TVP HD Sobota, 12.10.2024 05:20 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 220 KASZUBSKI PARK KRAJOBRAZOWY Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Barbara Adamczyk Scenariusz: Barbara Adamczyk Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Wędkowanie to jedna z wielu aktywności na świeżym powietrzu, która przyciąga zwiedzających do Kaszubskiego Parku Krajobrazowego. W czystych wodach parku żyje około 40 gatunków ryb, takich jak karp, szczupak, okoń, sandacz, węgorz. Jeziora Raduńskie to swoista wizytówka Kaszubskiego Parku Krajobrazowego. Tzw. zespół jezior rynnowych zajmuje obszar głębokiej rynny polodowcowej, przez którą przepływa rzeka Radunia. Największe akweny to jezioro Raduńskie Dolne i Górne, które przedzielone są Bramą Kaszubską, czyli wąskim przesmykiem na końcu leśnego wąwozu prowadzącego z Kartuz. 05:50 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 4 SEZON III - NADBUŻANSKI ZAŚCIANEK ELŻBIETY I ZBIGNIEWA AFTARUKÓW Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Aftarukowie kilkadziesiąt lat temu przenieśli się z miasta na wieś, nad zakole Bugu. Wszystkiego uczyli się od początku: uprawy ziemi, hodowli dziko żyjących świń, wędliniarstwa, gościnności. Dzisiaj prowadzą uroczy pensjonat, gdzie w przepięknych okolicznościach przyrody można posłuchać jazzu, spróbować domowych wędlin, wybrać się na krótsze i dłuższe przejażdżki rowerowe lub powędkować nad dzikim Bugiem. Wydawałoby się, że wraz z upływem czasu trochę okrzepną, jednak Aftarukowie cały czas napędzają siebie i innych nowymi pomysłami. Ostatnio z okolicznymi sąsiadami stworzyli stowarzyszenie właścicieli podlaskich dworków i pałaców, a tylko po to, by jeszcze bardziej, wspólnymi siłami, promować nadbużańskie Podlasie. W tym odcinku do gotowania zaprosiliśmy wspaniałą szefową kuchni, Oliwię Bernady, która w Pałacu Biskupim w Janowie Podlaskim przygotuje klasyczne podlaskie dania w autorskim wydaniu. 06:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 44 - SARDYNIA (169) COSTA SMERALDA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Nazwa Porto Cervo wywołuje dreszcz emocji wśród osób znających najbardziej ekskluzywne adresy nad Morzem Śródziemnym. Kurort założony w latach 60. przez księcia Karima Agę Khana jest atrakcyjny nawet po sezonie. Jego klientelę stanowił ówczesny beau monde, a jak wiadomo, największym wrogiem takich ludzi są paparazzi. Wycieczkę po kurorcie Robert zaczyna od aperitifu, oliwek i orzeszków - podanych na tarasie kawiarni hotelu Cervo, skąd już niedaleko do pola golfowego i jachtklubu. Jachtklub Porto Cervo to jedna z najsłynniejszych marin w tej części świata. Jego właścicielem jest książę Karim Aga Khan IV. To już koniec sezonu, pora włożyć ciepły pulower, bo w powietrzu tylko 28 stopni Celsjusza. Wkrótce kurort zapadnie w sen zimowy i obudzi się w maju przyszłego roku. Książę Karim jest muzułmaninem, nosi tytuł imama, ale nie zbudował tu meczetu, tylko kościół katolicki. Jest to kościół Stella Maris, czyli Gwiazdy Morza. Jego wnętrze jest ascetyczne, ściany są białe, ale zwraca uwagę nieregularność form. W bocznej nawie wisi obraz El Greca Mater Dolorosa. Cala di Volpe, czyli Zatoka Lisia, tuż przy niej hotel. Gościł koronowane głowy, ale nie z tego powodu jest sławny. Jego najważniejszymi gośćmi w 1976 roku byli państwo Sterling - to fikcyjne nazwisko, jakim posługiwał się James Bond, grany wówczas przez Rogera Moore’a, i major Amasowa z KGB, w tej roli wystąpiła Barbara Bach, żona Ringo Starra. Tablica przy wejściu upamiętnia produkcję filmu z agentem 007. W Zatoce Baja Sardinia Robert przygląda się, jak szef kuchni - specjalnie dla gości z Polski - przyrządza pierożki z dwoma rodzajami sera: ricottą i peccorino przyprawionymi szafranem i tymiankiem. Na degustację wina krakowski podróżnik udaje się do miejscowości Arzachena na Costa Smeralda, czyli Szmaragdowym Wybrzeżu. W nowoczesnym budynku ze szkła i drewna znajduje się winiarnia, Robert degustuje białe wina Vermentino di Gallura, które wreszcie zostały docenione. W tym pięknym krajobrazie Robert gotuje też danie główne programu: sardyński makaron malloreddus (w kształcie muszelek) z wieprzowo - cielęcym ragout. La Maddalena to największa z miniwysp w pobliskim archipelagu, jedyna, po której jeżdżą samochody. Można się tu dostać promem z sardyńskiej miejscowości Palau. Na środku wyspy, na placyku stoi kolumna ku czci Giuseppe Garibaldiego. Z La Maddaleną połączona jest druga wyspa - Caprera, na której znajduje się dom muzeum Garibaldiego. Stara pinia przed domem pewnie pamięta wielkiego karbonariusza. Garibaldi kupił tę wyspę i bardzo się starał, by była należycie wykorzystywana, uprawiał ziemię, sadził drzewa oliwne, hodował bydło i konie. I spoczął w tej ziemi - pod nieoszlifowanym kamieniem. Zapewne zmorą rolniczej działalności Garibaldiego były dziki, których tu nie brakuje. Dlatego na kolację Robert spróbuje słynnej miejscowej dziczyzny. W restauracji Sottovento, czyli "pod wiatr", serwującej tradycyjną kuchnię sardyńską, do dziczyzny podają chrupki chleb i czerwone wino z endemicznego szczepu Isola dei Nuraghi. 