TVP3 Czwartek, 10.10.2024 Zmiany z dnia 01.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 24.09.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 KUCHENNE RECEPTY - ODC. 6 BABCINE SMAKI Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Sławomir Czyrnek Scenariusz: Sławomir Czyrnek Zdjęcia: Marcin Szymański, Łukasz Głąb Prowadzący: Michał Mularczyk, Anna Soporek Lektor: Piotr Dobosz Kuchenne recepty to medyczno - kulinarny poradnik dr Michała Mularczyka. W programie, lekarz w towarzystwie szefa kuchni, podpowiadać będzie jak gotować, by w potrawach, po obróbce termicznej, zostało jak najwięcej ważnych składników oraz jak przyrządzać klasyczne dania, by były one zarówno smaczne, jak i zdrowe. W każdym odcinku padają trzy konkretne recepty na dania nie tylko wyglądające apetycznie, ale i pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Prezentujemy zaskakujące smaki, intrygująco łączymy produkty, przypominamy zapomniane przepisy, a wszystko to w kuchennej, smacznej atmosferze! Nikt tak nie nakarmi jak babcia, to prawda absolutna. Dlatego w dzisiejszym odcinku - wnuczek, Cezary Powała zaprezentuje babcine smaki z "wnuczkowym" twistem. Po pierwsze pomidorowa na rosole z kokosowym twistem podana z chipsami z topinamburu i ekspandowaną gryką, po drugie gryczane pierogi ruskie z klasycznym farszem farbowanym na zielono przy pomocy soku z natki pietruszki. A na deser budyń jaglany. Taki wnuk to skarb. (dodano pozycję programową) 07:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - ...A IMIĘ JEGO BYŁO HARALD Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2022 Król wikingów, władca, który wprowadził do Danii chrześcijaństwo (ochrzczony w 965 roku), król Danii i Norwegii, jego synową była polska księżniczka, córka Mieszka I i Dobrawy - Świętosława. Jego grób ma znajdować się w niewielkiej wsi Wiejkowo w Zachodniopomorskiem. Taka informacja lotem błyskawicy obiegła świat, jednak eksperci, archeolodzy wątpią, a niektórzy z nich wręcz twierdzą, że to niepoparte niczym spekulacje. Ich zdaniem zdjęcia satelitarne, na które powołuje się odkrywca prawdopodobnego grobu króla wikingów Marek Kryda, nie pokazują nic, poza tym, że w tym miejscu jest niewielkie wzniesienie. (dodano pozycję programową) 09:30 PRZYRODNIK NA TROPIE - /30/ - CZERNICA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Scenariusz: Łukasz Bożycki Prowadzący: Łukasz Bożycki Jaka jest czernica? I jak wygląda zjadana przez nią racicznica? Nie macie pojęcia? To dobrze, bo o tym właśnie w dzisiejszym odcinku opowie Łukasz Bożycki. Poznamy kacze zwyczaje (bo czernica to kaczka) i powody jej bliskiej znajomości z mewą śmieszką. (dodano pozycję programową) 11:30 NATURALNIE LUBELSKIE SEZON III - PARK KRAJOBRAZOWY PODLASKI PRZEŁOM BUGU Magazyn, 13 min, Polska, 2024 Na kolejną wycieczkę wybierzemy się na Południowe Podlasie do parku krajobrazowego Podlaski Przełom Bugu. Zobaczymy najpiękniejszą panoramę Bugu województwie lubelskim, na trójstyku województw lubelskiego, mazowieckiego i podlaskiego w Gnojnie będziemy napawać się pięknym widokiem z góry, a z dołu kajakiem popłyniemy w głąb naszego regionu. Spływy kajakowe po Bugu cały czas przyciągają miłośników najdzikszej rzeki w Europie. Z kolei w drugą stronę ruszymy rowerem po Nadbużańskim Szlaku Rowerowym, to najdłuższy szlak rowerowy w województwie lubelskim, a przejechać go można wypożyczając rower chociażby w Janowie Podlaskim. Wracając zatrzymamy się w Leśnej Podlaskiej gdzie zobaczymy