TVP3 Kraków Sobota, 21.09.2024 Zmiany z dnia 02.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 29.08.2024 (dodano pozycję programową) 09:55 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 332 BARLINEK I PYRZYCE Magazyn, 22 min, Polska, 2024 Reżyseria: Ewa Grodzka Scenariusz: Weronika Mliczewska Zdjęcia: Jarosław Wątor, Jacek Banach Prowadzący: Tomasz Bednarek Ponadczasowa seria podróżnicza, wpisująca się w cykl inicjatyw promujących i popularyzujących Polskę w oparciu o jej potencjał historyczny, kulturowy, przyrodniczy i rekreacyjny. Tomasz Bednarek odwiedza najpiękniejsze i najciekawsze miejsca w wielu zakątkach kraju, wędrując nie tylko szlakiem tłumnie odwiedzanym przez turystów, ale docierając również do miejsc, o których wiedzą nieliczni. Zapraszamy do Barlinka w woj. zachodniopomorskim. To rodzinna miejscowość mistrza świata w szachach Emanuela Laskera, a także Europejska Stolica Nordic Walkingu. Zajrzymy także do Pyrzyc, malowniczego miasta otoczonego murami. Pyrzyce są dumne ze swoich obwarowań miejskich - jednych z najlepiej zachowanych w Polsce. (dodano pozycję programową) 11:25 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 2 SEZON III - LEGENDARNY POLSKI NABIAŁ JAK ODRÓŻNIĆ ORYGINAŁ OD SUROGATU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W tym odcinku wybierzemy się na Dolny Śląsk do mleczarni w Międzyborzu, gdzie powstaje wyborny nabiał. Pokażemy, jak powstaje tradycyjny twaróg, masło, kefir, maślanka, jogurt czy śmietany słodkie i ukwaszane. Jacek Szklarek wyjaśni też, jak w prosty sposób odróżnić prawdziwy twaróg i inne produkty nabiałowe od ich namiastek, którym daleko do oryginału. Dzisiaj przecież prawie w ogóle nie produkuje się masła z ukwaszanej śmietanki, zaś maślanka, to najczęściej chude mleko zakwaszone kulturami kwasu mlekowego. Na półkach sklepowych trudno znaleźć twaróg pełnotłusty, który powstawałby na bazie pełnego mleka, a dostępny twaróg tłusty powstaje na bazie mleka o zawartości tłuszczu około 1, 6%. W mleczarni w Międzyborzu rządzą kobiety: Pani Basia Szczerba, która od wielu lat zarządza całą firmą oraz Pani Ewelina Kudła, główny technolog. W programie wraz z Urszulą Czyżak, szefową kuchni z Hotelu Lawendowe Termy pokażemy, jak upiec wyborny sernik, jak przyrządzić proste, letnie sałatki czy mleczne koktajle z owocami sezonowymi. Jacek Szklarek pokaże też, jak w domu, na bazie pełnego mleka i śmietanki, przygotować konfiturę z mleka i jak powstaje kremowy, lekko skarmelizowany ser na bazie serwatki.