TVP HD Sobota, 05.10.2024 Zmiany z dnia 16.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 03.09.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KURCZAK W TRZECH ODSŁONACH Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa weźmie na swój kulinarny warsztat pospolitego, wydawałoby się, kurczaka. Dziś jego delikatne i smaczne mięso towarzyszy nam w przeróżnych potrawach przez cały rok. A przecież przez całe wieki pieczone kurczęta były przysmakiem możnych, w dodatku jedzone były wyłącznie na wiosnę. Bo tylko wtedy dostępne były młode ptaki. W pozostałych porach roku tylko najzamożniejsi mieli na stołach kosztowny, bo starannie tuczony, kastrowany drób, czyli kapłony i pulardy. Ich wielkim miłośnikiem był na przykład nasz król Jan III Sobieski. W dzisiejszych czasach mięso z kurczaka stało się powszechnie dostępne. Dodatkowo przez ostatnie lata jakość tego mięsa bardzo wzrosła. Głównie dzięki obecności Polski w Unii Europejskiej oraz bardzo dużemu rozwojowi branży hodowlanej. Teraz mamy dostęp do świeżego i wysokiej jakości mięsa o wiadomym pochodzeniu. Karol pokaże widzom z jakich elementów kulinarnych składa tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części, jak przygotować dobry wywar na mięsie z kurczaka i jak do trzech niezwykłych potraw wykorzystać całą tuszkę. Propozycje dań: 1/ Cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem; 2/ Szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami; 3/ Mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie. (dodano pozycję programową) 09:15 LOKALSI - ODC. 7 MAMA KRYSIA Serial dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Wojciech Klimala Serial dokumentalny LOKALSI podejmuje temat społeczności lokalnych. Pokazuje ludzi, którzy potrafią dla swoich "małych ojczyzn" działać, poświęcać się i oddolnie je zmieniać po to, by wszystkim żyło się lepiej. To osoby pochodzące z małych miasteczek i wsi, które tworzą, działają i na co dzień podejmują ryzyko, by zmienić rodzinne domy i ich okolice, a przede wszystkim uszczęśliwić sąsiadów. To często drobne inicjatywy, ale bardzo potrzebne. W programie pokazujemy także problem migracji młodych ludzi do dużych miast. Jednak obserwujemy to społeczne zjawisko nie z perspektywy osób migrujących, lecz osób, które postanowiły zostać w swoich małych miejscowościach, a także tych, którzy wyjechali w Świat i następnie postanowili wrócić w rodzinne strony. Bohaterami odcinków są ludzie zwykli - niezwykli. Osoby, które poprzez swoją pasję, upór i wizjonerstwo wpływają na otaczającą ich prowincjonalną społeczność. Czym kierują się tytułowi Lokalsi w kwestii swych życiowych wyborów? Dlaczego postanowili zostać lub wyjechać by wraz z zebranym doświadczeniem wrócić do domu"? Jak postrzegają zjawisko migracji młodych pokoleń? Co kochają i w co wierzą? Te i wiele innych ważnych pytań stawiamy bohaterom serialu, by wraz z widzem móc zrozumieć postawę obydwu stron. Jeden odcinek jeden bohater. 