TVP3 Poniedziałek, 30.09.2024 Zmiany z dnia 27.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 24.09.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 RĄCZKA GOTUJE Magazyn kulinarny, 27 min, Polska, 2024 Autor: Remigiusz Rączka Tym razem klasyka gatunku - ozory w galarecie, ozory w sosie chrzanowym z puree musztardowym oraz krupnik na ogonie wołowym, czyli najlepsze przepisy tradycyjnej kuchni polskiej w wydaniu Remigiusza Rączki. (dodano pozycję programową) 11:30 EUROPA Z BLISKA 512 Magazyn, 12 min, Polska, 2024 Autor: Elżbieta Biś, Monika Sieradzka Prowadzący: Tomasz Ćwiek 1. Niemcy. Szkoła jazdy dla dzieci na wózkach inwalidzkich. Dzieci na wózkach inwalidzkich muszą pokonywać wiele przeszkód. Trener pomaga im poprzez zabawę uczyć się bezpiecznego poruszania po drodze. 2. Belgia. Techno party także dla seniorów. Domy spokojnej starości dla seniorów często oferują mieszkańcom nieco statyczne zajęcia, takie jak gry planszowe czy kluby książki. Jednak w Belgii opiekunowie zabierają babcie i dziadków na tańce przy muzyce znacznie młodszych pokoleń. 3. Holandia. Za dużo turystów. Około 22 milionów noclegów rocznie: Amsterdam cierpi z powodu mas odwiedzających. Jakich koncepcji szuka miasto, by poradzić sobie z tym problemem? 4. Turcja. Kumpir, czyli pieczony ziemniak po turecku. Kumpir to tradycyjne, tureckie danie. Podstawą jest bardzo duży, pieczony ziemniak z surówkami i sosami. Poznajemy jego tajemnice, udając się do Stambułu. (dodano pozycję programową) 13:15 ROZMOWY NIESYMETRYCZNE Wywiad, 48 min, Polska, 2024 Autor: Dorota Wysocka - Schnepf Cykl wywiadów Doroty Wysockiej-Schnepf, a w nich świat z subiektywnej perspektywy wybitnych osobowości życia publicznego, ludzi, którzy dzięki swojej wiedzy i doświadczeniu kształtują bieg historii. Gość odcinka: Maciej Maleńczuk, wokalista, muzyk, poeta. (usunięto pozycję programową) 02:20 DZIKIE PSZCZOŁY - ODC. 93 (dodano pozycję programową) 02:50 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - SYNEK Z GRUBY Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Konrad Kołakowski, zabrzański historyk wykazuje się no co dzień nietypową pasją. Górnictwo było w jego domu obecne od zawsze. Fedrował jego dziadek i ojciec. On marzył o tym samym, żeby zostać górnikiem. Koleje losu potoczyły się jednak inaczej. Skończył historię i rozpoczął pracę jako przewodnik w Kopalni Guido. Ze swojej pasji jednak nigdy nie zrezygnował, poszerzając swoją wiedzę o górnictwie i przede wszystkim podróżując do czynnych kopalń - do miejsc, które dla większości ludzi są niedostępne. Wycieczki tego typu to nie jest all inclusive. Konrad musiał poznać, czym tak naprawdę jest praca górnika, jak wygląda sam proces wydobycia i jakie niebezpieczeństwa czyhają w kopalni. Odkrył jednak to, co od zawsze było wyłącznie tylko jego marzeniem - piękno podziemnego świata i istotę śląskości.