TVP3 Kraków Sobota, 05.10.2024 06:00 POŻYTECZNI.PL Magazyn, 23 min, Polska, 2024 Scenariusz: Ewa Szprynger Prowadzący: Joanna Bator Magazyn reporterski, opisujący działalność organizacji pożytku publicznego i formy aktywności obywatelskiej. Pokazujemy energię i kreatywność ludzi, którzy sami postanowili zmienić i wzbogacić rzeczywistość wokół siebie i pomóc sobie i innym w rozwiązywaniu problemów, które wydawały się nie do pokonania. Sami siebie nazywają "ulicznikami", choć poważni publicyści wolą termin "społecznicy ulicy". W gruncie rzeczy chodzi o nazwanie fenomenu publicznego, z którym mieliśmy do czynienia od grudnia 2015 roku aż do października 2023. Mowa o masowych protestach czy marszach milczenia, które były reakcją znacznej części społeczeństwa na łamanie Konstytucji oraz zmiany, które wprowadzano wówczas w Polsce. Bohaterami zbiorowymi tego wydania będą twórcy Fundacji Aktywnej Demokracji i Akcji Demokracja. 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. JESIENNA DYNIA. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na jesienne potrawy z dyni. Dynię uprawiono od tysięcy lat w obu Amerykach, a do Europy przybyła dopiero po wyprawach Krzysztofa Kolumba. Szybko się zadomowiła, także w Polsce. Co roku na jesieni różne odmiany dyni można spotkać w sklepach, na bazarach, a także w sezonowych stoiskach położonych przy plantacjach. Co ciekawe, choć uważa się ją za warzywo, to jednak z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Potrawy z dyni od kilku lat stały się jesienią bardzo modne. Niegdyś kojarzyły się przede wszystkim z niezbyt smacznymi przetworami w occie. Dziś w sezonie restauracje serwują zupy z dyni, pierogi z dynią, sałatki z dyni i wiele innych dań. Nasz kucharz pokazywał widzom różne odmiany dyni, poczynając od zwykłej, poprzez dynię piżmową czy dynię hokkaido. Tym razem sięgnie po potężną dynię neapolitańską, znaną także jako "lunga di Napoli". Ta duża, ciemnozielona dynia waży przeciętnie około 15 kilogramów, ma zwarty pozbawiony pestek miąższ. Zapewne z uwagi na rozmiary nie jest zbyt popularna, ale jest bardzo smaczna. Karol Okrasa pokaże jak z jednej dyni przygotować trzy niezwykle ciekawe dania. 1/ Zupa z dyni z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami; 2/ "Konfitowane", czyli gotowane w niskiej temperaturze nogi z gęsi podane z konfiturą z dyni i gruszki; 3/ Sałatka z upieczonej w ognisku dyni, cykorii i orzeszków pistacjowych. 07:00 PRZYRODNIK NA TROPIE - /29/ - SÓJKA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Scenariusz: Łukasz Bożycki Prowadzący: Łukasz Bożycki Program przyrodniczy, w którym prowadzący, Łukasz Bożycki, porusza różne aspekty życia zwierząt w kontekście ich wzajemnych powiązań i oddziaływań. Młody biolog, jednocześnie uznany międzynarodowy fotograf przyrody, podpatruje z kamerą w naturalnym środowisku wybrane gatunki rodzimej fauny, a swoje spostrzeżenia oprawia lekkim i przystępnym komentarzem. Projekt znakomicie propaguje wiedzę o polskiej przyrodzie, uzupełniając ją o zupełnie nieznane, zaskakujące często wątki relacji między zwierzętami. Są bardzo inteligentne, gadatliwe i sprytne. I wcale nie wybierają się za morze. O sójkach, ale nie tylko, bo i o krukach, myszołowach i ich powiązaniach w przyrodzie, opowie znający ptasie zwyczaje "Przyrodnik na tropie". 