TVP3 Kraków Czwartek, 12.09.2024 Zmiany z dnia 05.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 02.09.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 06:30 KUCHENNE RECEPTY - ODC. 2 ZUPY Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Sławomir Czyrnek Scenariusz: Sławomir Czyrnek Zdjęcia: Marcin Szymański, Łukasz Głąb Prowadzący: Michał Mularczyk, Anna Soporek Lektor: Piotr Dobosz Medyczno-kulinarny poradnik dr. Michała Mularczyka. W programie lekarz, w towarzystwie szefa kuchni, podpowiadać będzie, jak gotować, by w potrawach, po obróbce termicznej, zostało jak najwięcej ważnych składników oraz jak przyrządzać klasyczne dania, by były one zarówno smaczne, jak i zdrowe. W każdym odcinku podane będą trzy konkretne recepty na dania nie tylko wyglądające apetycznie, ale i pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Prezentujemy zaskakujące smaki, intrygująco łączymy produkty, przypominamy zapomniane przepisy, a wszystko to w kuchennej, smacznej atmosferze! Zupy - jesienny sposób na rozgrzewający posiłek. W tym odcinku kucharz, Cezary Powała zaprezentuje, pod okiem prowadzącego program dr. Michała Mularczyka, trzy sposoby na smaczne i zdrowe dania. Bohaterami odcinka będą: kapuśniak, krem z białej fasoli jaś oraz krem ze szpinaku z gotowanym łososiem. Wszystkie te wspaniałości wylądują w brzuchu prowadzącego. Podpowiemy jak zawsze: jak przyrządzać te dania, by składniki, z jakich powstają, nie traciły nic ze swoich właściwości. (usunięto pozycję programową) 07:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - NAMALOWAĆ MARZENIA (dodano pozycję programową) 07:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - ŚWIAT PACHNIE JAK BURSZTYNOWY PYŁ Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2021 Muły cuchną okropnie, ale to nie powód, żeby zapach ich sierści nie znalazł się wśród ponad 8 tysięcy zapachów zamkniętych w szklanych słoiczkach, fiolkach i pojemniczkach. Trafi do specjalnej biblioteki, w której jest już owcza wełna, bursztynowy pył, smary od lokomotywy, sierść tygrysa i tysiące innych. Za bibliotekarza w tej nietypowej instytucji robi Marek Jakubowski, człowiek, który uczy poznawać świat niewidome dzieci w ośrodku w Owińskach. Dzięki tej bibliotece poznają świat, który jest dla nich niedostępny. A tak mogą go sobie wyobrazić. Bursztynowy pył pachnie jak morski piasek nagrzany słońcem. Wielu z nich tylko tak dotknie morza nosem. (usunięto pozycję programową) 08:20 REPORTERZY (usunięto pozycję programową) 10:30 POLSKIE PARKI NARODOWE - WIGIERSKI PARK NARODOWY (usunięto pozycję programową) 11:00 DZIAŁKA NA BALKONIE (zmodyfikowano opis: Omówienie) 12:00 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 3 Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jola Kleser Jola Kleser podczas swoich kulinarnych wędrówek trafia w Sudety, gdzie spróbuje przygotować najlepsze i najzdrowsze potrawy z jednym ze składników, bez których nie wyobraża sobie gotowania - kozim serem. Wiele osób obawia się intensywnego smaku koziego nabiału, ale ten pochodzący z ekologicznych hodowli prowadzonych w zgodzie z naturą ma zaskakujący delikatny aromat i wzbogaca każde danie. A jednocześnie jest niezwykle zdrowy, bo w przeciwieństwie do nabiału krowiego jest łatwostrawny i przyjazny alergikom. Jola pozna mistrzynię w produkcji kozich serów, Honoratę Majdę, która zaprezentuje domowy sposób na produkcję pysznego indyjskiego twarogu paneer. Prowadząca odwiedzi Ślązaków, którzy rzucili wszystko i poświęcili się hodowli kóz w Sudetach, Ewę i Wojciecha Flachów, a także manufakturę państwa Sokołowskich, gdzie od lat poświęcają się produkcji pysznych serów, które wykorzystują później chociażby w pierogach. Jola ugotuje lekką i zdrową sałatkę z kozim serem i owocowym dressingiem oraz szybkie tagliatelle z boczkiem i sosem z koziego sera. Czy kozi ser nadaje się do codziennego użycia w naszej kuchni? Przekonajcie się o tym sami wyruszając na Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser! (zmodyfikowano opis: Omówienie) 14:05 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - FAJNY MISIEK DO PRZYTULANIA Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2022 Sebastian jedzie na zawody pływackie do Portugalii. Ma już liczne trofea, nie tylko z basenu, ale zdobyte w innych dyscyplinach sportowych. Ćwiczy, cały czas ćwiczy. Jest aktywny w mediach społecznościowych. We wszystkim wspomaga go mama. Jest dumna z syna. Sebastian ma zespół Downa. Jak się urodził, lekarze mówili, że to będzie taki fajny misiek do przytulania. A Misiek został sportowcem! (usunięto pozycję programową) 15:20 NIEZWYKŁE MIEJSCA - MUZEUM NARODOWE - RODZINA MATEJKI