TVP3 Sobota, 05.10.2024 Zmiany z dnia 28.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 24.09.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. JESIENNA DYNIA. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na jesienne potrawy z dyni. Dynię uprawiono od tysięcy lat w obu Amerykach, a do Europy przybyła dopiero po wyprawach Krzysztofa Kolumba. Szybko się zadomowiła, także w Polsce. Co roku na jesieni różne odmiany dyni można spotkać w sklepach, na bazarach, a także w sezonowych stoiskach położonych przy plantacjach. Co ciekawe, choć uważa się ją za warzywo, to jednak z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Potrawy z dyni od kilku lat stały się jesienią bardzo modne. Niegdyś kojarzyły się przede wszystkim z niezbyt smacznymi przetworami w occie. Dziś w sezonie restauracje serwują zupy z dyni, pierogi z dynią, sałatki z dyni i wiele innych dań. Nasz kucharz pokazywał widzom różne odmiany dyni, poczynając od zwykłej, poprzez dynię piżmową czy dynię hokkaido. Tym razem sięgnie po potężną dynię neapolitańską, znaną także jako "lunga di Napoli". Ta duża, ciemnozielona dynia waży przeciętnie około 15 kilogramów, ma zwarty pozbawiony pestek miąższ. Zapewne z uwagi na rozmiary nie jest zbyt popularna, ale jest bardzo smaczna. Karol Okrasa pokaże jak z jednej dyni przygotować trzy niezwykle ciekawe dania. 1/ Zupa z dyni z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami; 2/ "Konfitowane", czyli gotowane w niskiej temperaturze nogi z gęsi podane z konfiturą z dyni i gruszki; 3/ Sałatka z upieczonej w ognisku dyni, cykorii i orzeszków pistacjowych. (dodano pozycję programową) 07:00 PRZYRODNIK NA TROPIE - /29/ - SÓJKA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Scenariusz: Łukasz Bożycki Prowadzący: Łukasz Bożycki Program przyrodniczy, w którym prowadzący, Łukasz Bożycki, porusza różne aspekty życia zwierząt w kontekście ich wzajemnych powiązań i oddziaływań. Młody biolog, jednocześnie uznany międzynarodowy fotograf przyrody, podpatruje z kamerą w naturalnym środowisku wybrane gatunki rodzimej fauny, a swoje spostrzeżenia oprawia lekkim i przystępnym komentarzem. Projekt znakomicie propaguje wiedzę o polskiej przyrodzie, uzupełniając ją o zupełnie nieznane, zaskakujące często wątki relacji między zwierzętami. Są bardzo inteligentne, gadatliwe i sprytne. I wcale nie wybierają się za morze. O sójkach, ale nie tylko, bo i o krukach, myszołowach i ich powiązaniach w przyrodzie, opowie znający ptasie zwyczaje "Przyrodnik na tropie". (dodano pozycję programową) 09:55 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 230 OPACTWO CYSTERSÓW W LĄDZIE Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Adam Molak Scenariusz: Weronika Mliczewska Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor W czasie kolejnej podróży odwiedzamy zabytkowy pocysterski Zespół Klasztorny w Lądzie. Jego historia sięga XIII wieku. Klasztor spełniał wszystkie wymogi stawiane przez cysterską regułę - był położony w miejscu nizinnym, zasobnym w wodę, z dala od ludzkich osiedli. Zbudowano go na planie czworoboku z przyległymi krużgankami, był prosty i surowy. Dziś kompleks zniewala swoją tajemniczością oraz prostotą połączoną z ozdobnym barokiem. To miejsce kontrastów, które przyciągają, intrygują i nie przestają zadziwiać. (dodano pozycję programową) 11:25 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 5 SEZON IV - WIELKOPOLSKIE ZIEMNIAKI Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W tym odcinku Jacek Szklarek zabierze nas w sentymentalną podróż na... wykopki! Ziemniak towarzyszy nam w kuchni tak często, że uznaliśmy go za bardzo zwyczajny dodatek. Nasi bohaterowie przekonają nas, że jesteśmy w błędzie, a prosty ziemniak może być slow. (dodano pozycję programową) 14:30 DLA NIESŁYSZĄCYCH - DOBRE HISTORIE - SAMODZIELNA MAMA Magazyn, 23 min, Polska, 2024 Autor: Małgorzata Castro Reżyseria: Grzegorz Sadurski Prowadzący: Franciszek Cofta, Dominika Szczawińska Dla dzieci szuka się przede wszystkim pełnych rodzin, składających się z mamy i taty. Nie oznacza to jednak, że adopcja przez osobę samotną nie jest możliwa. O wyzwaniach stojących przed osobami samodzielnymi, które chcą stworzyć rodzinę zastępczą lub adopcyjną porozmawiamy w mobilnym studiu Dobrych Historii, które stanęło w Diecezjalnym Ośrodku Adopcyjnym w Sosnowcu. (dodano pozycję programową) 15:20 NIEZWYKŁE MIEJSCA - TEATR KAMIENICA - HISTORIA Cykl reportaży, 5 min, Polska, 2023 Krótkie reportaże prezentujące niezwykłe miejsca w Polsce. Miejsca znane i mniej znane, często zapomniane i takie, które nie są niedostępne dla wszystkich. Miejsca skrywające wiele tajemnic, owiane legendą, miejsca o bogatej historii. W tym odcinku: Teatr Kamienica. (usunięto pozycję programową) 02:20 DZIKIE PSZCZOŁY (dodano pozycję programową) 05:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - PODZIEMNE POMARAŃCZE Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Wcale nie w tak zamierzchłej przeszłości każdy mógł się pochwalić, że był na wykopkach. Wstawało się wcześnie, jechało gdzieś autobusem albo rozklekotanym starem i potem przez cały dzień pomagało w wybieraniu ziemniaków z pól. Najczęściej był to początek września, szkoła dopiero co zaczynała nowy rok, a tu jeden wolny dzień i przygoda. Wracał potem człowiek po takich wykopkach do domu. Brudny, zmęczony, ale zadowolony. Ktokolwiek tego zasmakował, ten już nigdy nie zapomni. Podobnie jak zapachu palonych potem kłączy od ziemniaków. Kiedy nad polami zaczynał unosić się dym, to był znak, że wykopki mają się ku końcowi.