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 44 - SARDYNIA (170) KORAL, KOREK I LANGUSTA Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Poławiacze koralu już w czasach antycznych upodobali sobie wody Sardynii, zwłaszcza zatoki wokół miasta Alghero. Ten morski klejnot łowi się tu do dziś i obrabia artystycznie na miejscu. Sardynię oblewają wody Morza Śródziemnego, przy czym na wybrzeżu północno - zachodnim nie mają one specjalnej nazwy. Na wschodzie zaś jest to Morze Tyrreńskie. Inaczej niż nad Adriatykiem przeważają tu plaże piaszczyste, a szmaragdowa woda jeszcze w październiku jest ciepła. Współcześnie Sardynia należy do Włoch, ale od wieku XIV do XVIII wyspą władali Katalończycy i Aragończycy, połączeni w średniowieczu unią personalną. Wpływy ich kultury można odnaleźć w miejscowym języku, architekturze oraz kuchni. Alghero to największe miasto w okolicy. Wygląda tak, że można by je śmiało przenieść do Katalonii i doskonale wpisałoby się w tamtejszy pejzaż. Kompletnie nietknięta nowoczesnością tkanka miejska otoczona jest wspaniałymi murami obronnymi. Na nabrzeżu mariny z widokiem na stare miasto Robert gotuje miejscową specjalność: tuńczyka po katalońsku. Zaś na tarasie hotelu Punta Negra krakowski smakosz degustuje langustę po katalońsku, do której podaje się białe chardonnay albo szampana. Butelkę wina, jak wiadomo, zamyka się korkiem. A skąd bierze się korek? Dęby korkowe to wielka rzadkość. Jego najwięksi producenci to Portugalia i Sardynia właśnie. Miejscowość Calangianus to sardyńska stolica korka. W gaju korkowym Robert pokazuje okorowane drewno. Odarta z dębu kora musi być przechowywana przez 18 miesięcy na wolnym powietrzu. Pierwszy zbiór jest możliwy, kiedy drzewo ma 30 lat, kolejne co 10 lat. Fachowcy wyróżniają dwa rodzaje korka: męski i żeński. Wielki korek do szampana, wycięty z jednego kawałka kory, może kosztować nawet 5 euro. Ale tylko taki pozwoli przechowywać butelkę przez kilkadziesiąt lat bez szkody dla jej zawartości. Wyspa Asinara jest dziś niemal bezludna. Turyści mogą tu zwiedzać dawne więzienie Fornelli dla najgroźniejszych terrorystów i mafiosów. Atrakcją wyspy jest założony niedawno park narodowy, w którym żyją dzikie konie, dziki i białe osły albinosy. Castelsardo, kolorowe miasteczko położone na wielkiej górze z zamkiem na szczycie, to kolejny punkt na trasie. Castelsardo znaczy sardyński zamek. Historia miasteczka liczy prawie 1000 lat, a spacer jego wąskimi i stromymi uliczkami może przyprawić o zadyszkę. Szef kuchni miejscowego hotelu zaprosił Roberta na brodo di pesce. Jest to tradycyjna zupa rybna z Castelsardo, do której podaje się tutejsze czerwone wino Cannonau. Degustacja odbywa się na tarasie restauracji z widokiem na miasto i zamek. 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - OBIAD Z RESZTEK Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprosi widzów na obiad z resztek. Współczesne czasy przyniosły nam, obok dostępu do relatywnie niedrogich, pochodzących często z najodleglejszych zakątków świata produktów spożywczych, także niepokojące zjawisko powszechnego marnowania żywności. Choć jeszcze w wielu zakątków świata panuje głód, to w bogatej Europie co roku ląduje w śmietnikach około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na głowę mieszkańca. W Polsce jest niewiele lepiej. Dla naszych przodków jedzenie było najwyższym dobrem. Choć nasze babcie nie znały modnego obecnie pojęcia "zero waste" czyli "zero odpadów", to doskonale wiedziały, że kuchni nic się nie może zmarnować. Dlatego Karol do przygotowania swoich potraw wykorzysta pozostałości z wcześniejszych obiadów. Bardzo często różne, jeszcze całkiem dobre resztki mięsa z upieczonego bądź ugotowanego drobiu czy sos od pieczenia, a także elementy lądują w śmietniku. Tymczasem można nie tylko zaoszczędzić, ale jeszcze przyrządzić z nich coś naprawdę dobrego i wartościowego. W dzisiejszych czasach takie podejście jest ważne - mamy tylko jedną planetę i musimy o nią dbać. Wpisuje się to w tak ważną ostatnio koncepcję zrównoważonego rozwoju. A jak będzie wyglądał obiad z resztek w wykonaniu naszego kucharza? Pierwszą propozycją Karola będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem. Druga to pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki. A trzecia to kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. 