09:20 NA RATUNEK OGRODOM - ODC. 9 SEZON II Reality show, 24 min, Polska, 2023 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Michał Kołłb - Sielecki Prowadzący: Katarzyna Cichocka Polacy kochają ogrody, ale nie zawsze potrafią o nie zadbać. Na szczęście marzenia się spełniają. Trzeba im tylko pomóc. W naszym programie, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w ciągu zaledwie trzech dni zaniedbane ogrody i balkony zmieniają się nie do poznania. I to w ramach ograniczonego i z góry określonego budżetu. Na ratunek polskim ogrodom, razem ze swoją ekipą, wyrusza doświadczona architektka krajobrazu, Katarzyna Cichocka, która od 15 lat z pasją realizuje swoje oryginalne projekty w całej Polsce. Sama uwielbia otaczać się zielenią i kocha naturę. Tak jak nowe wyzwania i dlatego z wielkim entuzjazmem i całym bagażem kreatywnych pomysłów, udaje się w swoją nową misję. W tym odcinku - Kaja i Michał Zabłoccy chcą stworzyć na warszawskiej Ochocie prawdziwie toskański ogród. Oboje kochają Włochy i wszystko, co z nimi związane: historię, kulturę, kuchnię, a nawet ogrody! Kaja i Michał są małżeństwem z pięcioletnim stażem. Mieszkają na parterze w bloku, do mieszkania przylega ogródek. Nie wiedzą, jak go zagospodarować. Mają dwa koty. Chcieliby mieć ogród we włoskim stylu, jednak nie mają pojęcia, jak to zrobić. Chcieliby wymienić kafle na takie nawiązujące do regionu Toskanii, chcieliby, by było tam miejsce do wypoczynku i siedzenia. Michał bardzo lubi grillować na swoim grillu gazowym. Chcieliby mieć również schowek na narzędzia. Twierdzą, że zacieniony ogród sprawia im trudności w wyhodowaniu roślin. 09:55 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 230 OPACTWO CYSTERSÓW W LĄDZIE Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Adam Molak Scenariusz: Weronika Mliczewska Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor W czasie kolejnej podróży odwiedzamy zabytkowy pocysterski Zespół Klasztorny w Lądzie. Jego historia sięga XIII wieku. Klasztor spełniał wszystkie wymogi stawiane przez cysterską regułę - był położony w miejscu nizinnym, zasobnym w wodę, z dala od ludzkich osiedli. Zbudowano go na planie czworoboku z przyległymi krużgankami, był prosty i surowy. Dziś kompleks zniewala swoją tajemniczością oraz prostotą połączoną z ozdobnym barokiem. To miejsce kontrastów, które przyciągają, intrygują i nie przestają zadziwiać. 10:30 TURYSTYCZNA JAZDA - ODC. 158 SŁOWACJA: PÓŁNOCNY SPISZ I PIENINY - ZIMA 10 min, Polska, 2023 Autor: Grzegorz Skrzypak, Wojciech Lubiński W tym tygodniu Turystyczna Jazda będzie po słowackiej stronie Pienin. Autorzy programu sprawdzą, jakie panują tam warunki do uprawiania sportu i turystyki górskiej w sezonie zimowym. Będzie także... zimowa podróż pociągiem. 