TVP3 Kraków Sobota, 12.10.2024 Zmiany z dnia 04.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 30.09.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. ZŁOTY ROKITNIK Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na spotkanie z rokitnikiem. Odwiedzający bałtyckie plaże na pewno pamiętają krzaki rokitnika porastające nadmorskie wydmy. Łatwo je było poznać po charakterystycznych srebrzystych listkach i jaskrawopomarańczowych jagodach. Przez całe lata plażowicze ciągnący nad morze nie zdawali sobie sprawy z faktu, iż mijają wyjątkowy skarb kulinarny. Dziś szczęśliwie to się zmienia, rokitnik wraca do łask i na nasze talerze. Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII wieku naszej ery w podręczniku medycyny tybetańskiej. A polscy zesłańcy na Syberię właśnie rokitnikiem leczyli szkorbut i inne schorzenia. Dlatego często nazywano go "złotem Syberii". Bo maleńki owoc rokitnika to prawdziwa skarbnica wszelkich niezwykle cennych substancji odżywczych. W skład rokitnika wchodzi prawie 5% białka oraz duża ilość witaminy C. To właśnie dlatego są one stosowane do uzupełnienia soków, konfitur czy napojów w witaminę C. W rokitniku znajdziemy również wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas pantotenowy, witaminę B12, witaminę A i witaminę E, a także dużą ilość flawonoidów i antyoksydantów. Jest to prawdziwy, tak modny w dzisiejszej dietetyce tzw. superfood, czyli produkt odżywczy o wielkiej ilości prozdrowotnych składników. Co ciekawe, witamina C zawarta w rokitniku dobrze znosi obróbkę cieplną, tak więc gotowane potrawy zawierają jej sporą ilość. A jakie propozycje przygotuje nasz kucharz z tymi pomarańczowymi jagodami? 1/ Polędwiczki z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym z rokitnikiem; 2/ Smażony okoń morski z sosem z rokitnika; 3/ Smażony ser camembert z kwaśna konfiturą z rokitnika. (dodano pozycję programową) 07:00 PRZYRODNIK NA TROPIE - /30/ - CZERNICA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Scenariusz: Łukasz Bożycki Prowadzący: Łukasz Bożycki Jaka jest czernica? I jak wygląda zjadana przez nią racicznica? Nie macie pojęcia? To dobrze, bo o tym właśnie w dzisiejszym odcinku opowie Łukasz Bożycki. Poznamy kacze zwyczaje (bo czernica to kaczka) i powody jej bliskiej znajomości z mewą śmieszką. (dodano pozycję programową) 09:55 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 233 STARE MIASTO W POZNANIU Magazyn, 22 min, Polska, 2022 Reżyseria: Adam Molak Scenariusz: Tomasz Malkowski Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Stare Miasto w Poznaniu to miejsce, gdzie zobaczymy słynny zegar z koziołkami trykającymi się rogami. Starówka słynie też z innych rogów, a dokładniej przepysznych rogali świętomarcińskich. Poznań miał być w zamierzeniu idealnym średniowiecznym miastem, stąd jego rynek jest kwadratem o boku długości 141 metrów. Z każdej pierzei placu odchodzą dokładnie po trzy ulice. Ta regularna siatka staromiejskich ulic z XIII wieku przetrwała do dziś prawie w niezmienionym stanie. To tylko jeden z wielu powodów, dla którego poznańskie Stare Miasto wypełnione cennymi zabytkami otrzymało w 2008 roku zaszczytny tytuł Pomnika Historii RP. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 10:50 POCZET ŚWIRÓW POLSKICH - DARIUSZ MILIŃSKI - SERIA I, ODC. 1/13 Program publicystyczny, 23 min, Polska, 2024 Scenariusz: Jan Wołek Prowadzący: Jan Wołek DARIUSZ MILIŃSKI Człowiek oczadzony cudownym, wzorcowym szaleństwem twórczym. Nie ma pomysłów nie do zrealizowania. Pod wpływem nagłych iluminacji jest skłonny podjąć się realizacji najdziwniejszych przedsięwzięć. Zbudować w szczerym polu czterdziestometrową arkę wysoką na trzy piętra - proszę bardzo. Zamek Legend Śląskich - czemu nie? Muzeum Uchodźców - jest. Muzeum Sztuki Sakralnej - gotowe. Gród piastowski - oto on. Koń Trojański - obecny. I to wszystko we wsi u stóp Gór Izerskich. Prowadził teatry, organizował plenery. Artysta malarz. Niepowtarzalny. A wszystko to w Jego poetyce. Spod jednej ręki. Konsekwentne i spójne. Połowa wsi realizuje Jego pomysły. Wszechogarniający świerzb twórczy. Gęba Mu się nie