TVP3 Czwartek, 19.09.2024 Zmiany z dnia 16.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 13.09.2024 (dodano pozycję programową) 07:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - DOBRZE, ZE NIE ZNALAZŁA HIPOPOTAMA Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2021 Wszystko zaczęło się od odnalezienia i uratowania jeża zaklinowanego w przydomowym ogrodzeniu. Później kolczastych przyjaciół wokół Beaty i Tomasza robiło się coraz więcej. Dziś parę łączy nie tylko wzajemne uczucie, ale też potrzeba ratowania małych, nieprzekraczających jednego kilograma wagi istot. W Azylu dla jeży w Solcu Kujawskim obecnie przebywa ich kilkadziesiąt. Przez lata były ich tutaj setki. Poszkodowane w wypadkach samochodowych podczas przebiegania przez ulicę, nieumyślnie podpalone czy potraktowane grabiami przez działkowców. W azylu dostają szansę na nowe życie. (dodano pozycję programową) 10:00 PRZYSIĘGA S.III - ODC. 570 (YEMIN) Serial obyczajowy, 41 min, Turcja, 2020 Reżyseria: Ayhan Özen, Serkan Mut Scenariusz: Nazmiye Yilmaz Aktorzy: Özge Yagiz, Gökberk Demirci, Can Verel, Munise Özlem, Berkant Müftüler, Gül Arcan, Ali Dereli, Tugce Ersoy Feride oraz inne kobiety składają zeznania przeciwko Umitowi. Sąd wydaje wyrok. Wszyscy są przekonani, że sprawiedliwość zwyciężyła. Cavidan liczy, że Emir i Feride będą razem, ale boi się o tym powiedzieć. Tego samego życzy im Sehriye. Emir urządza kolację w domu, na którą zaprasza całą rodzinę. Songul pojawia się bez zaproszenia i ogłasza wielką nowinę. (YEMIN) (dodano pozycję programową) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - ŚNIADANIE NA POLANIE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na śniadanie na polanie. Ten pierwszy posiłek dnia, w zależności od tradycji narodowej składa się z bardzo różnych potraw - od lekkich i prostych do sycących i skomplikowanych. I tak Włosi i Francuzi zadowalają się zazwyczaj kawą ze słodkim rogalikiem, z kolei Anglicy wolą solidne śniadania z jajkami, bekonem, fasolką i smażonymi warzywami. My Polacy lubimy śniadania konkretne: jajecznicę, kanapki z serem czy wędliną, popijane kawą i herbatą. Choć jeszcze do XVIII wieku polskim śniadaniem była polewka piwna. Przez dietetyków śniadanie uważane jest za posiłek najważniejszy dla zdrowia. Bo jak powiada stare chińskie przysłowie: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Śniadanie to jedno z naszych najstarszych słów. Podstawą tego wyrazu jest czasownik śniadać, który do XV wieku znaczył "zjadać" i to znaczenie zachowało się do dzisiaj w niektórych gwarach ludowych. W późniejszym okresie zawęził swoje znaczenie do zjadania tylko porannego posiłku. Nasz kucharz pokaże widzom trzy różne potrawy śniadaniowe. Zobaczymy danie inspirowane "szakszuką", pochodzącą z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, składającą się z pomidorów, papryki i cebuli, w których gotuje się jajka na patelni. Będzie też smażony chleb z cebulą, jaki mama Karola przyrządzała swoim dzieciom w trudnych czasach komunistycznego niedoboru. Pierwszą propozycją Karola będzie właśnie "szakszuka" z mięsem z ud kurczaka, cebulą, pomidorami, papryka i jajkami. Druga to placek z białej fasoli podany z burakami i sosem z twarogu i pistacji. A trzecia to smażony chleb z duszoną cebulą i serem "burrata". Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 14:05 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - OGNISTA DUSZA Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2020 Opowieść o najsłynniejszej krakowskiej postaci, słynącej z ostrego temperamentu i ziejącej nieprzerwanie ogniem, czyli o krakowskim Smoku.. Oczywiście nie zabraknie tradycyjnej legendy o tym, skąd się wziął i jak na Wawel trafił. Skupimy się także na bardziej prozaicznych aspektach jego życia, jak działa, czy jest czyszczony, skąd bierze się ogień i, czy jest ktoś, kto go każdego dnia dogląda. (dodano pozycję programową) 14:50 OBALAMY MITY MEDYCZNE ODC. 1 Magazyn, 5 min, Polska, 2022 Anna Łukasik walczy ze stereotypowym i błędnym myśleniem o nowoczesnych metodach leczenia i współczesnych zdobyczach medycyny. Tematem odcinka jest rak. (dodano pozycję programową) 15:20 NIEZWYKŁE MIEJSCA - FESTIWAL LIMANOWSKA SŁAZA Cykl reportaży, 5 min, Polska, 2024 Festiwal "Limanowska Słaza". Gościem odcinka jest Magdalena Szczygieł-Smaga, dyrektor Limanowskiego Domu Kultury. (dodano pozycję programową) 19:30 ZDROWY PLAN - /2/ IN VITRO. SZANSA NA RODZICIELSTWO Magazyn medyczny, 12 min, Polska, 2024 Prowadzący: Anna J. Dudek Co szósta para na świecie ma problem z poczęciem dziecka. W Polsce dotyczy to około 1,5 mln par. Od 1 czerwca 2024 roku mogą one brać udział w bezpłatnym, rządowym programie, który obejmuje finansowanie sześciu indywidualnych procedur in vitro oraz refundację leków. Program jest przeznaczony dla par ze stwierdzoną lub nieskutecznie leczoną niepłodnością. Dla setek tysięcy z nich to szansa na zostanie rodzicami.