TVP3 Wtorek, 10.09.2024 Zmiany z dnia 09.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 06.09.2024 (usunięto pozycję programową) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. BIESZCZADZKIE INSPIRACJE. (dodano pozycję programową) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - INDYK INACZEJ Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym programie Karol Okrasa zaprosi widzów do leśnej, kurpiowskiej chatki na spotkanie z indykiem. Kiedy ten dziwnie wyglądający ptak dotarł do Europy w XVI wieku po wyprawach Krzysztofa Kolumba, z początku był traktowany jako ozdoba parków różnych możnowładców. W przeciwieństwie do pawi, które chętnie wówczas jadano podczas wystawnych uczt. Potem pawie stały już tylko ptakami ozdobnymi, a indyki trafiły na talerze. Obecnie po indycze mięso sięgamy w miarę chętnie, choć raczej tylko po sznycle z piersi. A cały pieczony indyk kojarzy nam się pewnie ze scenami z amerykańskich filmów z akcją toczącą się podczas Święta Dziękczynienia. Dlatego w tym odcinku nasz kucharz zamiast wykorzystać to, co większość z nas zazwyczaj kupuje, czyli pierś lub gotowe sznycle, sięgnie po klika rzadziej używanych elementów. Wykorzystywanie różnych dostępnych kawałków mięsa jest dobre nie tylko dla naszego portfela, ale ogólnie dla środowiska i wpisuje się w coraz ważniejszy ostatnio trend zrównoważonego rozwoju. A jakie to będą potrawy? Pierwszą propozycją Karola będzie zupa gulaszowa ze skrzydeł indyczych z ciecierzycą i pomidorami. Druga to szybki pasztet z żołądków indyczych z jabłkiem i porem. A trzecia to delikatne uda indycze duszone w kurpiowskim piwie jałowcowym. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 14:50 OBALAMY MITY MEDYCZNE - OBALAMY MITY MEDYCZNE 8.06.2022 ODC. 10 Magazyn, 4 min, Polska, 2022 Anna Łukasik walczy ze stereotypowym i błędnym myśleniem o nowoczesnych metodach leczenia i współczesnych zdobyczach medycyny. Tematem tego odcinka są mity związane z leczeniem raka. (dodano pozycję programową) 02:15 TURYSTYCZNA JAZDA - ODC. 170 SZLAKIEM UZDROWISK CZ. II - LITWA 10 min, Polska, 2024 Autor: Grzegorz Skrzypak, Wojciech Lubiński W tym tygodniu Turystyczna Jazda będzie wędrować szlakiem litewskich uzdrowisk. Wraz z autorami programu poznamy klimatyczne kurorty położone nad Niemnem. W trakcie naszej podróży odwiedzimy region kowieński oraz najdalej wysunięte na południe miasto Litwy. (dodano pozycję programową) 03:35 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - POTĘGA RAMION Cykl reportaży, 7 min, Polska, 2023 Armwrestling to wyczynowa wersja swojskiego siłowania się na rękę. Dominik Zaorski ma 20 lat. Był już mistrzem świata juniorów. Teraz rywalizuje z seniorami. Choć cierpi na mózgowe porażenie dziecięce i porusza się na wózku, także w konkurencji z pełnosprawnymi rywalami odnosi sukcesy. W tej dyscyplinie najważniejsza jest siła rąk, a tę Dominik wyrobił sobie jeżdżąc na wózku i chodząc o kulach. Treningi armwrestlingu miały być dla niego formą rehabilitacji fizycznej. Szybko jednak okazały się również świetną terapią psychiczną: kiedy dziesięć lat temu zaczynał trenować ten sport, był nieśmiały i zamknięty w sobie. Teraz ma dużo pewności siebie, bardzo wzmocniła się jego wartość mentalna. l jest na tyle silna, że sportową pasją zaraził swojego tatę. Damian Zaorski najpierw tylko towarzyszył synowi podczas treningów i startów, z czasem jednak także sam został armwrestlerem i też odnosi sukcesy. Razem jeżdżą na zawody i razem w nich startują. (dodano pozycję programową) 05:05 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII S.I - PELPLIN Reportaż, 7 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Prowadzący: Krzysztof Grzybowski Gdzie znajdziemy jedną z dwóch największych ceglanych świątyń w Polsce? Gdzie jest najwyższy w naszym kraju drewniany ołtarz i gdzie możemy zobaczyć jedyną w Polsce Biblię Guttenberga? Pytania trzy, ale odpowiedź jest jedna. W Pelplinie, małym mieście z wielką historią. To właśnie Pelplin jest kolejnym miastem, jakie odwiedzimy w ramach cyklu "Pomniki Historii". Znajdujące się tam opactwo, było jednym z największych i najwspanialszych opactw na Pomorzu. Szczególny podziw i wartość architektoniczną zespołu miało serce opactwa - bazylika katedralna o długości 84 metrów. O jej wnętrzach i skarbach, jakie w sobie kryje opowie ks. kanonik Wincenty Pytlik z Diecezji Pelplińskiej. Ale zwiedzający zespół katedralny w Pelplinie mogą też zobaczyć ogrody cysterskie i Pałac Biskupi oraz nowe Muzeum Diecezjalne. Zgromadzono tam zbiory sztuki gotyckiej, dzieła złotnictwa z XV - XVIII wieku oraz zbiory rękopisów i starodruków. O innych ciekawych zakątkach opactwa, o legendach z nim związanym oraz o tym po co warto tam przyjechać opowie Alicja Słyszewska, dyrektor Diecezjalnego Centrum Informacji Turystycznej w Pelplinie.