TVP Historia Sobota, 12.10.2024 Zmiany z dnia 08.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 25.09.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:20 HISTORIA KUCHNI POLSKIEJ - KRÓLESTWO KONGRESOWE. KUCHNIA GENERAŁA WINCENTEGO KRASIŃSKIEGO Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski, Mirosław Bork Scenariusz: Jarosław Dumanowski, Mirosław Bork Trudno uwierzyć, że do tej pory nie powstał serial na temat polskiej kuchni pokazujący, w sposób systematyczny i zgodny z najnowszymi badaniami, dziedzictwo kulinarne otrzymane od naszych przodków. "Historia kuchni polskiej" w 26 czterdziestominutowych odcinkach wypełnia tę lukę zabierając widzów w podróż przez niezwykłe smaki, tradycje i obyczaje. Scenariusz serialu powstał w oparciu o prace naukowe prof. Jarosława Dumanowskiego - głównego eksperta i prowadzącego narrację. Odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów Chrztu Polski do współczesności, dokonał Maciej Nowicki, twórca nowego trendu w polskiej kuchni - historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Wnikliwe przedstawienie tła historycznego pozwala na zrozumienie okoliczności, w których kształtowała się polska kuchnia. Rozmowy ze specjalistami z Polski i ze świata uzupełniają narrację ukazując przenikanie idei i potraw ponad europejskimi granicami. Przywołanie konkretnych przepisów i ich odtworzenie w profesjonalnym studiu kulinarnym, ułatwia widzom zrozumienie smaków i technik przygotowywania potraw z przeszłości, a chronologia odcinków odpowiada najważniejszym zmianom zachodzącym w polskiej kuchni w kolejnych okresach historycznych. "Historia kuchni polskiej" to historia polskiej kultury materialnej w wersji dla każdego. Pod koniec XVIII wieku Paul Tremo, kucharz Stanisława Augusta, dokonał pierwszej syntezy kuchni francuskiej i polskiej. W czasach zaborów sytuacja się zmienia - to do Polski przyjeżdżają francuscy kucharze i uczą się polskiej kuchni, by następnie popularyzować ją w całej Europie. Do Warszawy przyjeżdżają Émile Bernard i Urbain Dubois. Bernard gotuje dla generała Wincentego Krasińskiego, a Dubois dla hrabiego Seweryna Uruskiego. Praca w Polsce jest dla nich wstępem do wielkiej kariery na salonach europejskich władców i arystokratów. Po wyjeździe z Polski wydają dwie najważniejsze książki kulinarne XIX wieku: "Kuchnię klasyczną" i "Kuchnię wszystkich krajów". W obu książkach opisują wiele przepisów z polskiej kuchni promując ją w całej Europie. Co takiego było w polskiej kuchni, że w czasach, w których Polska zniknęła z map Europy, w najsłynniejszych książkach kucharskich było jej więcej, niż kiedykolwiek? Historyk Jarosław Dumanowski oraz zaproszeni do programu eksperci szukają odpowiedzi na to pytanie. Dawne potrawy rekonstruuje historyk i kucharz Maciej Nowicki.