11:25 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 5 SEZON IV - WIELKOPOLSKIE ZIEMNIAKI Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W tym odcinku Jacek Szklarek zabierze nas w sentymentalną podróż na... wykopki! Ziemniak towarzyszy nam w kuchni tak często, że uznaliśmy go za bardzo zwyczajny dodatek. Nasi bohaterowie przekonają nas, że jesteśmy w błędzie, a prosty ziemniak może być slow. 14:30 DLA NIESŁYSZĄCYCH - DOBRE HISTORIE - SAMODZIELNA MAMA Magazyn, 23 min, Polska, 2024 Autor: Małgorzata Castro Reżyseria: Grzegorz Sadurski Prowadzący: Franciszek Cofta, Dominika Szczawińska Dla dzieci szuka się przede wszystkim pełnych rodzin, składających się z mamy i taty. Nie oznacza to jednak, że adopcja przez osobę samotną nie jest możliwa. O wyzwaniach stojących przed osobami samodzielnymi, które chcą stworzyć rodzinę zastępczą lub adopcyjną porozmawiamy w mobilnym studiu Dobrych Historii, które stanęło w Diecezjalnym Ośrodku Adopcyjnym w Sosnowcu. 15:20 NIEZWYKŁE MIEJSCA - TEATR KAMIENICA - HISTORIA Cykl reportaży, 5 min, Polska, 2023 Krótkie reportaże prezentujące niezwykłe miejsca w Polsce. Miejsca znane i mniej znane, często zapomniane i takie, które nie są niedostępne dla wszystkich. Miejsca skrywające wiele tajemnic, owiane legendą, miejsca o bogatej historii. W tym odcinku: Teatr Kamienica. 15:30 WŁADYSŁAW HR. ZAMOYSKI. PAN Z WIELKOPOLSKI. WŁADCA TATR Film dokumentalny, 61 min, Polska, 2012 Reżyseria: Janusz Sidor Scenariusz: Janusz Sidor Lektor: Janusz Sidor Zdjęcia: Mirosław Basaj Film oparty na dokumentach, rzeczywistych śladach życia Władysława hr. Zamoyskiego. Prezentuje biografię i wybrane wątki dzieła bohatera. Z filmu tego można dowiedzieć się, że to, co zwyczajnie myślimy sobie dziś o Zakopanem, o polskich Tatrach, to dzieło konkretnego człowieka oraz, że bez jego poświęcenia, z pewnością i Tatry, i Zakopane, możliwe też, że i Kórnik, jako zamek muzeum z wielką biblioteką, wyglądałyby inaczej, a może w ogóle już by ich nie było lub byłyby gdzie indziej, w innym kraju, w innym miejscu, zaginione, nie nasze, jak wiele skarbów przeszłości Polski. 16:31 TURYSTYCZNA JAZDA - DRUSKIENIKI: LATO 2024 10 min, Polska, 2024 Autor: Grzegorz Skrzypak, Wojciech Lubiński W tym tygodniu Turystyczna Jazda ponownie odwiedza Litwę. Tym razem autorzy programu sprawdzą, co dzieje się latem w malowniczo położonym nad Niemnem uzdrowisku Druskieniki. Wyruszą rowerami po tamtejszych ścieżkach, a następnie udadzą się w rejs statkiem po Niemnie. 16:41 WODNA ODYSEJA Reportaż, 5 min, Polska, 2024 Autor: Paulina Ibek Dzisiejsze zarządzanie gospodarką wodną jest trudnym i złożonym procesem. Dotyka wielu obszarów. Wymaga działań spójnych i kompleksowych. Szczególnie z uwagi na zmiany klimatyczne z którymi w ostatnich latach mamy do czynienia. Dbaniem o prawidłową gospodarkę wodną zajmuje się Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie. W jego strukturze znajduje się jedenaście Regionalnych zarządów gospodarki wodnej. Jednym z nich jest Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Krakowie, który administruje ponad 47 000 kilometrów różnego rodzaju rzek i potoków na terenie kilku województw. 