08:05 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (3) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Na antenie TVP2 zadebiutuje nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza, oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. Będzie to program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Program realizowany będzie metodą filmową z duża dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale użyczy też w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finałem odcinka jest wielkie rodzinne gotowanie z produktów pokazanych w odcinku. 08:40 KORONA GÓR POLSKI - ODC. 9 SEZON II, SKOPIEC Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Cykliczny program mikroturystyczny poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Chcemy zachęcać do aktywnego wypoczynku w miejscach, które - naszym zdaniem - nie zostały dotychczas należycie wypromowane. Celem programu jest namówienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakątków w polskich górach, które pozostają w cieniu obleganych przez turystów Kasprowego Wierchu czy Gubałówki. Pokażemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale także historię i kulturę tych miejsc oraz ludzi, którzy są symbolami regionu. Mikroturystyka staje się jednym z turystycznych kierunków rozwoju, który, jak się wydaje, przez co najmniej kilka lat będzie preferowanym przez Polaków sposobem na spędzanie wolnego czasu. Tym razem wraz z Martą Manowską wchodzimy na Skopiec. Skopiec to szczyt w Górach Kaczawskich, w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Zachodnich. 09:15 LOKALSI - ODC. 8 PIOTR Serial dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Wojciech Klimala Serial dokumentalny "Lokalsi" podejmuje temat społeczności lokalnych. Pokazuje ludzi, którzy potrafią dla swoich "małych ojczyzn" działać, poświęcać się i oddolnie je zmieniać po to, by wszystkim żyło się lepiej. To osoby pochodzące z małych miasteczek i wsi, które tworzą, działają i na co dzień podejmują ryzyko, by zmienić rodzinne domy i ich okolice, a przede wszystkim uszczęśliwić sąsiadów. To często drobne inicjatywy, ale bardzo potrzebne. W serialu pokazano także problem migracji młodych ludzi do dużych miast. Jednak nie z perspektywy osób migrujących, lecz tych, które postanowiły zostać w swoich małych miejscowościach, a także tych, którzy wyjechali w świat i następnie postanowili wrócić w rodzinne strony. Bohaterami odcinków są ludzie zwykli i niezwykli zarazem, które poprzez swoją pasję, upór i wizjonerstwo wpływają na otaczającą ich prowincjonalną społeczność. Czym kierują się tytułowi "lokalsi" w kwestii swych życiowych wyborów? Dlaczego postanowili zostać lub wyjechać by wraz z zebranym doświadczeniem wrócić do domu? Jak postrzegają zjawisko migracji młodych pokoleń? Co kochają i w co wierzą? Te i wiele innych ważnych pytań autorzy stawiają bohaterom serialu, by wraz z widzem móc zrozumieć postawę obydwu stron. Cykl ma formułę "jeden odcinek, jeden bohater". Jedno miejsce na mapie Polski, o którym wiedzą nieliczni lub tylko ci, którzy są związani z regionem. Z każdą osobistą historią twórcy odkrywają niezwykłość miejsc, w których żyją bohaterowie. Ich niecodzienne pasje, tradycje, zwyczaje czy rytuały. Zaglądają pod strzechy domów artystów, przedsiębiorców, rolników czy "wolnych duchów". Dziś marzymy o dalekich podróżach: Tajlandia, Ameryka Łacińska, USA, Dubaj, a skarby i egzotyka to często kultura Wschodniej Polski, góralszczyzna, Śląsk, język kaszubski i wiele, wiele innych wspaniałych zjawisk kulturowych nieraz pomijanych przez mainstream. Warto więc odkrywać Polskę na nowo. Na nowo zobaczyć jej koloryt. Traktowany dosłownie jak i w przenośni. "Lokalsi" są pewnego rodzaju portretem humanistycznym, dalekim od epatowania problemami, szarą rzeczywistością czy patologią. Serial pokazuje z miłością to, co prowincja ma do zaoferowania najpiękniejszego, inspiruje do świadomego, lokalnego patriotyzmu. 09:50 RODZINKA.PL S.III - ODC. 68 "RODZICE NA ZAWSZE" Serial komediowy TVP, 25 min, Polska, 2012 Reżyseria: Patryk Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Kacper zaczyna dorastać i przechodzi bunt nastolatka. Tomek uczy Kubę, jak sobie radzić z rodzicielskimi zakazami. Tomek pod nieobecność rodziców organizuje imprezę. Do Kuby przychodzi koleżanka. Cała rodzina zastanawia się, czy jest to jego dziewczyna. 