TVP3 Piątek, 20.09.2024 Zmiany z dnia 16.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 13.09.2024 (dodano pozycję programową) 07:00 ROK W OGRODZIE EXTRA Magazyn, 10 min, Polska, 2022 Autor: Marek Jezierski, Agata Frol - Kowalik Zdjęcia: Paweł Byczot, Marek Jezierski Prowadzący: Marek Jezierski W każdym odcinku "Roku w ogrodzie Extra" odwiedzamy piękny ogród naszego widza, ale nawet w najpiękniejszym są różne problemy związane z pielęgnacją, glebą, szkodnikami. My je rozwiążemy. Gdy państwo Agnieszka i Sławomir Przyborowscy kupili położoną na granicy Podlasia i Mazur działkę, była ona porośnięta drzewami i chwastami. Nie mieli pojęcia o uprawie roślin. Ziemia jest tu gliniasta, ciężka i zimna, więc popełnili wiele błędów. Rośliny, które nie chciały rosnąć, trzeba było przesadzać z miejsca na miejsce, ale właściciele się nie poddawali. Pani Agnieszka uwielbia róże, hortensje i hosty, których ma piękną kolekcję. Jest tu też mały sad i mały warzywniak na własne potrzeby. (dodano pozycję programową) 08:55 NA TROPIE PRZYPRAW. PIKANTNIE I SŁODKO. - CEBULA 23 min, Polska, 2023 Cebula jako przyprawa nadaje aromatyczną nutę wielu potrawom. Autorzy programu sprawdzają, jak cebula rośnie oraz dlaczego jest zdrowa. Gościem odcinka jest podróżniczka Miłka Raulin. (dodano pozycję programową) 09:30 NATURA BEZ GRANIC - ODC. 3 Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Marcin Krzyżański Scenariusz: Marcin Krzyżański Zdjęcia: Jan Mamoń, Krystian Matysek Mogłoby się wydawać, że bobry nie pasują do górskiego krajobrazu. Tymczasem liczne rodziny tych zwierząt zamieszkują doliny rzek i potoków w Bieszczadach, na Pogórzu i w ukraińskiej części Karpat. Bobry aktywnie przekształcają środowisko. Ich tamy oczyszczają i magazynują bezcenną w lesie wodę. Pokażemy również życie tętniące w bobrowiskach. Od maleńkich owadów, przez płazy, ptaki aż po ssaki szukające tu latem ochłody. (dodano pozycję programową) 10:00 PRZYSIĘGA S.III - ODC. 571 (YEMIN) Serial obyczajowy, 42 min, Turcja, 2020 Reżyseria: Ayhan Özen, Serkan Mut Scenariusz: Nazmiye Yilmaz Aktorzy: Özge Yagiz, Gökberk Demirci, Can Verel, Munise Özlem, Berkant Müftüler, Gül Arcan, Ali Dereli, Tugce Ersoy Pojawienie się Songul zakłóca rodzinne spotkanie przy stole. Kemal informuje wszystkich o samobójstwie Umita. Feride spędza ostatnią noc w rezydencji Tarhunów. Cavidan obiecuje stać na straży rodziny. Emir odwiedza grób Reyhan. (usunięto pozycję programową) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - ŚNIADANIE NA POLANIE (dodano pozycję programową) 12:00 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 4 Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jola Kleser Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się na wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Jajka to codzienność. Polacy jedzą je na śniadanie w formie jajecznicy czy jajek na twardo i na miękko, na obiad jako podstawę naleśników czy zapiekanek, na kolację jako omlety oraz na deser, bo przecież nie istnieje dobre ciasto bez jajka. Jola Kleser podczas swojej kulinarnej wędrówki przekona nas, że warto wybierać jajka ekologiczne - odnajdzie je na Przedgórzu Sudeckim. Mogą to być zarówno jajka z dużej fermy, skąd trafiają do dużych marketów, jak i z przydomowych kurników. Jola przygotuje z najświeższych jaj pochodzących od szczęśliwych kur pełnowartościowe śniadanie (puszyste jajeczne placuszki z sosem truskawkowym), obiad (zapiekanka tyrolska z jajkami i ogórkiem kiszonym) i kolację (zakręcony omlet na ryżu z warzywami). Jajka to zdrowotna bomba, która dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne białko i całą gamę składników mineralnych. "Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser" prowadzą szlakiem najlepszych jaj z najbardziej ekologicznych kurników. (dodano pozycję programową) 14:05 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - Z WIATREM ZA PAN BRAT Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2020 Autor: Justyna Andersz Przez wiele lat naprawiał komputery. Firma miała się świetnie, ale czegoś mu brakowało. Życie za biurkiem było nudne. Poszperał w rodzinnych archiwach. Przypomniał sobie, że jego dziadek był młynarzem. I pradziad też. I stryjowie. I wtedy zakochał się w starych młynach. Porzucił dawne życie i zaczął naprawiać wiatraki. Stare koźlaki, które stoją gdzieś po wsiach i niszczeją. Wszystkiego nauczył się sam. I kiedy już wyremontował wszystko w okolicy, a nawet dużo dalej, podnajął dwa w opłakanym stanie. I naprawił je własnymi rękoma. Dzisiaj prowadzi muzeum młynarstwa, ale co najważniejsze jeden z wiatraków, kiedyś nieczynnych, naprawił tak, że dzisiaj działa. Jak za dawnych lat kręcą się śmigła, hula po nich wiatr, a nasz bohater znów jak dziad i pradziad miele w nich mąkę. (dodano pozycję programową) 14:50 OBALAMY MITY MEDYCZNE ODC. 4 Magazyn, 5 min, Polska, 2022 Anna Łukasik walczy ze stereotypowym i błędnym myśleniem o nowoczesnych metodach leczenia i współczesnych zdobyczach medycyny. Tematem odcinka jest palenie papierosów.