25 minutowa opowieść to jedno miejsce na mapie Polski, o której wiedzą nieliczni lub tylko ci, którzy są związani z regionem. Z każdą osobistą historią, odkrywamy niezwykłe kulisy miejsc, w których żyją bohaterowie. Ich niecodzienne pasje, tradycje, zwyczaje czy rytuały. Zaglądamy pod strzechy domów artystów, przedsiębiorców, rolników czy wolnoduchów. W serii pokazujemy to, co wedle przysłowia cudze chwalicie, swojego nie znacie" mocno zakorzeniło się w naszej mentalności. Dziś marzymy o dalekich podróżach: Tajlandia, Ameryka Łacińska, USA, Dubaj a skarby i egzotyka to często kultura Wschodniej Polski, góralszczyzna, Śląsk, język kaszubski i wiele, wiele innych wspaniałych zjawisk kulturowych nieraz pomijanych przez mainstream. Odkrywamy Polskę na nowo. Pokazujemy zjawiska, kulturę, tradycję poprzez prywatne historie bohaterów serii. Pasjonatów, którzy swym entuzjazmem zarażają i nie pozwalają przejść obok siebie, swojego domu, obojętnie. W serii stawiamy na koloryt! Samych bohaterów - ich codziennych postaw - jak i koloryt miejsc, które odwiedzimy. Koloryt traktowany dosłownie jak i w przenośni. Lokalsi są pewnego rodzaju portretem humanistycznym, dalekim od epatowania problemami, szarą rzeczywistością czy patologią. Seria ma pokazać z miłością to, co prowincja ma nam do zaoferowania najpiękniejszego, aby nasza dokumentalna praca inspirowała do świadomego, lokalnego patriotyzmu. Serial dokumentalny dla TVP DOKUMENT w reżyserii Wojciecha Klimali. (dodano pozycję programową) 11:00 OPOWIEŚĆ O KOTACH - ODC. 3 SUPERKOTY (THE STORY OF CATS EP3 SUPER CATS) Cykl dokumentalny, 52 min, Wielka Brytania, 2016 Reżyseria: Anwar Mamon Trzyodcinkowa mini - seria dokumentalna o kotach. Uważa się, że koty domowe, trzy razy przewyższają liczbę psów, są najpopularniejszymi zwierzętami domowymi na świecie. W przeciwieństwie do psów, nasi koci przyjaciele nie są w pełni udomowieni, mieszkają z nami przez stosunkowo krótki czas i nadal mają wiele reakcji, odruchów i cech swoich dzikich kuzynów. Od tygrysa po pręgowanego kota, ta oszałamiająca trzyczęściowa seria opowiada historię kotów. Obecnie istnieje 37 różnych gatunków kotów, które występują w niesamowitej różnorodności kolorów, kształtów i rozmiarów. Prześledzimy epicką, podróż kotów od dżungli Azji Południowo - Wschodniej po afrykańską sawannę i ostatecznie do naszych domów. Nakręcony we wspaniałym stylu, przy użyciu najnowszej technologii, poznamy, jak powstały koty i co czyni je tak wyjątkową i odnoszącą sukcesy rodziną drapieżników. Odc. 3 - "Superkoty". Koty. Niczego nie lubią bardziej, niż grzania się przy ogniu płonącym w kominku. Koty odczuwają ciepło inaczej niż my. Mają mniej receptorów i nie reagują na wysokie temperatury tak jak ludzie. My czujemy dyskomfort cieplny przy około czterdziestu czterech stopniach Celsjusza. Dla kotów ta granica wynosi 50 stopni. Z przyjemnością grzeją się więc przy ogniu nawet wtedy, gdy dla nas jest już o wiele za gorąco. Koty pragną ciepła. I nie znoszą zimna. Czy aby na pewno? W amerykańskich Górach Skalistych temperatury spadają zimą do minus czterdziestu stopni. Jest tam dużo zimniej niż przy rozgrzanym kominku, ale pewien dziki kot mieszka tam przez cały rok. Ryś kanadyjski. (dodano pozycję programową) 13:05 KORONA GÓR POLSKI - ODC. 9 SEZON II, SKOPIEC Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Cykliczny program mikroturystyczny poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Chcemy zachęcać do aktywnego wypoczynku, w miejscach, które naszym zdaniem, nie zostały dotychczas należycie wypromowane. Celem programu jest namówienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakątków w polskich górach, które pozostają w cieniu obleganych przez turystów Kasprowego Wierchu czy Gubałówki. Pokażemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale także historie i kulturę tych