16:47 ODKRYWAMY MAŁOPOLSKĘ - ODC. 21 KROŚCIENKO NAD DUNAJCEM I OKOLICE Felieton, 1 min, Polska, 2021 Autor: Maria Pisarek Prezentacja krajobrazów i zabytków Małopolski. Pokazanie z góry (z drona) jak piękna i ciekawa jest Małopolska. Popularyzacja naszego województwa jako miejsca, które warto poznać, odwiedzić i zwiedzić. Aby przysłowie: Cudze chwalicie nie miało racji bytu. 16:50 JEDŹ BEZPIECZNIE Magazyn, 10 min, Polska, 2024 Autor: Włodziemierz Czwartosz Prowadzący: Marek Dworak W programie o zachowaniu kierowców na drogach Małopolski. 17:00 POGODA 1 min, Polska, 2024 Codzienna prognoza pogody dla regionu. 17:01 NASZA MAŁOPOLSKA - ODC. 30 WOLBROM (WERSJA WRZESIEŃ 2024) Felieton, 3 min, Polska, 2024 Autor: Zbigniew Liśkiewicz 17:05 FUNDUSZE EUROPEJSKIE SĄ W MAŁOPOLSCE - RLKS - KAPITAŁ SPOŁECZNY Felieton, 3 min, Polska, 2024 Autor: Maria Ziemlińska - Mazurek Audycja prezentująca inwestycje zrealizowane dzięki wsparciu Funduszy Europejskich. 17:10 NIECODZIENNIK - GRUPA REKONSTRUKCJI HISTORYCZNEJ 9 min, Polska, 2018 Autor: Paweł Sroka Z reguły nie są historykami, ale znają historię często lepiej, niż niejeden nauczyciel tego przedmiotu. Nie są żołnierzami, ale stoczyli w życiu więcej bitew, niż niejeden zawodowy żołnierz. Zapraszamy na spotkanie z Grupą Rekonstrukcji Historycznej "Gorlice 1915". 17:20 SPICHLERZ SMAKÓW Magazyn, 13 min, Polska, 2022 Prowadzący: Adam Grzanka Szczaw - zdrowy czy niezdrowy? Czy warto go jeść? O tym w kolejnym odcinku Spichlerza Smaków, w którym proponujemy dwie formy podania szczawiu - jako zupę krem i sałatkę. 17:35 MAGAZYN MEDYCZNY - OKULISTYKA DLA DZIECI I DOROSŁYCH W SZPITALU IM. S. ŻEROMSKIEGO Magazyn medyczny, 10 min, Polska, 2024 Regionalny magazyn medyczny, prezentujący nowoczesne metody leczenia w szpitalach i specjalistycznych przychodniach. Każdy odcinek poświęcony jest jednej placówce lub jednemu rodzajowi schorzeń. 17:45 KRZEMIONKI 30. PRZYSTANEK REPORTAŻ - ODC. 46 OJ, ŻEBY NIE TA KORONKA KLOCKOWA Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2022 Scenariusz: Paulina Ibek Zdjęcia: Maciej Dźwigaj, Paulina Ibek Proces tworzenia koronki klockowej jest dość żmudny i pracochłonny - powstanie jednej serwety, w zależności od jej wielkości, może trwać od kilkunastu godzin do kilku tygodni a nawet miesięcy. Aby ją zrobić potrzebne są lniane nici, klocki, szpilki, szydełko i specjalny wałek, wykonany z materiału wypchanego sianem. No i oczywiście wzór koronki, który do wałka przypina się przy pomocy szpilek. I jeszcze ostatni, chyba najważniejszy element - cierpliwość. 17:58 KOPIEC KOŚCIUSZKI 1 min, Polska, 1979 Autor: Andrzej Germann W 1979 roku w Krakowie w rejonie Kopca Kościuszki wstrzymano ruch turystyczny. Przyczyną tej niecodziennej sytuacji stało się niebezpieczeństwo spowodowane możliwością obsunięcia skarpy kopca od strony północno - zachodniej. W związku z zaistniałą sytuacją zaplanowano prace przygotowawcze w celu wykonania koniecznego remontu tego cennego zabytku. 