Sanktuarium Matki Bożej Leśniańskiej, a nasz pobyt zakończymy nad jeziorkami w Międzyrzecu Podlaskim. W międzyczasie zatrzymamy się na regionalny posiłek i w naszym menu będą parowańce, ale także kartacze czy babka ziemniaczana. (dodano pozycję programową) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - OBIAD Z RESZTEK Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprasza widzów na obiad z resztek. Współczesne czasy przyniosły nam, obok dostępu do relatywnie niedrogich, pochodzących często z najodleglejszych zakątków świata produktów spożywczych, także niepokojące zjawisko powszechnego marnowania żywności. Choć jeszcze w wielu zakątkach świata panuje głód, to w bogatej Europie co roku ląduje w śmietnikach około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na głowę mieszkańca. W Polsce jest niewiele lepiej. Dla naszych przodków jedzenie było najwyższym dobrem. Choć nasze babcie nie znały modnego obecnie pojęcia "zero waste" czyli "zero odpadów", to doskonale wiedziały, że kuchni nic się nie może zmarnować. Dlatego Karol do przygotowania swoich potraw wykorzysta pozostałości z wcześniejszych obiadów. Bardzo często różne, jeszcze całkiem dobre resztki mięsa z upieczonego bądź ugotowanego drobiu czy sos od pieczenia, a także elementy lądują w śmietniku. Tymczasem można nie tylko zaoszczędzić, ale jeszcze przyrządzić z nich coś naprawdę dobrego i wartościowego. W dzisiejszych czasach takie podejście jest ważne - mamy tylko jedną planetę i musimy o nią dbać. Wpisuje się to w tak ważną ostatnio koncepcję zrównoważonego rozwoju. A jak będzie wyglądał obiad z resztek w wykonaniu naszego kucharza? Propozycje dań: 1/ Resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem; 2/ Pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki; 3/ Kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami. (dodano pozycję programową) 14:05 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - O CZASACH SŁUSZNIE MINIONYCH Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Dwie studentki na temat pracy zaliczeniowej wybrały okres PRL-u. Materiały zbierały w placówkach muzealnych. Umówiły się też z emerytowanym operatorem filmowym. Większość informacji była dla nich nowa. Skąd ta fascynacja czasami "słusznie minionymi"? (dodano pozycję programową) 15:20 NIEZWYKŁE MIEJSCA - FOTOPLASTIKON CZ. 1 Cykl reportaży, 5 min, Polska, 2023 Krótkie reportaże o charakterze edukacyjnym prezentujące niezwykłe miejsca w Polsce. Miejsca znane i mniej znane, często zapomniane i takie, które nie są niedostępne dla wszystkich. Miejsca skrywające wiele tajemnic, owiane legendą, miejsca o bogatej historii. Prowadzący przenoszą widza do minionych epok jednocześnie uwzględniając starania i dokonania współczesnych konserwatorów, historyków oraz pasjonatów historii Polski, malarstwa, kultury. W programie znajdują swoje miejsce współcześnie realizowane zdjęcia, jak również bogate i różnorodne materiały archiwalne. W tym odcinku: Fotoplastikon Warszawski. (usunięto pozycję programową) 02:20 DZIKIE PSZCZOŁY - ODC. 103 (dodano pozycję programową) 04:45 PRZYRODNIK NA TROPIE - /30/ - CZERNICA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Scenariusz: Łukasz Bożycki Prowadzący: Łukasz Bożycki Jaka jest czernica? I jak wygląda zjadana przez nią racicznica? Nie macie pojęcia? To dobrze, bo o tym właśnie w dzisiejszym odcinku opowie Łukasz Bożycki. Poznamy kacze zwyczaje (bo czernica to kaczka) i powody jej bliskiej znajomości z mewą śmieszką.