jakości tutejszych lasów świadczy także wzrastająca liczba dzikich zwierząt, w tym żubrów, niedźwiedzi, wilków, orłów, czarnych bocianów, a także niezwykle rzadkich węży Eskulapa, symbolu medyków i farmaceutów, największych węży i jedynych dusicieli w Polsce. Opowieść o zmieniającej się bieszczadzkiej przyrodzie będzie tłem do przygotowania przez naszego kucharza potraw inspirowanych z jednej strony łemkowską, z drugiej współczesną kuchnią bieszczadzką. Pierwszą propozycją będą ziemniaczane kluski z popiołem oraz wędzonym serem podane z wędzonym boczkiem i twarogiem. Drugą będą kotlety z mielonej jagnięciny w glazurze z leśnych owoców. A trzecią będą smażone pstrągi z fasolową sałatką na wędzonej słoninie z bieszczadzką miętą. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (usunięto pozycję programową) 17:00 POSTAW NA MILION S.XXVI - ODC. 309 (dodano pozycję programową) 17:00 POSTAW NA MILION S.XXVI - ODC. 310 Teleturniej, 45 min, Polska, 2023 Reżyseria: Konrad Smuga Prowadzący: Łukasz Nowicki Teleturniej dla widzów o stalowych nerwach. Milion złotych w gotówce, dwóch uczestników i tylko 8 pytań do końca gry - zadanie wydaje się proste, ale czy gracze będą w stanie zachować zimną krew i ocalić milion? Już kolejny sezon w Telewizji Polskiej będzie można oglądać światowy hit firmy Endemol, produkowany w kilkunastu krajach, emocjonujący teleturniej "Postaw na milion". Dwóch dobrze znających się uczestników, rodzina, przyjaciele, partnerzy lub znajomi z pracy stają do gry jako drużyna. Zanim usłyszą pierwsze pytanie, dostaną milion złotych w gotówce. Czy będą umieli go zatrzymać? Zobacz, jak miesza się wiedza, ryzyko i wielkie pieniądze. Wejdź do gry z Łukaszem Nowickim i postaw na milion.