10:25 RODZINKA.PL S.III - ODC. 69 "SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA" Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 2012 Reżyseria: Patryk Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Tomek przyprowadza do domu swojego kolegę. Bolo robi wrażenie na całej rodzinie. Natalia i Ludwik grają w scrabble. Okazuje się, że nie do końca uczciwie. Marek podejmuje poważny temat z Kubą. Marek zdradza Ludwikowi kulinarne sekrety. 11:00 DZIKA WIELKA BRYTANIA - ODCINEK 2 LASY (WILD GREAT BRITAIN EP 2 FORESTS) Cykl dokumentalny, 46 min, Wielka Brytania, 2018 Reżyseria: Laura Humphreys Cykl dokumentalny o przyrodzie Wielkiej Brytanii. Dzika przyroda tej wyspy często pozostaje niezauważona. Ta seria pokaże ukryte życie zarówno znanych, jak i mniej znanych, a fascynujących zwierząt, które mają swój dom na wyspie. Każde z różnorodnych siedlisk daje możliwości i wyzwania dla dużych i małych stworzeń. Spotykamy zwierzęta w kluczowych momentach ich życia, kamery przy słabym oświetleniu eksponują rzadko spotykane nocne zachowania, a obiektywy makro skupiają się na mało znanych "Brytyjczykach". Od wybrzeży Kornwalii po Szetlandy, od plaż Norfolk po klify Anglesey, ta seria upamiętnia oszałamiającą przyrodę żyjącą u naszych drzwi. 12:00 TAŃCZĄCA ZE ŚWIATEM - GRECJA - SEZON II ODC. 3/5 - CHIOS Magazyn, 23 min, Polska, 2023 Scenariusz: Piotr Poraj - Poleski Chios - wspaniała wyspa, która zachowała liczne ślady swojej genueńskiej przeszłości. Charakterystyczne dla tej wyspy są plantacje mastyksu, który wykorzystywany jest w zasadzie do wszystkiego. Liczne wioski rybackie zapewniają niezapomniane kulinarne doznania, bo tutejsza kuchnia opiera się na wyśmienicie przygotowywanych owocach morza. Edyta Herbuś poszuka na wyspie starożytnych śladów Homera. 12:35 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 8 SEZON I - BACÓWKI Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jakub Baryga Scenariusz: Jakub Baryga Zdjęcia: Łukasz Rogowski, Aleksander Macierzyński, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel - Bułecka Lektor: Sebastian Karpiel - Bułecka Wypasanie owiec to ciężka praca. Jedynym schronieniem przed słońcem czy wiatrem były na Podhalu szałasy, czyli bacówki, proste konstrukcje budowlane. Do jednej z nich zawitał Sebastian, by poznać pasterskie zwyczaje, dowiedzieć się więcej o produkcji oscypka i tajemnicach jego wędzenia. W progi swojej bacówki przyjął Sebastiana baca Józef Słodyczka. 13:05 KORONA GÓR POLSKI - ŁYSICA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska KORONA POLSKICH GÓR to cykliczny program mikroturystyczny poswiecony polskim gorom, szczytom, ktorych zdobycie razem z nami gwarantuje wejscie do elitarnego klubu zdobywcow Korony Polskich Gór. Łysogóry to najwyższe pasmo w Górach Świętokrzyskich. Ponad nie wznosi się Łysica, zwana również Górą św. Katarzyny miejsce otoczone legendami o słowiańskich wiedźmach, odprawiających na szczycie swoje sabaty, ale też miejsce, które było schronieniem dla polskich partyzantów w trakcie II Wojny Światowej. Stefan Żeromski przeżył tu najpiękniejsze lata swojego dzieciństwa i zawsze z sentymentem umieszczał w swoich utworach jodłowo - bukowe lasy ze swoich najmłodszych lat. W legendach polskich Łysica zawsze była miejscem, w którym to, co ludzie i ziemskie łączyło się z tym, co mistyczne. Nic więc dziwnego, że w jej otoczeniu swoje miejsce odnalazły również relikwie św. Krzyża. Opactwo na Świętym Krzyżu, wskazane przez anioła węgierskiemu królewiczowi Emerykowi na miejsce złożenia relikwii, opiekuje się nimi od czasów króla Bolesława Chrobrego. Stąd też góry otrzymały swoją nazwę: Świętokrzyskie. Nasi przewodnicy oprowadzą nas po wszystkich miejscach, które warto zobaczyć dookoła szczytu oraz wspólnie zdobędziemy pierwszy klejnot z Korony Gór Polski. 13:40 WOJNA DOMOWA - ODC. 8/15 - WIZYTA STARSZEJ PANI Serial komediowy TVP, 47 min, Polska, 1966 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Maria Zientarowa Zdjęcia: Antoni Wójtowicz Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Alina Janowska, Kazimierz Rudzki, Irena Kwiatkowska, Andrzej Szczepkowski, Krzysztof Musiał, Elżbieta Góralczyk, Wanda Łuczycka, Wojciech Siemion, Jarema Stępowski Do państwa Jankowskich przyjeżdża z wizytą babcia. Poucza i strofuje wszystkich domowników, co najbardziej denerwuje wnuka. Starsza pani zmusza sąsiadki do drylowania wiśni i smażenia konfitur. Trafia nawet do szkoły Pawła, gdzie robi wykład nauczycielowi o szkodliwości noszenia miękkich kapci. 