18:00 KULTURALNIE MÓWIĄC Magazyn kulturalno-społeczny, 22 min, Polska, 2024 Autor: Alicja Popiel Program cykliczny "Kulturalnie mówiąc" to rozmowy z twórcami kultury, aktorami, pisarzami, muzykami, najważniejszymi artystami tworzącymi kulturę i wpływającymi na jej kształt w Małopolsce. Rozmowy "jeden na jeden" dają możliwość porozmawiania bardzo indywidualnie, wręcz intymnie o twórczości, działalności gości programu, ale też o współczesnym życiu kulturalnym. O tym, jak funkcjonują instytucje kultury i kultura OFFowa, czego potrzeba środowiskom kulturalnym, czym tak naprawdę jest dziś sztuka, kim są ci, którzy ją tworzą, czasem powspominania, a czasem roztoczenia wizji przyszłości. 18:24 POGODA 1 min, Polska, 2024 Codzienna prognoza pogody dla regionu. 18:30 KRONIKA 21 min, Polska, 2024 serwis informacyjny 18:55 KRONIKA KULTURALNA Magazyn kulturalny, 10 min, Polska, 2024 Cotygodniowy serwis kulturalny 19:05 KULTURA NA LUDOWO#WSPIERAM - TWÓRCY LUDOWI NA KURPIACH ZIELONYCH Reportaż, 15 min, Polska, 2021 Autor: Inka Bogucka Puszcza Zielona - to prastary obszar zamieszkany przez lud tzw. Kurpiów, na północnym Mazowszu. Starannie pielęgnują swoje tradycje i dbają o zachowanie dawnej ludowej twórczości, związanej z archaicznym śpiewem, żywiołowym tańcem, a zwłaszcza zdobnictwem, takim jak słynna kurpiowska wycinanka, czy kierpce. Kurpie słyną z ogromnych korali bursztynowych, które do dziś zdobią piękne stroje eleganckich Kurpianek. 19:21 ODKRYWAMY MAŁOPOLSKĘ - ODC. 25 PAŁAC W MŁOSZOWEJ I PUSZCZA DULOWSKA Felieton, 1 min, Polska, 2021 Autor: Maria Pisarek Prezentacja krajobrazów i zabytków Małopolski. Pokazanie z góry (z drona) jak piękna i ciekawa jest Małopolska. Popularyzacja naszego województwa jako miejsca, które warto poznać, odwiedzić i zwiedzić. 21:31 KRONIKA 19 min, Polska, 2024 Lokalny magazyn informacyjny, wydanie codzienne. 21:50 POGODA 1 min, Polska, 2024 Codzienna prognoza pogody dla regionu. 21:52 KRONIKA SPORTOWA 5 min, Polska, 2024 weekendowy serwis sportowy 01:10 TURYSTYCZNA JAZDA - ODC. 158 SŁOWACJA: PÓŁNOCNY SPISZ I PIENINY - ZIMA 10 min, Polska, 2023 Autor: Grzegorz Skrzypak, Wojciech Lubiński W tym tygodniu Turystyczna Jazda będzie po słowackiej stronie Pienin. Autorzy programu sprawdzą, jakie panują tam warunki do uprawiania sportu i turystyki górskiej w sezonie zimowym. Będzie także... zimowa podróż pociągiem. 01:30 DZIEDZICTWO (EMANET) Serial, 43 min, Turcja, 2020 Reżyseria: Serkan Mut, Ayhan Özen Scenariusz: Basak Yazi Odasi Aktorzy: Berat Rüzgar Özkan, Sila Türkoglu, Halil Ibrahim Ceyhan, Melih Ozkaya Yaman zmusza Canan, by pojechała z nim do ich dawnego domu. Zaciąga ją do wszystkich pomieszczeń przepełnionych bolesnymi wspomnieniami i mówi o trudnej przeszłości. Kobieta po raz kolejny opowiada zmyśloną wersję swojej historii, po czym symuluje atak i prosi Yamana, by zostawił ją w opuszczonym domu. Ten wyciąga jednak dłoń do matki. Dzięki skąpym wskazówkom dziewczynki, Alemu i Ibrahimowi udaje się ustalić okolicę, z której pochodzi Bahar. Mała wraca do matki. 