TVP3 Kraków Czwartek, 12.09.2024 Zmiany z dnia 11.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 06.09.2024 (usunięto pozycję programową) 12:00 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 3 (dodano pozycję programową) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - INDYK INACZEJ Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym programie Karol Okrasa zaprosi widzów do leśnej, kurpiowskiej chatki na spotkanie z indykiem. Kiedy ten dziwnie wyglądający ptak dotarł do Europy w XVI wieku po wyprawach Krzysztofa Kolumba, z początku był traktowany jako ozdoba parków różnych możnowładców. W przeciwieństwie do pawi, które chętnie wówczas jadano podczas wystawnych uczt. Potem pawie stały już tylko ptakami ozdobnymi, a indyki trafiły na talerze. Obecnie po indycze mięso sięgamy w miarę chętnie, choć raczej tylko po sznycle z piersi. A cały pieczony indyk kojarzy nam się pewnie ze scenami z amerykańskich filmów z akcją toczącą się podczas Święta Dziękczynienia. Dlatego w tym odcinku nasz kucharz zamiast wykorzystać to, co większość z nas zazwyczaj kupuje, czyli pierś lub gotowe sznycle, sięgnie po klika rzadziej używanych elementów. Wykorzystywanie różnych dostępnych kawałków mięsa jest dobre nie tylko dla naszego portfela, ale ogólnie dla środowiska i wpisuje się w coraz ważniejszy ostatnio trend zrównoważonego rozwoju. A jakie to będą potrawy? Pierwszą propozycją Karola będzie zupa gulaszowa ze skrzydeł indyczych z ciecierzycą i pomidorami. Druga to szybki pasztet z żołądków indyczych z jabłkiem i porem. A trzecia to delikatne uda indycze duszone w kurpiowskim piwie jałowcowym. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 14:50 OBALAMY MITY MEDYCZNE - OBALAMY MITY MEDYCZNE ODC. 14 Magazyn, 5 min, Polska, 2022 Anna Łukasik walczy ze stereotypowym i błędnym myśleniem o nowoczesnych metodach leczenia i współczesnych zdobyczach medycyny. Tematem odcinka jest choroba Hashimoto. (dodano pozycję programową) 16:11 MUZEALNE OPOWIEŚCI - ODC. 4 2 min, Polska, 2018 Reżyseria: Dagmara Merecik Scenariusz: Dagmara Merecik Zdjęcia: Zbigniew Jarosz Krótka opowieść o postaci, fakcie lub przedmiocie historycznym. Miejsce: FABRYKA SCHINDLERA. Opowiada: Tomasz Owoc. Temat: OBÓZ PŁASZÓW. (dodano pozycję programową) 17:01 ODKRYWAMY MAŁOPOLSKĘ - ODC. 14 DWÓR W STRYSZOWIE Felieton, 2 min, Polska, 2021 Autor: Maria Pisarek Prezentacja krajobrazów i zabytków Małopolski. Pokazanie z góry (z drona) jak piękna i ciekawa jest Małopolska. Popularyzacja naszego województwa jako miejsca, które warto poznać, odwiedzić i zwiedzić. Aby przysłowie: Cudze chwalicie nie miało racji bytu. (dodano pozycję programową) 21:22 KWARTET - WYCIECZKI PO NIETYPOWYCH MIEJSCACH. CENTRUM ADMINISTRACYJNE KOMBINATU W NOWEJ HUCIE Magazyn, 5 min, Polska, 2024 Autor: Paulina Ibek Zwiedzanie budynków centrum administracyjnego Kombinatu w Nowej Hucie. (usunięto pozycję programową) 00:30 MAGAZYN EKSPRESU REPORTERÓW