14:40 WOJNA DOMOWA - ODC. 9/15 - DZIEŃ MATKI Serial komediowy TVP, 38 min, Polska, 1966 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Maria Zientarowa Zdjęcia: Antoni Wójtowicz Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Kazimierz Rudzki, Irena Kwiatkowska, Alina Janowska, Andrzej Szczepkowski, Krzysztof Musiał, Elżbieta Góralczyk, Jan Kobuszewski, Marian Kociniak, Jerzy Bielenia, Jarema Stępowski W niedzielę wypada Dzień Matki. Pan Jankowski i Paweł chcą uczcić panią Zofię. Mają precyzyjny plan: śniadanie, kąpiel z olejkiem, spacer, obiad w restauracji, odpoczynek po obiedzie, kino. Przygotowanie śniadania - i to bez sukcesu - trwa bardzo długo, w dodatku pęka rura. Woda zalewa sufit w mieszkaniu Kamieńskich. Ponadto pani Irena nie ma czym zmyć maseczki nałożonej jej przez Anulę w prezencie na "zastępczy" Dzień Ciotki. Przychodzą trzej hydraulicy, którzy demolują całą kuchnię i łazienkę, po czym przerywają pracę, by spożyć śniadanie i solidnie popić je piwem. Państwo Kamińscy ewakuują się z domu, a pani Zofia zabiera się do sprzątania. O obiedzie i kinie ma ma już mowy. 15:50 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. BOŚNIA I HERCEGOWINA - SARAJEWO Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Robert Makowicz podróżuje po Bośni i Hercegowinie. W tym odcinku zwiedza Sarajewo. Ilidża to uzdrowiskowa część miasta. Biją tu gorące źródła - wody siarczane - znane już w czasach rzymskich. Wybudowany w czasach Austro-Wegier kompleks hotelowy wciąż ma się dobrze. W jednym z hoteli, o nazwie Austria, spędził swoją ostatnią noc - na 28 czerwca 1914 roku - następca tronu, arcyksiążę Franciszek Ferdynand. Sarajewska starówka, baszczarszija, to doskonale zachowane stare tureckie miasto z wąskimi uliczkami. Pierwsze kroki Robert kieruje do cevapdżinjicy - restauracji, której specjalnością jest cevapi. Lokal prowadzi od pokoleń rodzina Ferhatovićów. Cevapi to młoda wołowina z dodatkiem baraniny i baraniego tłuszczu, który wytapia się podczas pieczenia kiełbasek. Baszczarszija zachowała część swoich dawnych funkcji handlowych i rzemieślniczych. W sklepiku z wyrobami kutymi warto kupić dżezwę do parzenia kawy. A potem już w kawiarni, która tu nazywa się kafaną, napić się świeżo parzonej kawy. Podają tu kawę w dżezwach, ale też z ekspresu. A do kawy - jak zwykle baklawa. Jest to ciasto listkowe, aromatyzowane na różne sposoby. Robert degustuje ciastko z pistacjami. Słodkie, aż zęby cierpną. W baszczarsziji nasz podróżnik raczy się jeszcze miodem kasztanowym. Jest doskonały, bo mało słodki i lekko gorzkawy. W Sarajewie są oczywiście nie tylko tureckie przysmaki. W kawiarni w stylu wiedeńskim. Robert zamawia tort Sachera i kawę po wiedeńsku. Po słodkościach pora na coś wytrawnego. Jeśli komuś lekarz zabronił mięsa z rusztu w zbyt dużych ilościach, to może wybrać coś w barach szybkiej obsługi, gdzie jest duży wybór dań gotowych, na ogół gotowanych, a więc zupa, czyli corba i cevap, np. cielęcy z grzybami. Winiarnia Hedona to kolejny punkt na kulinarnej mapie Sarajewa. Robert podziwia piwnicę i w otoczeniu butelek na półkach degustuje wino szampańskie. Winiarnia związana jest nieodłącznie z winnicą, która tutaj położona jest bardzo wysoko - aż 800 m nad poziomem morza. W winnicy, ze wspaniałym widokiem na miasto, czeka już na Roberta stół do gotowania. Tym razem nasz podróżnik gotuje zupę o nazwie tarhana cobra. Zupy tutaj to temat niezwykle ważny. Dzielą się na dwa główne rodzaje; supa - rzadka i klarowna i corba - gęsta jak niemiecki Eintopf. Z winnicy Robert wraca do Ilidży, gdzie zaczęła się jego sarajewska podróż. W ogrodach restauracji By Gastro odbywa się prezentacja kulinarna. Przed Robertem talerz z pokrywą w kształcie fezu, a na talerzu begova corba. 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GĘŚ I KACZKA NA JEDNYM STOLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na prawdziwie królewski drób, czyli gęś i kaczkę. Jeszcze ponad dwadzieścia lat temu badania konsumenckie wykazywały, że siedmiu na dziesięciu dorosłych Polaków nigdy w życiu nie jadło gęsi. Dziś jest z tym nieco lepiej, choć spożycie mięsa kaczki i gęsi nadal jest niewielkie. Przeciętny Polak zjada rocznie zaledwie około 200 gramów kaczego i około pół kilograma gęsiego mięsa. A przecież nasi przodkowie uwielbiali smak mięsa tych ptaków. Potrawy z gęsi i kaczki można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. Ksiądz Jędrzej Kitowicz w swym opisie obyczajów z końca