zamyka. Mówi o sobie, że jest sknerusem. Gdy tylko komuś dzieje się źle, ten "sknerus" rzuca się w wir pomocy. Wciąga siebie i ludzi w licytacje, zbiórki. Niezwykle nasycone życie. Aż dziw, że to wszystko mieści się w jednym Człowieku. (usunięto pozycję programową) 11:25 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 6 SEZON IV - GRZYBY (dodano pozycję programową) 11:25 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (1) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Na antenie TVP2 debiutuje nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza, oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. Będzie to program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Program realizowany metodą filmową z duża dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale też użyczy w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok, opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finał stanowi wielkie rodzinne gotowanie z produktów pokazanych w odcinku. (dodano pozycję programową) 14:30 DLA NIESŁYSZĄCYCH - DOBRE HISTORIE - RÓŻNE BARWY STAROŚCI Magazyn, 25 min, Polska, 2023 Autor: Małgorzata Castro Reżyseria: Grzegorz Sadurski Prowadzący: Anna Pacho, Dominika Szczawińska Głodnych nakarmić i spragnionych napoić to oczywiście pierwsze dwa z siedmiu uczynków miłosierdzia względem ciała. Sporządzone na podstawie nauki Jezusa, znamy z katechizmu, ale w mobilnym studiu Dobrych historii, które dziś stanęło w łomżyńskiej kuchni Caritas, sprawdzimy, jak naukę na co dzień wciela się w życie? (usunięto opis: Omówienie) 16:40 WODNA ODYSEJA Reportaż, 5 min, Polska, 2024 Gospodarka wodna to proces, w którym kluczową rolę odgrywa adaptacja do zmian klimatu i towarzyszących im zjawisk, zwłaszcza skrajnych zjawisk hydrologicznych, jakimi są powodzie. (usunięto pozycję programową) 20:00 DLA NIESŁYSZĄCYCH - DZIENNIK REGIONÓW (usunięto pozycję programową) 20:30 KTOKOLWIEK WIDZIAŁ, KTOKOLWIEK WIE (dodano pozycję programową) 23:05 REPORTAŻ Z REGIONU - ZNÓW PRZYSZŁA WIELKA WODA Reportaż, 23 min, Polska, 2024 Kiedy w 1997 roku przyszła "wielka woda" zaskoczeni byli wszyscy. Ci, których zalało i odebrało im dobytek całego życia, ale także ci, którzy przewidywali, że woda może się pojawić. Kiedy opadła woda i emocje - wszyscy obiecywali jedno: to nie powtórzy się nigdy więcej. Minęło prawie trzydzieści lat i z obietnic nie pozostało nic. Wielka woda przyszła znowu. Jeśli o tamtym czasie ludzie mówią - kataklizm, to o tym mówią - armageddon. Żywioł zmiata z powierzchni ziemi wszystko co napotka po drodze: ludzi, zwierzęta, rzeczy. Ludzkie życie, ludzkie marzenia, ludzkie plany i ludzkie nadzieje. Krewni szukają swoich bliskich, sąsiedzi nie wiedzą co stało się z sąsiadami. Kto może to pomaga, a kto nie może - bo nie może dotrzeć - martwi się o bliskich. Wielka woda zamieniła życie w piekło. I odebrała wszystko. I nie chodzi tylko o meble, auta, całe domy, ale o poczucie bezpieczeństwa, nadzieje i marzenia. Kiedy ma się ponad 70 lat, to trudno zaczynać od nowa. Trudno budować nowy dom, kupować nowe meble i wić nowe gniazdo. Trudniej jeszcze wierzyć, że nigdy się to nie powtórzy. Najtrudniej, gdy nie można wrócić tam, gdzie zapuściło się korzenie. (usunięto pozycję programową) 00:10 SZPERACZE (dodano pozycję programową) 02:55 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - ZIOMEK OD SZABLI Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Henryk Ziomek tworzy prawdziwe arcydzieła w zadziwiająco prymitywnych warunkach. Jeden z ostatnich płatnerzy, czyli rzemieślników wyrabiających rycerską broń, pracuje w przydomowej kuźni. Jego szable znane są w kraju i na świecie, a nawet zaczęto kopiować je na południu Europy. (dodano pozycję programową) 05:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - O CZASACH SŁUSZNIE MINIONYCH Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Dwie studentki na temat pracy zaliczeniowej wybrały okres PRL-u. Materiały zbierały w placówkach muzealnych. Umówiły się też z emerytowanym operatorem filmowym. Większość informacji była dla nich nowa. Skąd ta fascynacja czasami "słusznie minionymi"?