TVP3 Sobota, 21.09.2024 Zmiany z dnia 17.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 16.09.2024 (usunięto pozycję programową) 11:25 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 2 SEZON III - LEGENDARNY POLSKI NABIAŁ JAK ODRÓŻNIĆ ORYGINAŁ OD SUROGATU (dodano pozycję programową) 11:25 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 3 SEZON IV - POWIDŁA ŚLIWKOWE Z DOLNEJ WISŁY Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W dzisiejszym odcinku Jacek Szklarek zabierze nas do Strzelec Dolnych leżących w dolinie Dolnej Wisły, gdzie od pokoleń wysmaża się śliwkę węgierkę. W tym śliwkowym zagłębiu od pokoleń smaży się powidła według tradycyjnych receptur. Prowadzący przekona się, jak pracochłonne jest operowanie niezbędnym do tradycyjnej produkcji powideł bocianem i zaserwuje nam pyszne żeberka w powidłach śliwkowych. (dodano pozycję programową) 12:30 KIEDYŚ TO BYŁO... Magazyn, 30 min, Polska, 2024 Audycja publicystyczno - rozrywkowa w formacie infotainment, którą prowadzi dwójka dziennikarzy - mężczyzna z pokolenia w wieku średnim, z bogatym doświadczeniem radiowym i telewizyjnym oraz kobieta z pokolenia milenialsów prowadząca już z sukcesami swoje programy telewizyjne. W studio stylizowanym elementami symbolizującymi czasy sprzed kilkudziesięciu lat prezentują materiały archiwalne z zasobów Telewizji. Materiały pokazują wybrane tematy i wydarzenia, które miały miejsce w tym samym tygodniu co następuje emisja odcinka - kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu. W rozmowie po emisji materiału archiwalnego prowadzący z jednej strony wspominają jak wyglądała Polska i świat w latach, których dotyczył materiał, a z drugiej porównują go z tym, jak w danej dziedzinie wygląda rzeczywistość dziś. (dodano pozycję programową) 05:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - DOBRZE, ZE NIE ZNALAZŁA HIPOPOTAMA Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2021 Wszystko zaczęło się od odnalezienia i uratowania jeża zaklinowanego w przydomowym ogrodzeniu. Później kolczastych przyjaciół wokół Beaty i Tomasza robiło się coraz więcej. Dziś parę łączy nie tylko wzajemne uczucie, ale też potrzeba ratowania małych, nieprzekraczających jednego kilograma wagi istot. W Azylu dla jeży w Solcu Kujawskim obecnie przebywa ich kilkadziesiąt. Przez lata były ich tutaj setki. Poszkodowane w wypadkach samochodowych podczas przebiegania przez ulicę, nieumyślnie podpalone czy potraktowane grabiami przez działkowców. W azylu dostają szansę na nowe życie.