XVIII wieku wymienia kilka potraw z gęsi, w tym słynną i dla samego Kitowicza już starodawną, gęś na czarno, pieczoną w popiele z siana lub słomy. W dzisiejszej diecie Polaków dominują dwa gatunki mięsa, czyli wieprzowina i mięso kurczaka. Tymczasem na stołach dawnych Polaków pojawiało się wiele różnorodnych mięs. Podobnie jak Karol, niektórzy z nas pamiętają jeszcze, jak gęsi i kaczki biegały po wiejskich podwórkach. Jednak w czasach PRL - u te ptaki były głównie produktem eksportowym i rzadko trafiały na polskie talerze. Dlatego warto wzbogacić nasze dzisiejsze menu o różne gatunki mięsa, także o gęś i kaczkę. Bo bio - różnorodność pożywienia, tak oczywista dla dawnych pokoleń, dziś jest jednym z fundamentów zrównoważonego rozwoju. A jakie potrawy z gęsi i kaczki przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będą kołduny z gęsiną z wędzoną śmietaną. Druga to orientalna sałatka z pieczonej kaczki z warzywami i makaronem. A trzecia to pieczarkowa zupa z gęsią. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. 17:00 POSTAW NA MILION S.XXVII - ODC. 317 Teleturniej, 45 min, Polska, 2023 Reżyseria: Konrad Smuga Prowadzący: Łukasz Nowicki "Postaw na milion" to teleturniej dla widzów o stalowych nerwach. Milion złotych w gotówce, dwóch uczestników i tylko 8 pytań do końca gry - zadanie wydaje się proste, ale czy gracze będą w stanie zachować zimną krew i ocalić milion? Dwóch dobrze znających się uczestników, rodzina, przyjaciele, partnerzy lub znajomi z pracy stają do gry jako drużyna. Zanim usłyszą pierwsze pytanie, dostaną milion złotych w gotówce. Czy będą umieli go zatrzymać? Zobacz jak miesza się wiedza, ryzyko i wielki pieniądze. Wejdź do gry z Łukaszem Nowickim i postaw na milion. 18:00 ROLNIK SZUKA ŻONY SERIA 11 - /4/ Reality show, 50 min, Polska, 2024 Reżyseria: Grzegorz Krawiec, Konrad Smuga Prowadzący: Marta Manowska "Rolnik szuka żony" to program o prawdziwych ludziach, ich życiu i miłości rodzącej się w pięknych okolicznościach przyrody. W programie biorą udział rolnicy i rolniczki, którym do szczęścia brakuje tylko jednego - ukochanej osoby. Kandydaci, którzy pragną związać się z bohaterami programu, piszą do nich listy, w których opowiadają o sobie - swoich pragnieniach, swoim życiu, wartościach, jakimi się kierują. Niektórzy załączają do listu upominek, inni nagrywają film. Rolnicy mogą osobiście spotkać się z dziesięcioma osobami. Ostatecznie trójka z nich otrzymuje zaproszenie na gospodarstwo, gdzie ma okazję poznać uroki wiejskiego życia i towarzyszyć bohaterowi w codziennych obowiązkach. Ostatniego dnia pobytu na gospodarstwach rolnicy i rolniczki dokonują wyboru - informują, z kim chcą się dalej widywać i próbować stworzyć poważną relację. Następnie odwiedzają wybranka w jego rodzinnej miejscowości, często w domu, gdzie poznają najbliższą rodzinę. Po jakimś czasie zabieramy naszą parę na romantyczną randkę i po dwóch miesiącach bez kamer spotykamy się na finale. Program prowadzi Marta Manowska. Wybrane przez Rolników osoby są już w drodze, a my towarzyszymy gospodarzom w przygotowaniach. Goście docierają na miejsce, witani przez rolników i ich bliskich. Wszyscy razem poznają dom i najbliższe otoczenie rolnika. 19:00 RANCZO S.V - ODC. 58 (SERIA V, ODC. 6) - OBCY KRAJOWCY Serial obyczajowy TVP, 45 min, Polska, 2011 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Arkadiusz Nader, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Z powodu dramatycznego kryzysu finansów parafii, proboszcz prosi Czerepacha o pomoc. Ten zgadza się pod warunkiem, że będzie miał wolną rękę. Wkrótce rozpoczynają się prace nad zmniejszeniem powierzchni cmentarza. Zdesperowani parafianie za wszelką cenę starają się zapewnić sobie miejsce pochówku. Rozpoczyna się boom funeralny, ceny ostatnich wolnych kwater rosną do niebotycznych sum. Proboszcz, powiadomiony przez oburzoną Michałową, interweniuje. Ma jednak problem, kiedy okazuje się, że pozyskane środki nie tylko zaspokoją bieżące potrzeby parafii, ale wystarczą nawet na remont dachu kościoła. W tym samym czasie w odpowiedzi na liczne monity Staśka o wzmocnienie sił policyjnych, do wsi zostaje skierowanych dwoje praktykantów z Włoch. Stasiek, który nie włada żadnym językiem obcym, nie może się z nimi porozumieć. Usiłuje wprowadzić obcokrajowców w miejscowe realia, okazuje się jednak, że ci świetnie dają sobie radę sami, szybko zyskując ogromną popularność, zwłaszcza wśród bywalców restauracji. Siostra pierwszej żony Kusego przywozi do dworku swoją 17 - letnią córkę. Nie czekając na zgodę Lucy i Kusego zostawia ją u nich i pośpiesznie wyjeżdża. Ma to swoje dalsze konsekwencje. 