TVP HD Sobota, 05.10.2024 Zmiany z dnia 27.09.2024 w stosunku do raportu z dnia 16.09.2024 (dodano pozycję programową) 07:30 NA TROPIE PRZYPRAW. PIKANTNIE I SŁODKO. - GORCZYCA 22 min, Polska, 2022 Blok kulturalno - kulinarny opowiadający historie, anegdoty związane z przyprawami. Ciekawa narracja prowadzących połączona z przygotowaniem potraw z przyprawami. (usunięto pozycję programową) 08:05 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (2) (zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KURCZAK W TRZECH ODSŁONACH Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku Karol Okrasa weźmie na swój kulinarny warsztat pospolitego, wydawałoby się, kurczaka. Dziś jego delikatne i smaczne mięso towarzyszy nam w przeróżnych potrawach przez cały rok. A przecież przez całe wieki pieczone kurczęta były przysmakiem możnych, w dodatku jedzone były wyłącznie na wiosnę. Bo tylko wtedy dostępne były młode ptaki. W pozostałych porach roku tylko najzamożniejsi mieli na stołach kosztowny, bo starannie tuczony, kastrowany drób, czyli kapłony i pulardy. Ich wielkim miłośnikiem był na przykład nasz król Jan III Sobieski. W dzisiejszych czasach mięso z kurczaka stało się powszechnie dostępne. Dodatkowo przez ostatnie lata jakość tego mięsa bardzo wzrosła. Głownie dzięki obecności Polski w Unii Europejskiej oraz bardzo dużemu rozwojowi branży hodowlanej. Teraz mamy dostęp do świeżego i wysokiej jakości mięsa o wiadomym pochodzeniu. Karol pokaże widzom, z jakich elementów kulinarnych składa się tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części, jak przygotować dobry wywar na mięsie z kurczaka i jak do trzech niezwykłych potraw wykorzystać całą tuszkę. Pierwszą propozycją Karola będzie cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem. Druga to szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami. A trzecia to mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - OBIAD Z RESZTEK Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprasza widzów na obiad z resztek. Współczesne czasy przyniosły nam, obok dostępu do relatywnie niedrogich, pochodzących często z najodleglejszych zakątków świata produktów spożywczych, także niepokojące zjawisko powszechnego marnowania żywności. Choć jeszcze w wielu zakątkach świata panuje głód, to w bogatej Europie co roku ląduje w śmietnikach około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na głowę mieszkańca. W Polsce jest niewiele lepiej. Dla naszych przodków jedzenie było najwyższym dobrem. Choć nasze babcie nie znały modnego obecnie pojęcia "zero waste" czyli "zero odpadów", to doskonale wiedziały, że kuchni nic się nie może zmarnować. Dlatego Karol do przygotowania swoich potraw wykorzysta pozostałości z wcześniejszych obiadów. Bardzo często różne, jeszcze całkiem dobre resztki mięsa z upieczonego bądź ugotowanego drobiu czy sos od pieczenia, a także elementy lądują w śmietniku. Tymczasem można nie tylko zaoszczędzić, ale jeszcze przyrządzić z nich coś naprawdę dobrego i wartościowego. W dzisiejszych czasach takie podejście jest ważne - mamy tylko jedną planetę i musimy o nią dbać. Wpisuje się to w tak ważną ostatnio koncepcję zrównoważonego rozwoju. A jak będzie wyglądał obiad z resztek w wykonaniu naszego kucharza? Propozycje dań: 1/ Resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem; 2/ Pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki; 3/ Kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 18:00 ROLNIK SZUKA ŻONY SERIA 11 - /3/ Reality show, 50 min, Polska, 2024 Reżyseria: Grzegorz Krawiec, Konrad Smuga Prowadzący: Marta Manowska "Rolnik szuka żony" to program o prawdziwych ludziach, ich życiu i miłości rodzącej się w pięknych okolicznościach przyrody. W programie biorą udział rolnicy i rolniczki, którym do szczęścia brakuje tylko jednego - ukochanej osoby. Kandydaci, którzy pragną związać się z bohaterami programu, piszą do nich listy, w których opowiadają o sobie - swoich pragnieniach, swoim życiu, wartościach, jakimi się kierują. Niektórzy załączają do listu upominek, inni nagrywają film. Rolnicy mogą osobiście spotkać się z dziesięcioma osobami. Ostatecznie trójka z nich otrzymuje zaproszenie na gospodarstwo, gdzie ma okazję poznać uroki wiejskiego życia i towarzyszyć bohaterowi w codziennych obowiązkach. Ostatniego dnia pobytu na gospodarstwach rolnicy i rolniczki dokonują wyboru - informują, z kim chcą się dalej widywać i próbować stworzyć poważną relację. Następnie odwiedzają wybranka w jego rodzinnej miejscowości, często w domu, gdzie poznają najbliższą rodzinę. Po jakimś czasie zabieramy naszą parę na romantyczną randkę i po dwóch miesiącach bez kamer spotykamy się na finale. Program prowadzi Marta Manowska. Rolnicy i rolniczki dokonują wyboru kandydatów, których chcą zaprosić do wspólnej zabawy. Jest to tylko pretekst do tego, żeby odnaleźć się w nowej sytuacji, zbliżyć do siebie i dowiedzieć się, które relacje mają największy potencjał. Oczywiście jest to także okazja, by zabłysnąć intelektem, kreatywnością. Każde słowo i gest mają tu znaczenie. Po aktywności rolnicy wybierają po trzy osoby, które zaproszą do swojego domu, aby pokazać im realia życia na wsi i przekonać się, czy z którąś z tych osób uda im się stworzyć coś poważnego.