TVP3 Sobota, 21.09.2024 Zmiany z dnia 06.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 19.08.2024 (usunięto pozycję programową) 07:30 POLSKA O PORANKU (dodano pozycję programową) 08:55 ZIELNIK REGIONALNY Magazyn, 12 min, Polska, 2021 Prowadzący: Ewelina Baran, Ewelina Baran (dodano pozycję programową) 09:55 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 332 BARLINEK I PYRZYCE Magazyn, 22 min, Polska, 2024 Reżyseria: Ewa Grodzka Scenariusz: Weronika Mliczewska Zdjęcia: Jarosław Wątor, Jacek Banach Prowadzący: Tomasz Bednarek Ponadczasowa seria podróżnicza, wpisująca się w cykl inicjatyw promujących i popularyzujących Polskę w oparciu o jej potencjał historyczny, kulturowy, przyrodniczy i rekreacyjny. Tomasz Bednarek odwiedza najpiękniejsze i najciekawsze miejsca w wielu zakątkach kraju, wędrując nie tylko szlakiem tłumnie odwiedzanym przez turystów, ale docierając również do miejsc, o których wiedzą nieliczni. Zapraszamy do Barlinka w woj. zachodniopomorskim. To rodzinna miejscowość mistrza świata w szachach Emanuela Laskera, a także Europejska Stolica Nordic Walkingu. Zajrzymy także do Pyrzyc, malowniczego miasta otoczonego murami. Pyrzyce są dumne ze swoich obwarowań miejskich - jednych z najlepiej zachowanych w Polsce. (dodano pozycję programową) 11:25 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 2 SEZON III - LEGENDARNY POLSKI NABIAŁ JAK ODRÓŻNIĆ ORYGINAŁ OD SUROGATU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W tym odcinku wybierzemy się na Dolny Śląsk do mleczarni w Międzyborzu, gdzie powstaje wyborny nabiał. Pokażemy, jak powstaje tradycyjny twaróg, masło, kefir, maślanka, jogurt czy śmietany słodkie i ukwaszane. Jacek Szklarek wyjaśni też, jak w prosty sposób odróżnić prawdziwy twaróg i inne produkty nabiałowe od ich namiastek, którym daleko do oryginału. Dzisiaj przecież prawie w ogóle nie produkuje się masła z ukwaszanej śmietanki, zaś maślanka, to najczęściej chude mleko zakwaszone kulturami kwasu mlekowego. Na półkach sklepowych trudno znaleźć twaróg pełnotłusty, który powstawałby na bazie pełnego mleka, a dostępny twaróg tłusty powstaje na bazie mleka o zawartości tłuszczu około 1, 6%. W mleczarni w Międzyborzu rządzą kobiety: Pani Basia Szczerba, która od wielu lat zarządza całą firmą oraz Pani Ewelina Kudła, główny technolog. W programie wraz z Urszulą Czyżak, szefową kuchni z Hotelu Lawendowe Termy pokażemy, jak upiec wyborny sernik, jak przyrządzić proste, letnie sałatki czy mleczne koktajle z owocami sezonowymi. Jacek Szklarek pokaże też, jak w domu, na bazie pełnego mleka i śmietanki, przygotować konfiturę z mleka i jak powstaje kremowy, lekko skarmelizowany ser na bazie serwatki. (dodano pozycję programową) 23:40 PRZYSIĘGA S.IV - ODC. 573 (YEMIN) Serial obyczajowy, 41 min, Turcja, 2020 Reżyseria: Ayhan Özen, Serkan Mut Scenariusz: Nazmiye Yilmaz Aktorzy: Özge Yagiz, Gökberk Demirci, Can Verel, Munise Özlem, Berkant Müftüler, Gül Arcan, Ali Dereli, Tugce Ersoy Trwają przygotowania do zaręczyn Tulay i Emira. Tymczasem szantażysta, który ma nagrania kompromitujące Tulay, żąda od niej 500 tysięcy lir tureckich. Wuj Gulperi jedzie z synami do Stambułu, żeby ją odnaleźć. Niejaki Sait dowiedział się, że wystąpiła tam o paszport. Emir odwiedza domek Hasana i zastaje tam Gulperi, która ze strachu rani go w ramię nożyczkami i ucieka. Nie wie, że Yigit zna dziewczynę i nazywa ją Dobrą Wróżką. Tymczasem wraca Hasan i nagle doznaje zawału. Prosi Emira, żeby za wszelką cenę odnalazł Gulperi i nikomu o niej nie wspominał. (YEMIN) (dodano pozycję programową) 01:30 DZIEDZICTWO - ODC. 339 (EMANET) Serial, 42 min, Turcja, 2020 Reżyseria: Ayhan Özen, Serkan Mut Scenariusz: Bsak Yazi Odasi Aktorzy: Halil Ibrahim Ceyhan, Sila Türkoglu, Berat Rüzgar Özkan, Melih Ozkaya Ali zabiera Duygu do domu. Ze względu na awarię prądu Semra i Duygu muszą nocować u Sultan i Alego. Canan nie zamierza się poddać. Kobieta pojawia się pod szkołą Yusufa i odgrywa rolę stęsknionej babci. Gdy Seher po raz kolejny ją ostrzega, Canan niby przypadkiem upuszcza swoją historię choroby. Seher jest wstrząśnięta na wieść o śmiertelnej chorobie Canan. Kobieta z satysfakcją obserwuje jej reakcję, przestrzega też swojego lekarza przed możliwą wizytą Seher. Ali dalej opiekuje się Duygu. Wrodzony upór dziewczyny i jej przyzwyczajenie do radzenia sobie ze wszystkim samodzielnie, doprowadzają do sprzeczki. Semra znów traci kontakt z rzeczywistością i przekonana, że Duygu i Ali to jej siostra i jej mąż, zamyka ich w schowku, żeby się pogodzili. Ziya z wytęsknieniem czeka na matkę. (dodano pozycję programową) 02:20 DZIKIE PSZCZOŁY - ODC. 84 (AGRIES MELISSES) Serial, 45 min, Grecja, 2019 Reżyseria: Lefteris Charitos Scenariusz: Petros Kalkovalis Aktorzy: Maria Kitsou, Elli Tringou Annette nadal poszukuje syna. Nestorasowi udało się namierzyć położną, która przekazała dziecko przybranym rodzicom. Ona sama jest już w podeszłym wieku i chora, ale jej dzieci obiecują pomoc w poszukiwaniach. Fotis, wtyczka Doukasa, robi wszystko, żeby zniechęcić rolników do spółdzielni. Nikiforos wyznaje żonie całą prawdę.