20:00 BOSS (INFILTRATOR, THE) Film akcji, 121 min, USA, 2016 Reżyseria: Brad Furman Scenariusz: Ellen Brown Furman Aktorzy: Bryan Cranston, John Leguizamo, Diane Kruger, Amy Ryan, Benjamin Bratt Fabuła filmu została osnuta wokół wydarzeń z połowy lat 80. , kiedy amerykańska agencja rządowa zorganizowała jedną z największych tajnych operacji w historii. Na celowniku znalazły się kolumbijskie kartele narkotykowe, zbijające fortuny na nielegalnych interesach. Wrogiem numer jeden był wówczas Pablo Escobar, nazywany "królem kokainy", który stworzył gigantyczny biznes i przez długi czas działał bezkarnie. W aferę byli zamieszani politycy, bankierzy, brokerzy giełdowi, światowe instytucje finansowe wprowadzające do obrotu setki milionów dolarów zdobytych na transakcjach kokainowych. Na czele tajnej akcji FBI mającej ujawnić powiązania polityków i bankierów ze światem przestępczym staje agent Robert Mazur, który ma za zadanie przeniknąć do kartelu z Medellin, potężnej organizacji przestępczej Escobara. W tym celu wciela się w amerykańskiego biznesmena Boba Musellę, zajmującego się praniem brudnych pieniędzy. Udaje mu się zdobyć zaufanie Roberto Alcaino, jednego z najbliższych ludzi z otoczenia Escobara. Żyjąc na krawędzi śmierci gromadzi dowody mające zdemaskować skorumpowanych polityków i nieuczciwych finansistów związanych z narkotykowym biznesem Escobara. 22:15 UCIEKAJĄCA PANNA MŁODA (RUNAWAY BRIDE) Komedia romantyczna, 111 min, USA, 1999 Reżyseria: Garry Marshall Scenariusz: Josann McGibbon Aktorzy: Julia Roberts, Richard Gere, Joan Cusack Zdobywczyni jedynego Oscara za "Erin Brockovich" Julia Roberts oraz Richard Gere i reżyser Garry Marshall spotkali się na planie filmowym już dziewięć lat wcześniej. Ich pierwszym wspólnym filmem była romantyczna komedia "Pretty Woman", która okazała się kasowym sukcesem, a Julia Roberts dzięki tytułowej roli, uhonorowanej nominacją do Oscara, stała się gwiazdą. Gwiazdą była również w "Uciekającej pannie młodej", urzekającej opowieści o romantycznej miłości. Zagrała dziewczynę z prowincjonalnego miasteczka, która tuż przed ołtarzem kilkakrotnie wycofuje się z obietnicy małżeńskiej, nie wierząc w prawdziwe uczucie. Gdy los połączy ją z przystojnym nowojorskim felietonistą, wszystko się zmienia. Początkowo są wrogami, ale z czasem nienawiść przeradza w płomienną miłość, która wreszcie ma być przypieczętowana węzłem małżeńskim. Prace nad filmem rozpoczęto 19 października 1998 roku. Zdjęcia kręcono w okolicach Baltimore oraz w stanie Maryland, rodzinnych stronach tytułowej bohaterki. Największym wyzwaniem dla twórców "Uciekającej panny młodej" były sceny kolejnych ślubów. Każda z przebogatych ceremonii musiała być inna, wyróżniały się także wytworne kreacje ślubne. Maggie Carpenter (Julia Roberts) już trzy razy uciekała sprzed ołtarza, wprawiając w osłupienie niedoszłych mężów, narażonych na wstyd i złośliwe docinki licznie zebranych gości. Maggie jest ładna, sympatyczna, powszechnie lubiana i ma powodzenie u mężczyzn, ale ciągle nie może się zdecydować na tego jedynego. Mieszkańcy rodzinnego miasteczka zastanawiają się, kiedy w końcu kapryśna panna młoda włoży obrączkę. Emocje rosną, bo właśnie Maggie szykuje się do kolejnego hucznego ślubu. Czwarty kandydat na męża, sportowiec i zapalony alpinista, wydaje się idealnym partnerem, a Maggie sprawia wrażenie bez pamięci zakochanej. Ale i ten ślub nie dochodzi do skutku. Tymczasem o "uciekającej pannie młodej" dowiaduje się przypadkowo Ike Graham (Richard Gere), popularny nowojorski dziennikarz z "USA Today", który od czasu rozwodu zraził się do kobiet i we wszystkich swoich felietonach pisze o niewieścich wadach. W barze przy kuflu piwa jeden z porzuconych narzeczonych żali się na swój los. Świadkiem wynurzeń mężczyzny jest Ike, który postanawia napisać artykuł o Maggie i przeinacza fakty. Zdenerwowana kobieta w liście do redakcji żąda sprostowania na łamach gazety i zwolnienia nierzetelnego dziennikarza. Ike traci posadę i postanawia wyjaśnić całą sprawę, udając się do rodzinnego miasteczka Maggie. Spotkanie dziennikarza z "uciekającą panną młodą" przynosi zaskakujące zwroty sytuacji. Ona jest na niego wściekła i robi mu na złość, on wyraźnie chce się na niej zemścić. Z czasem jednak rodzi się między nimi przyjaźń, która przeradza się w głębsze uczucie. Postanawiają stanąć na ślubnym kobiercu. Ale czy tym razem panna młoda dotrzyma obietnicy? 