miejsc, oraz ludzi, którzy są symbolami regionu. Mikroturystyka staje się jednym z turystycznych kierunków rozwoju, który wydaje się, przez co najmniej kilka lat będzie preferowanym przez Polaków spędzaniem wolnego czasu. Chcemy wyjść tym zjawiskom na przeciw. tym razem wraz z Martą Manowską wchodzimy na Skopiec. Skopiec - szczyt w Górach Kaczawskich, w południowo - zachodniej Polsce, w Sudetach Zachodnich. (usunięto pozycję programową) 18:00 ROLNIK SZUKA ŻONY SERIA 11 - /4/ (dodano pozycję programową) 18:00 ROLNIK SZUKA ŻONY SERIA 11 - /3/ Reality show, 50 min, Polska, 2024 Reżyseria: Grzegorz Krawiec, Konrad Smuga Prowadzący: Marta Manowska "Rolnik szuka żony" to program o prawdziwych ludziach, ich życiu i miłości rodzącej się w pięknych okolicznościach przyrody. W programie biorą udział rolnicy i rolniczki, którym do szczęścia brakuje tylko jednego - ukochanej osoby. Kandydaci, którzy pragną związać się z bohaterami programu, piszą do nich listy, w których opowiadają o sobie - swoich pragnieniach, swoim życiu, wartościach, jakimi się kierują. Niektórzy załączają do listu upominek, inni nagrywają film. Rolnicy mogą osobiście spotkać się z dziesięcioma osobami. Ostatecznie trójka z nich otrzymuje zaproszenie na gospodarstwo, gdzie ma okazję poznać uroki wiejskiego życia i towarzyszyć bohaterowi w codziennych obowiązkach. Ostatniego dnia pobytu na gospodarstwach rolnicy i rolniczki dokonują wyboru - informują, z kim chcą się dalej widywać i próbować stworzyć poważną relację. Następnie odwiedzają wybranka w jego rodzinnej miejscowości, często w domu, gdzie poznają najbliższą rodzinę. Po jakimś czasie zabieramy naszą parę na romantyczną randkę i po dwóch miesiącach bez kamer spotykamy się na finale. Program prowadzi Marta Manowska. Rolnicy i rolniczki dokonują wyboru kandydatów, których chcą zaprosić do wspólnej zabawy. Jest to tylko pretekst do tego, żeby odnaleźć się w nowej sytuacji, zbliżyć do siebie i dowiedzieć się, które relacje mają największy potencjał. Oczywiście jest to także okazja, by zabłysnąć intelektem, kreatywnością. Każde słowo i gest mają tu znaczenie. Po aktywności rolnicy wybierają po trzy osoby, które zaproszą do swojego domu, aby pokazać im realia życia na wsi i przekonać się, czy z którąś z tych osób uda im się stworzyć coś poważnego. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 19:00 RANCZO S.V - ODC. 57 (SERIA V, ODC. 5) - CZŁOWIEK Z RIO Serial obyczajowy TVP, 45 min, Polska, 2011 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Arkadiusz Nader, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Były wójt, obecnie właściciel apteki, Paweł Kozioł, nabywa po wyjątkowo korzystnej cenie dużą partię olejku goździkowego Okazuje się jednak, że termin przydatności specyfiku zaraz się kończy, a prowadzący aptekę magister nie zgadza się go sfałszować. W tej sytuacji Czerepach postanawia udowodnić, że farmaceutyka potrafi kreować potrzeby ludności. Z wielu zastosowań olejku skupia się na odstraszaniu meszek. W tym czasie do wsi przybywa kontrola z Regionalnej Izby Obrachunkowej, prawdziwy bicz boży na każde władze gminy, niezależnie od stopnia uczciwości. Sam naczelnik uważa, że nie ma gmin czystych, najwyżej źle skontrolowane. Następnego dnia gmina zostaje oklejona plakatami informującymi o wyjątkowo silnej pladze meszek, zagrażającej zdrowiu i życiu ludności. Krążą plotki o pierwszych ofiarach. Czerepach przez