TVP3 Wtorek, 08.10.2024 Zmiany z dnia 03.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 01.10.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - OBIAD Z RESZTEK Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprosi widzów na obiad z resztek. Współczesne czasy przyniosły nam, obok dostępu do relatywnie niedrogich, pochodzących często z najodleglejszych zakątków świata produktów spożywczych, także niepokojące zjawisko powszechnego marnowania żywności. Choć jeszcze w wielu zakątków świata panuje głód, to w bogatej Europie co roku ląduje w śmietnikach około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na głowę mieszkańca. W Polsce jest niewiele lepiej. Dla naszych przodków jedzenie było najwyższym dobrem. Choć nasze babcie nie znały modnego obecnie pojęcia "zero waste" czyli "zero odpadów", to doskonale wiedziały, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Dlatego Karol do przygotowania swoich potraw wykorzysta pozostałości z wcześniejszych obiadów. Bardzo często różne, jeszcze całkiem dobre resztki mięsa z upieczonego bądź ugotowanego drobiu czy sos od pieczenia, lądują w śmietniku. Tymczasem można nie tylko zaoszczędzić, ale jeszcze przyrządzić z nich coś naprawdę dobrego i wartościowego. W dzisiejszych czasach takie podejście jest ważne - mamy tylko jedną planetę i musimy o nią dbać. Wpisuje się to w tak ważną ostatnio koncepcję zrównoważonego rozwoju. A jak będzie wyglądał obiad z resztek w wykonaniu naszego kucharza? Pierwszą propozycją Karola będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem. Druga to pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki. A trzecia to kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 08:55 DOBRY TYTUŁ Magazyn literacki, 25 min, Polska, 2024 Scenariusz: Maja Skrońska Prowadzący: Agata Passent, Michał Makselon W tym wydaniu magazynu literackiego "Dobry tytuł" Agata Passent i Maciej Makselon z zaproszonymi do studia gośćmi: krytyczką literacka Justyną Sobolewską i Michałem Witkowskim pisarzem rozmawiają o modzie na pisanie autobiografii. Razem próbują znaleźć odpowiedź na pytanie - czy warto jest pisać opowieści autobiograficzne, na ile w autobiografii można odkryć własne życie a ile można wykreować. W odcinku w segmencie poleceń książkowych Bogna Świątkowska przedstawi recenzję książki "Kroniki dziwnych bestii" Yan Ge a krytyk literacki Paweł Kaczmarski przeczyta wiersz "/g/ [Parker Solar Probe kończy czwartą orbitę wokół Słońca]" Radosława Jurczaka z tomiku "Zakłady holenderskie". (dodano pozycję programową) 00:30 SPRAWA DLA REPORTERA 47 min, Polska, 2024 Autor: Elżbieta Jaworowicz Program o charakterze społecznym, zajmujący się trudnymi, konfliktowymi sprawami, także nieprawidłowościami w działalności instytucji, firm i ludzi. Program składa się z dwóch części: reportersko - filmowej, w której strona poszkodowana przedstawia swój punkt widzenia i studyjnej, w której pokazane są mechanizmy zjawiska oraz próba rozwiązania i wyjścia z trudnej sytuacji bohaterów. W odcinku: - Sprawa Marii, która oddała nerkę, by pomóc ukochanemu mężowi choremu na wielotorbielowatość. Dziś kobieta jest w dramatycznym stanie, przestała chodzić, mówić, ma problem z jedzeniem i oddychaniem, ponieważ okazało się, że postępowała u niej miastenia, która wcześniej nie została zdiagnozowana. - W kolejnej części sprawa rolników uprawiających warzywa, którzy walczą z daleką kuzynką o hektar pola przylegający do ich posesji. Jak twierdzą bohaterowie reportażu, od kilkudziesięciu lat traktują oni sporną ziemię jak własność - płacą podatki, użytkują i dbają. Niestety, według prawa, ziemia nie należy do nich.