00:25 CZAS HONORU - POWSTANIE - ODC. 5 "MODLITWA O ŻYCIE" Serial TVP, 44 min, Polska, 2014 Reżyseria: Jan Hryniak Scenariusz: Jarosław Sokół Aktorzy: Jan Wieczorkowski, Antoni Pawlicki, Jakub Wesołowski, Maciej Zakościelny Modlitwa o życie Rainer jest załamany rozwojem sytuacji w mieście. Pabst informuje go, że do Warszawy przyjeżdżają jeszcze gorsi degeneraci niż Von Hackel Brygada Dirlewangera i RONA - Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Narodowa. Rainer postanawia prosić Fischera o przeniesienie. Chce być jak najdalej od epicentrum zbrodni. Przyda mu się do tego Emilia... W siedzibie powstańców w fabryce na Woli żołnierze przygotowują się do ataku na niemieckie więzienie na Gęsiej, gdzie przetrzymywany jest między innymi Romek Sajkowski. Pluton Władka rusza do akcji z pomocą batalionu Zośka i dwoma zdobycznymi czołgami niemieckimi. Mickiewicz postanawia wyznać Zosi miłość... Wilk świetnie dogaduje się z Rudą, co zdecydowanie nie podoba się Władkowi. Helena wraz z Leną i innymi mieszkańcami kamienicy wciąż ukrywa się w piwnicy. Strzały na Ochocie w końcu uspokajają się i mieszkańcy postanawiają wyjść na ulicę. Helena ostrzega ich przed niebezpieczeństwem, jednak sąsiedzi ignorują ją... Niemcy z pomocą Ronowców kontynuują brutalną pacyfikację Warszawy. Rosyjscy kolaboranci zdobywają szpital. Wanda stara się ukryć ranną Celinę... Michał spostrzega pod hotelem Victoria węszącego Karkowskiego z Emilią. Konfident zostaje złapany, jednak Emilia ucieka. 01:25 CZAS HONORU - POWSTANIE - ODC. 6 "DZIEWCZYNA Z TULIPANAMI" Serial TVP, 43 min, Polska, 2014 Reżyseria: Jan Hryniak Scenariusz: Jarosław Sokół Aktorzy: Jan Wieczorkowski, Antoni Pawlicki, Jakub Wesołowski, Maciej Zakościelny Dziewczyna z tulipanami Drugi tydzień powstania. Po wycofaniu się z Woli, Kompania Specjalna Oset stacjonuje w obozowisku na Starym Mieście. Powstańcy są załamani odwrotem. Czują pustkę po odejściu Mickiewicza. Janek i Bronek dyskutują nad szyfrem na zdjęciach z portfela Inżyniera. Stanisław, ojciec Twardego z batalionu Zośka, znajduje Wandę w wolskim szpitalu. Kobieta leży nieprzytomna pod górą trupów. Mieszkańcy domu Heleny wciąż przetrzymywani są przez Ronowców. Lena wpada w oko jednemu z żołnierzy. Tymczasem w opuszczonym szpitalu na Woli wycięczona i wciąż ukrywająca się Celina spotyka szabrownika, dziewczyna liczy na pomoc. Rainer organizuje zarządzanie obozem przejściowym. Bierze do pomocy swojego byłego konfidenta Woźniaka. W gabinecie Rainera Woźniak po raz pierwszy widzi Emilię, narzeczona Karkowskiego. To jedno z najważniejszych spotkań w jego życiu... Do Hotelu Victoria przybywa łączniczka z Woli. Michał dowiaduje się od niej, że ze szpitala na Woli nikt się nie uratował. Jest przekonany, że Celina nie żyje 02:25 CZAS HONORU - POWSTANIE - ODC. 7 "NADAJNIK I MORFINA" Serial TVP, 45 min, Polska, 2014 Reżyseria: Jan Hryniak Scenariusz: Jarosław Sokół Aktorzy: Jan Wieczorkowski, Antoni Pawlicki, Jakub Wesołowski, Maciej Zakościelny Nadajnik i morfina Połowa sierpnia. Na cmentarzu na Starówce chowane są ofiary ostatniego nalotu. Krawiec wydaje rozkaz znalezienia ochotników zginęła ponad jedna trzecia stanu. Gdy Władek próbuje przekonać do walki cywilów, spotyka się z otwartą wrogością. Z magazynów na Stawkach Batalion Zośka rusza w stronę Starego Miasta. Eliza z wściekłością patrzy na fascynację, jaką budzi w Twardym Helena. Michał przekonany o śmierci Celiny, jest załamany. Musi jednak walczyć dostaje zadanie odebrania z Kampinosu zrzutu z odbiornikiem radiowym. Na akcję udaje się razem z Halszką. W ruinach szpitala na Lesznie Celina żyje tylko dzięki pomocy Pabsta. Niemiecki oficer traktuje Celinę z wyjątkową troską... Oddział Bronka dostaje rozkaz wyprawy po zaopatrzenie do magazynu na Stawkach. Żołnierze, wśród których jest Bambo, ruszają na akcję. Do wyprawy dołącza też konfident Karkowski... 03:25 CZAS HONORU - POWSTANIE - ODC. 8 "KANAŁY" Serial TVP, 45 min, Polska, 2014 Reżyseria: Jan Hryniak Scenariusz: Jarosław Sokół Aktorzy: Jan Wieczorkowski, Antoni Pawlicki, Jakub Wesołowski, Maciej Zakościelny Jest czwarty tydzień sierpnia 1944. W Kwaterze na Starówce, załamany po stracie syna, Krawiec wydaje rozkazy. Bronek dostaje zadanie sprowadzenia posiłków czekających w Kampinosie. Władek ma wzmocnić jedną z barykad, która przygotowuje się na niemieckie natarcie. Michał zdobywa dla Słowińskiego morfinę, która pozwoli mu dalej funkcjonować. Pluton Bronka przygotowuje się do morderczego przejścia kanałami na północ, na Żoliborz. Pabst odwiedza Rainera i zwierza się, że spotkał kobietę swojego życia. Dla Celiny opieka Pabsta jest coraz bardziej niebezpieczna.