TVP3 Wtorek, 15.10.2024 Zmiany z dnia 01.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 24.09.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GĘŚ I KACZKA NA JEDNYM STOLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na prawdziwie królewski drób, czyli gęś i kaczkę. Jeszcze ponad dwadzieścia lat temu badania konsumenckie wykazywały, że siedmiu na dziesięciu dorosłych Polaków nigdy w życiu nie jadło gęsi. Dziś jest z tym nieco lepiej, choć spożycie mięsa kaczki i gęsi nadal jest niewielkie. Przeciętny Polak zjada rocznie zaledwie około 200 gramów kaczego i około pół kilograma gęsiego mięsa. A przecież nasi przodkowie uwielbiali smak mięsa tych ptaków. Potrawy z gęsi i kaczki można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. Ksiądz Jędrzej Kitowicz w swym opisie obyczajów z końca XVIII wieku wymienia kilka potraw z gęsi, w tym słynną i dla samego Kitowicza już starodawną gęś na czarno, pieczoną w popiele z siana lub słomy. W dzisiejszej diecie Polaków dominują dwa gatunki mięsa, czyli wieprzowina i mięso kurczaka. Tymczasem na stołach dawnych Polaków pojawiało się wiele różnorodnych mięs. Podobnie jak Karol, niektórzy z nas pamiętają jeszcze, jak gęsi i kaczki biegały po wiejskich podwórkach. Jednak w czasach PRL - u te ptaki były głównie produktem eksportowym i rzadko trafiały na polskie talerze. Dlatego warto wzbogacić nasze dzisiejsze menu o różne gatunki mięsa, także o gęś i kaczkę. Bo bioróżnorodność pożywienia, tak oczywista dla dawnych pokoleń, dziś jest jednym z fundamentów zrównoważonego rozwoju. A jakie potrawy z gęsi i kaczki przygotuje Karol Okrasa? Pierwszą propozycją będą kołduny z gęsiną z wędzoną śmietaną. Druga to orientalna sałatka z pieczonej kaczki z warzywami i makaronem. A trzecia to pieczarkowa zupa z gęsią. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 07:00 ZDROWY PLAN - /6/ PROFILAKTYKA. KLUCZ DO ZDROWIA Magazyn medyczny, 12 min, Polska, 2024 Prowadzący: Anna J. Dudek Program o zdrowiu. Cykl realizowany jest we współpracy z Ministerstwem Zdrowia. Z najwybitniejszymi ekspertami rozmawiamy o sprawach, które dotyczą nas wszystkich - kobiet i mężczyzn. Powiemy m.in. o badaniach prenatalnych, antykoncepcji, in vitro, onkopłodności i szczepieniach. Równie ważny jest psychiczny wymiar zdrowia, dlatego porozmawiamy też o wyzwaniach, z którymi miliony Polek i Polaków muszą sobie radzić - o depresji czy zaburzeniach lękowych. Sprawdzimy, jakie wsparcie można otrzymać i gdzie szukać pomocy w kryzysie. Poruszymy temat partnerstwa i relacji w obliczu choroby. Nasi bohaterowie opowiedzą, jak ważne jest zrozumienie i wsparcie najbliższych podczas walki o zdrowie. Do każdego z tematów podejdziemy bez tez, uprzedzeń i ideologii, opierając się na EBS - evidence based science, czyli nauce opartej na dowodach. Celem programu jest zwiększenie świadomości zdrowotnej, pokazanie wagi profilaktyki oraz poinformowanie o dostępnych zdobyczach medycyny. Stworzymy kompendium wiedzy dla kobiet i mężczyzn, które pomoże im lepiej zadbać o siebie i swoje rodziny. To nasz "ZdroWY plan". (dodano pozycję programową) 07:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - CO TU JEST GRANE... Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Nauczyciele szkoły specjalnej odkrywają wspólną pasję gry na instrumentach i śpiewu. Do zespołu dołączają uczniowie, a muzyka pomału zmienia ich życie. (dodano pozycję programową) 09:30 MIKROKOSMOSY 24 min, Polska, 2024 Para buch! Ruszamy szlakiem hutniczego dziedzictwa i obieramy azymut na Batory. Ta dzielnica Chorzowa będzie areną kolejnych mikrokosmicznych eksploracji! Poznamy tajniki hutniczego rzemiosła, sprawdzimy, co wspólnego ma Batory z Dubajem i jak będzie z tym dostępem do morza? (dodano pozycję programową) 11:00 ROK W OGRODZIE 20 min, Polska, 2022 Autor: Marek Jezierski Scenariusz: Marek Jezierski Zdjęcia: Robert Wypych, Dariusz Gąsowski Prowadzący: Marek Jezierski, Marek Jezierski Lektor: Grzegorz Szponder, Grzegorz Szponder Audycja przeznaczona dla miłośników działek, ogrodów i balkonów. Przekazujemy w niej informacje na temat uprawy warzyw, owoców i kwiatów. Pokazujemy nowe odmiany oraz pomagamy doradzić w jaki sposób osiągnąć na własnej działce większe plony. Prezentujemy także najpiękniejsze ogrody i pokazujemy najnowsze sposoby ich pielęgnacji. W odcinku: Często szukamy takich odmian i gatunków roślin okrywowych, które będą się sprawdzały w rożnych warunkach. Wybór jest duży. Podpowiemy, które wybrać w zależności od miejsca. Komponując rabaty warto zwracać uwagę na odpowiedni dobór roślin. Wtedy dobrze rosną i oryginalnie wyglądają. Podpowiemy, jakie miejsca i rośliny są dobrym tłem na funkii. Octy owocowe można przygotować niemal z większości roślin, jakie mamy w ogrodach. Pokażemy, jak je robić i jakie części roślin można do nich wykorzystać. Jesień to czas traw. Zaprezentujemy kilka gatunków i odmian mało popularnych w naszych ogrodach. (dodano pozycję programową) 14:05 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - POTRZEBA BYCIA POTRZEBNYM Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Codzienność mieszkańców ośrodka readaptacyjnego w Zabrzu. Byli więźniowie uczą się tu odpowiedzialności i życia poza instytucją totalną, od której byli uzależnieni przez okres pozbawienia wolności. Reportaż pokazuje zajęcia z podopiecznymi, które są częścią programu resocjalizacyjnego. Poznajemy historie osadzonych, relacje między osobami zakwaterowanymi w ośrodku. Tworzą społeczność zdaną na co dzień tylko na siebie. Jakie mają szanse na udany powrót do wolności, bez ryzyka recydywy? Jak podopieczni Fundacji Pomost wyobrażają sobie normalne życie? Jakie mają nadzieje? (usunięto pozycję programową) 02:20 DZIKIE PSZCZOŁY - ODC. 108 (dodano pozycję programową) 04:45 MIKROKOSMOSY 24 min, Polska, 2024 Para buch! Ruszamy szlakiem hutniczego dziedzictwa i obieramy azymut na Batory. Ta dzielnica Chorzowa będzie areną kolejnych mikrokosmicznych eksploracji! Poznamy tajniki hutniczego rzemiosła, sprawdzimy, co wspólnego ma Batory z Dubajem i jak będzie z tym dostępem do morza?