Program 1 Sobota, 12.10.2024 Zmiany z dnia 08.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 23.09.2024 (dodano pozycję programową) 14:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK JESIENNYCH WYKOPKÓW Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na gotowanie po jesiennych wykopkach. Dziś, kiedy ziemniaki z pól zbierają wyspecjalizowane maszyny, tradycja wykopków, czyli jesiennych ziemniaczanych żniw, praktycznie zanikła. Ale Karol doskonale pamięta, jak jeszcze w czasach jego dzieciństwa na pola wychodziły całe rodziny, często nawet z dziećmi. Zabierano ze sobą wszystkie niezbędne rzeczy do przygotowania potraw. Oczywiście głównym składnikiem były świeżo wykopane ziemniaki. Same ziemniaki kopano zaś ręcznie specjalnymi motykami na krótkim kiju, czyli "haczkami". Praca była w pełni zespołowa. Jedni wykopywali ziemniaki, inni zbierali i wkładali je do wiklinowych koszy lub wiader, a kolejni odnosili pełne kosze i wysypywali na małe kopce. Ziemniaki następnie załadowywano na ciągnione przez konie wozy, po czym wieziono do wcześniej wykopanych w ziemi dołów, by je zakopcować na zimę. Takim wykopkom towarzyszyły ogniska z palonych "łętów", czyli łodyg ziemniaczanych, w których oczywiście pieczono ziemniaki. Niestety, od kiedy ziemniaki zaczęto zbierać za pomocą maszyn, zwyczaj ten powoli zanikał. Dziś już nikt nie kopie ziemniaków ręcznie. Wykopki są zmechanizowane, a konie zastąpione zostały ciągnikami. Jednak w pamięci Karola przetrwały smaki potraw przygotowywanych z ziemniaków podczas jesiennych wykopków. Inspirując się tymi wspomnieniami, nasz kucharz przygotuje trzy potrawy. 1/ Pstrągi tęczowe gotowane na sianie z salsą ziołową i maślanym puree orzechowym z pieczonych w ognisku ziemniaków; 2/ Smażony kurczak z paprykową glazurą i kiszonymi ziemniakami; 3/ Wędzone kopytka z leśnymi grzybami. (dodano pozycję programową) 16:45 PRZED EKRANEM ODC. 21 8 min, Polska, 2024 Magazyn informacyjny o ofercie programowej TVP.