TVP HD Sobota, 12.10.2024 Zmiany z dnia 08.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 09.09.2024 (dodano pozycję programową) 07:30 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (1) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Na antenie TVP2 debiutuje nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza, oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. Będzie to program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Program realizowany metodą filmową z duża dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale też użyczy w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok, opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finał stanowi wielkie rodzinne gotowanie z produktów pokazanych w odcinku. (usunięto pozycję programową) 08:05 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (3) (zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - OBIAD Z RESZTEK Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprosi widzów na obiad z resztek. Współczesne czasy przyniosły nam, obok dostępu do relatywnie niedrogich, pochodzących często z najodleglejszych zakątków świata produktów spożywczych, także niepokojące zjawisko powszechnego marnowania żywności. Choć jeszcze w wielu zakątków świata panuje głód, to w bogatej Europie co roku ląduje w śmietnikach około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na głowę mieszkańca. W Polsce jest niewiele lepiej. Dla naszych przodków jedzenie było najwyższym dobrem. Choć nasze babcie nie znały modnego obecnie pojęcia "zero waste" czyli "zero odpadów", to doskonale wiedziały, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Dlatego Karol do przygotowania swoich potraw wykorzysta pozostałości z wcześniejszych obiadów. Bardzo często różne, jeszcze całkiem dobre resztki mięsa z upieczonego bądź ugotowanego drobiu czy sos od pieczenia, lądują w śmietniku. Tymczasem można nie tylko zaoszczędzić, ale jeszcze przyrządzić z nich coś naprawdę dobrego i wartościowego. W dzisiejszych czasach takie podejście jest ważne - mamy tylko jedną planetę i musimy o nią dbać. Wpisuje się to w tak ważną ostatnio koncepcję zrównoważonego rozwoju. A jak będzie wyglądał obiad z resztek w wykonaniu naszego kucharza? Pierwszą propozycją Karola będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem. Druga to pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki. A trzecia to kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:40 KORONA GÓR POLSKI - ODC. 9 SEZON II, SKOPIEC Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Cykliczny program mikroturystyczny poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Chcemy zachęcać do aktywnego wypoczynku, w miejscach, które naszym zdaniem, nie zostały dotychczas należycie wypromowane. Celem programu jest namówienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakątków w polskich górach, które pozostają w cieniu obleganych przez turystów Kasprowego Wierchu czy Gubałówki. Pokażemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale także historie i kulturę tych miejsc, oraz ludzi, którzy są symbolami regionu. Mikroturystyka staje się jednym z turystycznych kierunków rozwoju, który wydaje się, przez co najmniej kilka lat będzie preferowanym przez Polaków spędzaniem wolnego czasu. Chcemy wyjść tym zjawiskom na przeciw. tym razem wraz z Martą Manowską wchodzimy na Skopiec. Skopiec - szczyt w Górach Kaczawskich, w południowo - zachodniej Polsce, w Sudetach Zachodnich. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GĘŚ I KACZKA NA JEDNYM STOLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na prawdziwie królewski drób, czyli gęś i kaczkę. Jeszcze ponad dwadzieścia lat temu badania konsumenckie wykazywały, że siedmiu na dziesięciu dorosłych Polaków nigdy w życiu nie jadło gęsi. Dziś jest z tym nieco lepiej, choć spożycie mięsa kaczki i gęsi nadal jest niewielkie. Przeciętny Polak zjada rocznie zaledwie około 200 gramów kaczego i około pół kilograma gęsiego mięsa. A przecież nasi przodkowie uwielbiali smak mięsa tych ptaków. Potrawy z gęsi i kaczki można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. Ksiądz Jędrzej Kitowicz w swym opisie obyczajów z końca XVIII wieku wymienia kilka potraw z gęsi, w tym słynną i dla samego Kitowicza już starodawną gęś na czarno, pieczoną w popiele z siana lub słomy. W dzisiejszej diecie Polaków dominują dwa gatunki mięsa, czyli wieprzowina i mięso kurczaka. Tymczasem na stołach dawnych Polaków pojawiało się wiele różnorodnych mięs. Podobnie jak Karol, niektórzy z nas pamiętają jeszcze, jak gęsi i kaczki biegały po wiejskich podwórkach. Jednak w czasach PRL-u te ptaki były głównie produktem eksportowym i rzadko trafiały na polskie talerze. Dlatego warto wzbogacić nasze dzisiejsze menu o różne gatunki mięsa, także o gęś i kaczkę. Bo bioróżnorodność pożywienia, tak oczywista dla dawnych pokoleń, dziś jest jednym z fundamentów zrównoważonego rozwoju. A jakie potrawy z gęsi i kaczki przygotuje Karol Okrasa? Pierwszą propozycją będą kołduny z gęsiną z wędzoną śmietaną. Druga to orientalna sałatka z pieczonej kaczki z warzywami i makaronem. A trzecia to pieczarkowa zupa z gęsią. (usunięto pozycję programową) 22:15 UCIEKAJĄCA PANNA MŁODA (dodano pozycję programową) 22:15 ŚMIERĆ NA NILU (DEATH ON THE NILE) Film kryminalny, 134 min, Wielka Brytania, 1978 Reżyseria: John Guillermin Aktorzy: Peter Ustinov, Bette Davis, David Niven, Mia Farrow, Jane Birkin Kostiumowy film kryminalny w doborowej obsadzie na podstawie powieści Agathy Christie. Podczas rejsu luksusowym statkiem po Nilu zostaje zamordowana zamożna i powszechnie nielubiana Linnet Ridgeway. Śledztwo w tej sprawie prowadzi sławny belgijski detektyw Hercule Poirot oraz jego towarzysz pułkownik Rice. W trakcie śledztwa okazuje się, że każdy z pasażerów miał powód, aby zamordować Linnet Ridgeway. Wkrótce pojawiają się następne ofiary... (dodano pozycję programową) 04:40 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 208 BISKUPIN Magazyn, 22 min, Polska, 2020 Reżyseria: Barbara Adamczyk Scenariusz: Barbara Adamczyk Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Biskupin to doskonałe miejsce, by wybrać się w podróż w czasie. Można zasmakować tutaj "żywej historii", podziwiać rekonstrukcje osad sprzed setek, a nawet tysięcy lat i dzięki odtwórcom odgrywającym role mieszkańców wioski zobaczyć, jak wyglądała codzienność w zamierzchłych czasach. Biskupin leży w województwie kujawsko-pomorskim, na Pojezierzu Gnieźnieńskim. Na terenie dawnej wsi znajduje się rezerwat archeologiczny, który jest jednym z największych tego typu w Europie. Obejmuje obszar około 38 ha. Znajdziemy w nim liczne ślady dawnego osadnictwa, od epoki kamienia po wczesne średniowiecze. "Rezerwat archeologiczny Biskupin" uznany jest za Pomnik Historii RP.