02:15 EKO PATENT - ODC. 2 Magazyn, 7 min, Polska, 2021 Scenariusz: Magdalena Choma Odcinek poświęcony nadmiernemu zużyciu plastiku. Produkujemy go zbyt wiele, a jest to surowiec w większości niedegradowalny. Jak pomóc planecie? Jakich wyborów dokonywać każdego dnia? 02:55 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - LUBIĘ PRACOWAĆ Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 70-letni Marek Radzki z Włocławka jest jednym z nielicznych już złotników w kraju, którzy z pasją i zaangażowaniem pracują w zawodzie. Po prostu lubi pracować. Rzemiosła uczył się od ojca, a dziś swoją wiedzę przekazuje synowi. Własnoręcznie wykonuje biżuterię ze złota i srebra, codziennie naprawia liczne pierścionki, bransoletki i naszyjniki. Prowadzi niewielki zakład na głównej ulicy Włocławka, licznie odwiedzany przez stałych i nowych klientów. Kiedyś zawód złotnika traktowany był jako rzemiosło, a na czeladnika czy mistrza złotnictwa trzeba było zdać trudne egzaminy. 03:05 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII S.I - TORUŃ Reportaż, 7 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Pierwsze skojarzenie Mikołaj Kopernik. Drugie Krzyżacy. Trzecie smakowite pierniki. Ale Toruń to zdecydowanie coś więcej. Położony na wysokim brzegu Wisły, na granicy Ziemi Chełmińskiej i Kujaw, przez lata był magnesem przyciągającym osadników. Akt lokacyjny miasta wystawiono w XIII wieku. 700 lat później, w 1994 roku toruńskie Stare i Nowe Miasto zostały uznane za Pomnik Historii. Średniowieczny zespół urbanistyczny Torunia składał się z trzech odrębnych organizmów: Starego i Nowego Miasta oraz zamku. Całość zajmowała obszar ponad 40 hektarów i była sukcesywnie umacniana ciągiem murów obronnych z bramami, basztami oraz fosą. Zabytki, jakie się tu znajdują, trudno zliczyć. Większość z nich ma niezwykłą historię. W kolejnym odcinku cyklu "Szlakiem miejsc niezwykłych" odwiedzamy Toruń. O mieście, jego znaczeniu i związkach z Krzyżakami opowiedzą mediewistka Elżbieta Pilecka, kierownik Zakładu Historii Sztuki Średniowiecznej i Nowożytnej oraz przewodnik Adam Kowalkowski. 04:45 ASTRONARIUM - 11/24 (182) - ASTROFOTOGRAFIA NAUKOWA Magazyn, 23 min, Polska, 2024 Reżyseria: Bogumił Radajewski Scenariusz: Krzysztof Czart, Maciej Mikołajewski, Bogumił Radajewski, Agnieszka Słowikowska Prowadzący: Bogumił Radajewski Lektor: Maciej Gudowski Wszechświat jest pełen zapierających dech w piersiach obrazów. Ich uwiecznianiem zajmuje się astrofotografia. Jak się okazuje, zdjęcia ciał niebieskich wykonywane przez pasjonatów mogą być jednak pomocne także w badaniach astronomicznych. W tym programie pokażemy czego możemy się dzięki nim dowiedzieć. 05:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - PODZIEMNE POMARAŃCZE Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Wcale nie w tak zamierzchłej przeszłości każdy mógł się pochwalić, że był na wykopkach. Wstawało się wcześnie, jechało gdzieś autobusem albo rozklekotanym starem i potem przez cały dzień pomagało w wybieraniu ziemniaków z pól. Najczęściej był to początek września, szkoła dopiero co zaczynała nowy rok, a tu jeden wolny dzień i przygoda. Wracał potem człowiek po takich wykopkach do domu. Brudny, zmęczony, ale zadowolony. Ktokolwiek tego zasmakował, ten już nigdy nie zapomni. Podobnie jak zapachu palonych potem kłączy od ziemniaków. Kiedy nad polami zaczynał unosić się dym, to był znak, że wykopki mają się ku końcowi.