megafon informuje o ograniczeniu sprzedaży olejku do dwóch butelek na głowę. Apteka przeżywa szturm przerażonych ludzi. Panice ulega także kontroler z RIO, który kocha swoją pracę, ale nie aż tak, żeby narażać życie. Kontroler wyjeżdża, a Lucy, która chce już ogłosić stan klęski żywiołowej, sprawdza u doktora Wezóła, że żadnych ofiar meszek nie ma, a cale zamieszanie jest tylko trickiem reklamowym. (dodano pozycję programową) 03:45 PIĘKNIE PRZYPRAWIONA - SEZON II ODC. 6 /12 POZIOM CUKRU WE KRWI A SMACZNE MENU Magazyn kulinarny, 13 min, Polska, 2021 Reżyseria: Katarzyna Vanevska Scenariusz: Agnieszka Mielczarek, Katarzyna Vanevska Prowadzący: Agnieszka Mielczarek Program, który tworzymy ma być ciekawym i wyważonym połączeniem formatu kulinarnego i urodowo doradczego. Nasze widzki to kobiety świadomie podejmujące decyzje dot. diety swojej i swojej rodziny, jednocześnie otwarte są na poszukiwania nowym pomysłów, które mogą wypróbować samodzielnie i które przełożą się nie tylko na kwestię smaku, ale także sferę zdrowia i urody. (dodano pozycję programową) 04:10 PIĘKNIE PRZYPRAWIONA - SEZON I ODC. 2/12 PŁASKI BRZUCH Magazyn kulinarny, 11 min, Polska, 2021 Reżyseria: Katarzyna Vanevska Scenariusz: Agnieszka Mielczarek, Katarzyna Vanevska Prowadzący: Agnieszka Mielczarek Program, który tworzymy ma być ciekawym i wyważonym połączeniem formatu kulinarnego i urodowo doradczego. Nasze widzki to kobiety świadomie podejmujące decyzje dot. diety swojej i swojej rodziny, jednocześnie otwarte są na poszukiwania nowym pomysłów, które mogą wypróbować samodzielnie i które przełożą się nie tylko na kwestię smaku, ale także sferę zdrowia i urody. Płaski brzuch to marzenie wielu kobiet, chcemy czuć się pięknie w ulubionych ubraniach, ale przede wszystkim chcemy być zdrowe. A tajemnica naszej odporności i smukłej talii tkwi m.in. w jelitach. O tym, jak wielkie znaczenie ma zgromadzona w nich flora bakteryjna, jak wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi i odporności dowiemy się w tym odcinku Pięknie Przyprawionej. Sprytny sposób na wiosenne porządki w jelitach zapewni nam przepis na aromatyczną jaglankę z jabłkiem i jagodami. (dodano pozycję programową) 04:30 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 203 JEDLINA ZDRÓJ Magazyn, 22 min, Polska, 2020 Reżyseria: Adam Molak Scenariusz: Aleksandra Filipowicz Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Ponadczasowa seria podróżnicza, wpisująca się w cykl inicjatyw promujących i popularyzujących Polskę w oparciu o jej potencjał historyczny, kulturowy, przyrodniczy i rekreacyjny. Tomasz Bednarek odwiedza najpiękniejsze i najciekawsze miejsca w wielu zakątkach kraju, wędrując nie tylko szlakiem tłumnie odwiedzanym przez turystów, ale docierając również do miejsc, o których wiedzą nieliczni. Jedlina - Zdrój położona jest w malowniczej dolinie. Jako osada znana była już w XII wieku. Jej nazwa wywodzi się od rosnących tu wówczas wspaniałych lasów jodłowych. Tutejsze widoki, spokój i mikroklimat sprawiają, że miasto ma wyjątkowy, turystyczno - uzdrowiskowy charakter. Wizyta tu jest też prawdziwą gratką dla miłośników historii II wojny światowej. Pobyt w Jedlinie - Zdroju warto rozpocząć od zwiedzania Pałacu Jedlinka. Obiekt ten został wybudowany na początku XVII wieku jako barokowy dwór, a w XVIII wieku przebudowano go w stylu klasycystycznym. Z miejscem do dziś związane są liczne tajemnice.