TVP3 Sobota, 21.09.2024 Zmiany z dnia 16.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 13.09.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. PLACKI ZIEMNIACZANE. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o plackach ziemniaczanych. Czy placki ziemniaczane to nasz rodzimy wynalazek? Ponoć tak, choć same ziemniaki przybyły z Peru do Europy w XVI wieku, ale na stoły trafiły dużo później. Pierwsze przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą w Polsce z końca XVIII wieku. Pisali o kartoflach księża, dziejopis Jędrzej Kitowicz i botanik Jan Krzysztof Kluk. Ziemniakom kilka wersów poświęcił nasz wieszcz narodowy Adam Mickiewicz w 1819 roku: A kartofla, w głąb warstwę przekopawszy skrzepłą, Na łonie wielkiej matki potrzebne ma ciepło i owoc z tysiącznego dająca porostu, Wygłodzonych oraczów zachowa od postu. W wydanej we Lwowie w 1842 roku książce Nowy, wyborny i najtańszy kucharz, czyli sposób sporządzania najsmaczniejszych potraw z kartofli, znajdziemy wiele pomysłów na dania z ziemniaka, takich jak rozliczne sałatki z ziemniaków, dodatki z ziemniaków do mięs, różne ziemniaczane ciasta, leguminy, wypieki, kasze i makarony, wyrabianą z ziemniaków wódkę, piwo, wino, a nawet kawę, mydło i świece. Są też placki. Choć my Polacy uważamy placki za naszą narodową specjalność, to znają je także Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie, Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Ci ostatni najchętniej w towarzystwie węgierskiego gulaszu. Szwajcarzy swoje rösti przyrządzają bez jaj i mąki, ale z boczkiem i cebulką. Placki z ziemniaków Latkes, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, podawane na święto światła, czyli Chanukę. Polacy placki ziemniaczane najczęściej jadają ze na słodko ze śmietaną i cukrem lub na słono z cebulą, z sosem gulaszowym, z serem, ze skwarkami. A jak doprawi swoje placki ziemniaczane Karol i jakie przyszykuje do nich dodatki? Proponowane dania: 1/ ziołowe placki ziemniaczane z tatarem z pstrąga łososiowego; 2/ placki z ugotowanych i przetartych ziemniaków i kiszonej kapusty z zapieczonym serem; 3/ ziemniaczane placki na słodko z dodatkiem aromatycznego twarożku i domowej konfitury. (dodano pozycję programową) 10:30 TURYSTYCZNA JAZDA - ODC. 172 AUSTRIA: VILLACH 10 min, Polska, 2024 Autor: Grzegorz Skrzypak, Wojciech Lubiński W tym tygodniu "Turystyczna Jazda" po raz pierwszy odwiedza Austrię! Autorzy programu wybiorą się do alpejskiego regionu Karyntia, a konkretnie do miasta Villach. Poznamy historię tego drugiego co do wielkości miasta regionu, wybierzemy się na szlaki rowerowe, dowiemy się, gdzie można popływać kajakiem z widokiem na Alpy. Wjedziemy także kolejką na szczyt jednego z ośrodków górskich, by z wysokości prawie 2000m podziwiać przepiękne widoki. (dodano pozycję programową) 04:45 ASTRONARIUM - 10/24 (181) - NARODZINY PLANET Magazyn, 23 min, Polska, 2024 Reżyseria: Bogumił Radajewski Scenariusz: Bogumił Radajewski, Krzysztof Czart, Maciej Mikołajewski, Agnieszka Słowikowska Prowadzący: Bogumił Radajewski Lektor: Maciej Gudowski Od drobin pyłu do całych systemów planetarnych. Najnowsze odkrycia gruntownie zmieniły naszą wiedzę o powstawaniu planet. Astronomowie usiłują lepiej zrozumieć proces ich narodzin. W tym programie pokażemy, co może nam to powiedzieć o przeszłości Układu Słonecznego oraz planet krążących wokół innych gwiazd.