Program 2 Poniedziałek, 07.10.2024 Zmiany z dnia 07.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 30.09.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 11:15 DLA NIESŁYSZĄCYCH - OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GĘŚ I KACZKA NA JEDNYM STOLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na prawdziwie królewski drób, czyli gęś i kaczkę. Jeszcze ponad dwadzieścia lat temu badania konsumenckie wykazywały, że siedmiu na dziesięciu dorosłych Polaków nigdy w życiu nie jadło gęsi. Dziś jest z tym nieco lepiej, choć spożycie mięsa kaczki i gęsi nadal jest niewielkie. Przeciętny Polak zjada rocznie zaledwie około 200 gramów kaczego i około pół kilograma gęsiego mięsa. A przecież nasi przodkowie uwielbiali smak mięsa tych ptaków. Potrawy z gęsi i kaczki można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. Ksiądz Jędrzej Kitowicz w swym opisie obyczajów z końca XVIII wieku wymienia kilka potraw z gęsi, w tym słynną i dla samego Kitowicza już starodawną gęś na czarno, pieczoną w popiele z siana lub słomy. W dzisiejszej diecie Polaków dominują dwa gatunki mięsa, czyli wieprzowina i mięso kurczaka. Tymczasem na stołach dawnych Polaków pojawiało się wiele różnorodnych mięs. Podobnie jak Karol, niektórzy z nas pamiętają jeszcze, jak gęsi i kaczki biegały po wiejskich podwórkach. Jednak w czasach PRL-u te ptaki były głównie produktem eksportowym i rzadko trafiały na polskie talerze. Dlatego warto wzbogacić nasze dzisiejsze menu o różne gatunki mięsa, także o gęś i kaczkę. Bo bioróżnorodność pożywienia, tak oczywista dla dawnych pokoleń, dziś jest jednym z fundamentów zrównoważonego rozwoju. A jakie potrawy z gęsi i kaczki przygotuje Karol Okrasa? Pierwszą propozycją będą kołduny z gęsiną z wędzoną śmietaną. Druga to orientalna sałatka z pieczonej kaczki z warzywami i makaronem. A trzecia to pieczarkowa zupa z gęsią. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 11:50 W POSZUKIWANIU DOBREGO FILMU Magazyn, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Grzegorz Jankowski Scenariusz: Grzegorz Jankowski Prowadzący: Katarzyna Borowiecka, Igor Kierkosz Każdy odcinek programu jest filmową podróżą, w którą widzów zapraszają Katarzyna Borowiecka - dziennikarka Radiowej Trojki i Igor Kierkosz, krytyk filmowy młodego pokolenia. W tym odcinku podsumowany zostanie 49. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych. Prowadzący zrecenzują najnowsze filmy: "Joker: Folie a deux" w reżyserii Todda Phillipsa i "Reagan" wyreżyserowany przez Seana McNamarę. (dodano pozycję programową) 19:55 JAK BYŁO? JAK JEST? - /1/ Felieton, 3 min, Polska, 2024 Reżyseria: Robert Słowik Scenariusz: Robert Słowik Cykl "Jak było? Jak jest?" to krótka, dynamiczna forma prezentacji zmian jakie dokonały się w Polsce po akcesji do Unii Europejskiej. Ukazanie dwudziestoletniej obecności Polski w strukturach Unii z podziałem na konkretne obszary: infrastruktura drogowa, kolejowa, rolnictwo, przemysł, otwarty rynek, swobodne przemieszczanie się, edukacja, obiekty sportowe, lotniska. (dodano pozycję programową) 04:00 RODZINKA.PL - ODC. 273 "ZABAWA W CHOWANEGO" SEZON 15 Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 2019 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Patrick Yoka Zdjęcia: Marcin Figurski Aktorzy: Agata Kulesza, Krzysztof Dracz, Agnieszka Wosińska, Magdalena Stużyńska, Olga Kalicka, Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak, Maciej Musiał, Adam Zdrójkowski, Mateusz Pawłowski, Julia Wieniawa - Narkiewicz, Emilia Dankwa Po porannym ukrywaniu się przed Ludwikiem Paula robi wyrzuty Kubie. Zosia i Kacper dogryzają sobie. Ludwik oświadcza Kubie, że nie podoba mu się, jak jest traktowany przez Paulę. Rodzinne spotkanie rodziców Magdy i Boskich kończy się dziwnym rozliczeniem zaległych długów zaciągniętych na poczet prezentu dla małej Majeczki.